Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Майстори на шарената сол мериха сили на конкурс в Кула

10
Снимка: Радио ВИДИН

Петото издание на кулинарния конкурс "Кулско мяшано" се проведе днес в Кула. Конкурсът е организиран от Майсторителница "Убавило", НЧ "Просвета- 1882" и Община Кула. Той се проведена открито, до крепостта "Кастра Мартис". На посетителите се предлагаха букети от билки. 

"Еньовче, лайка, равнец, жълт кантарион има. Ще ни носят здраве и късмет... За здраве, ще ги занеса вкъщи", казаха Цеца Ванкова и Цеца Найденова.

Според народните предания произходът на лековитите билки е свързан с вечната битка между доброто и злото, каза при откриването на празника Христела Александрова- главен експерт "Хуманитарни дейности" в община Кула.

Фолклорна програмата представиха съставите към читалището в Кула. Първи се представи Народен хор "Кулченки" с ръководител Владислав Перов. 

Йошка Йончева се включи в конкурса за ритуален хляб- "Моята пита - най-хубава":

"Обожавам да правя такива питки. С най-различни украси по най-различни поводи. Сега направих една питка слънце, тъй като е слънчев ден. Малко съм добавила вместо олио, яйца. Меси се като козунак, трябва да се "бие тестото", за да може да стане на конци."

В Конкурса "История на моята семейна рецепта за мяшано бяха изпратени само две рецепти. Едната е на Маргарита Генова- снаха в Кула.

"Написах как съм научена да меся хляб от баба си, която беше много колоритна личност- баба Злата. Тя неуморно месеше всеки ден."

Маргарита Генова участва и в конкурса за мяшано. Нейният специалитет включва малко сух джоджен, сминдух, риган, освен трите традиционни съставки. С кулско мяшано си посолват принцеските, слагат на салатки и ястия.

Лиляна Петрова от село Цар Петрово в община Кула участва в два от конкурсите - за мяшано и за питка. 

"Всички целебни билки се събират от хората и се използват за различни неща. Специално днешният празник е посветен на кулското мяшано. Това е смес от сухи билки. Всяка една домакина си има своята рецепта за мяшано. Аз съм научена да го правя от моята баба Йонка. Тя събираше билки, сушеше ги, след това ги запича на печка, претрива си и ги пресява на сито. Това, заедно с червен пипер и сол се използва като подправка за ястия. Или просто да си топиш прясно хлебче в солта и да си хапваш"

48 майстори на мяшаното представиха своите специалитети. Жури в състав Людмил Лалов - заместник-кмет на Кула, Славка Янкова - певица от народен хор "Кулченки", Ралица Микова - майстор на погачите и ръчния хляб, избра тримата приготвили най-вкусното и ароматно мяшано. 

На първо място е Нора Тодорова, на второ е Маргарита Генова, на трето място е Виктория Викьова. В конкурса за най-хубава питка на първо място е Корнелия Велкова, на второ-Поля Средкова, Снежанка Якова е на трето място. В конкурса за история за рецепта за мяшано или за хляб награди получиха и двамата участници - Маргарита Генова и Силвия Христова. Техните истории може да видите на фейсбук страницата на Майсторителница "Убавило". Организаторите дадоха награда на всички участници.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Какво ще се случи, ако прочетем "Зелената тетрадка"

„Сгреших много, като купих тази тетрадка. Но сега е твърде късно за съжаление, щетите са нанесени.“ Това са първите думи, които Валерия Косати – една уморена италианска домакиня, съпруга и майка – записва в тетрадката, която купува в края на 1950 г. под напора на внезапен импулс. След тях животът ѝ вече никога няма да бъде същия...

публикувано на 14.02.25 в 17:05

Ученици от Арчар проведоха празничен урок "Лозе, вино и веселие"

В СУ "Христо Ботев" в Арчар организираха празничен урок на тема "Лозе, вино и веселие", посветен на празника на лозаря Свети Трифон Зарезан.  В община Видин това е едно от училищата, в което има паралелка "Лозаровинарство". Взимайки доброто си настроение и готови да предизвикаме сетивата си с дегустация на вино, се отправяме към двора на..

публикувано на 14.02.25 в 16:40

Ново село отбеляза Трифон Зарезан (снимки+видео)

С богата музикална и танцова програма в Ново село отбелязаха празника на лозаря и винаря Трифон Зарезан. Под звуците на духова музика  жителите на видинското село се хванаха на хоро и се насочиха към лозовите масиви на местната изба.  По повод празника в лозовите масиви отец Мариян отслужи водосвет за здраве и берекет, след което се състоя и..

публикувано на 14.02.25 в 15:49

Улични котки за късмет

Видинската поетеса Диана Сиракова се грижи за пет бездомни котки . Всеки ден те я посещават в галерията към Народно читалище "Цвят". Още една писана пък всяко лято идва да разгледа картините. У дома Диана Сиракова , която е голям любител на животните, се грижи за котарака Бари. Какво я кара да полага тази грижа и за любовта към животните на..

публикувано на 14.02.25 в 15:30

Програма на Български фонд за жените подкрепя граждански организации за противодействие на насилието

Програма "Силна" на Български фонд за жените (БФЖ) подкрепя организации, които работят на първа линия за противодействие на насилието. Няма статистика, която да сочи какъв е мащабът на проблема и за съжаление държавното финансиране не е достатъчно. Понякога напълно липсва, а са нужни навременни средства, казва Рая Раева, директор „Кампании..

публикувано на 14.02.25 в 15:18

България се включва в Международния ден на даряването на книги

Наред с другите празници, които отбелязваме днес, 14 февруари, честваме и Международния ден на даряването на книги. Отбелязва се от 2012 г. под мотото "Дари книга на дете". Денят е изцяло доброволческа инициатива, насочена към увеличаване на достъпа и интереса на децата към книгите. Подкрепена е от автори, издатели, блогъри и частни лица от над..

публикувано на 14.02.25 в 14:00

Отбелязваме Деня на археолога

Днешният 14 февруари, освен ден на любовта и на виното, е и ден, в който се почита професията на археолозите и тяхната роля за откритията и проучванията, които разкриват историята на нашата страна и цивилизация. По този повод ще ви срещнем с Алексей Алексеев , който е роден във Видин, учил е във Велико Търново, където и работи. Завършил е висшето..

публикувано на 14.02.25 в 12:00