Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на Съединението през погледа на младите хора

Снимка: Радио ВИДИН

На 6 септември отбелязваме Съединението на Княжество България с Източна Румелия- урок, който показва на българите, че са силни, когато са обединени. Какво трябва да помним днес за Съединението? Потърсихме мнението на младите хора.

"Съединението е едно от най- големите български дела, чрез които нашият народ показва, че той не може да бъде спрян и че чрез общи усилия мечтите ни могат да бъдат осъществени. Трябва да запомним, че 6 септември е празник на общата вяра и общите усилия, чрез които мечтите са постижими", каза Изабел Спасова от Монтана, ученичка в 11 клас на ПГПЧЕ "Петър Богдан". 

"6 септември е много важна дата за нас- българите. Не само за тези в България, но и за всички по света. Трябва да помним защо се случва Съединението. Защото то показва решимост за преодоляване на една несправедливост, а именно- разпокъсването на българските земи и разделянето на българския народ", смята Цветелин Мечов- десетокласник от средно училище "Отец Паисий" в село Медковец, област Монтана.

"Трябва да разгледаме личностите, които са допринесли за това събитие, а не просто да отпочиваме. Трябва да отдадем необходимото значение на нравствения подвиг, а не само на самите действия", заяви Гена Филипова- възпитаник на ПГПЧЕ "Петър Богдан" в Монтана "Петър Богдан".

"6 септември е една дата на духа, дата на обединението. Най- вече трябва помним това, че когато сме съединени, тогава сме най- силни и въпреки всичко, което ни пречи, колкото и трудно да бъде едно нещо, когато сме заедно сме силни и нищо не може да ни спре. Това символизира 6 септември за българската история", допълни Станислав Тодоров- ученик в Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство в град Враца. 

"Това е една от най- важните дати. Трябва да се помнят битките, трябва да се помнят саможертвите, трябва да се помни решителността на хората, която са имали преди и да се взима пример", каза Карамфила Симеонова- ученичка в средно училище "Васил Левски" в град Кула. 

"Най- вече трябва да помним и да не забравяме, че до Съединението се е стигнало с цената на много. 6 септември е дата, която трябва да напомня на всички българи, че "Съединението прави силата" и че заедно винаги ще бъдем по- силни, независимо от това какво се случва. Не трябва да губим вяра и желание за промяна към по- добро, защото за мен именно това е част от духа на всеки един българин", смята Нина Кирилова от Брегово, ученичка от 12 клас в Професионалната гимназия на туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин.

"Денят на Съединението е една от най- паметните дати в българската история. Аз лично смятам, че трябва да се говори повече на такива теми, не само в часовете в училище. Съединението определя съдбата на България за години напред. Хората пренебрегват своите лични вражди в името на обединена България. Само 6 години след Освобождението нашият народ дръзва да наруши установеното от Берлинския договор статукво и да отхвърли неговите клаузи", така "вижда" Съединението Анна- Мария Арсенова от Монтана, студент първа година в София. 

Как българският народ извоюва своята мечта за единна държава? Можем ли днес да бъдем силни и обединени? Какво отговориха на тези въпроси младите хора от Северозапада може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00