Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Маринов - строителят на нова България

Автор:
Виктория Пишурка и Димитър Маринов – сватбата на дъщеря им София-Зора с д-р Хаджистамов
Снимка: Личен Архив на Александър Александров

Димитър Маринов е известен български книжовник, езиковед, учител, правист, етнограф. Той е основател и първи директор на Етнографския музей. Роден е на 14 октомври 1846 година с името Петко. Още от тримесечно бебе остава сирак и е осиновен от Вълкана и Марин Бонови в Лом. През 1863 година Димитър Маринов отново остава пълен сирак и е изгонен от родната си къща в Лом, защото е храненик. От тук започва и неговата одисея, която ще продължи почти до края на дните му - за пътя и живота на будителя и строителя на нова България, след като напуска Лом, разказа за Радио Видин историкът от Лом Александър Александров:


"От Лом Димитър Маринов се озовава в Рилския Манастир, където под покровителството на Неофит Рилски остава почти една година. Но съдбата му го принуждава да се върне отново в родния град, където се среща с учителя Никола Първанов - високо образован, голям ерудит, който успява да плени неговото сърце завинаги... Кръстьо Пишурка - неговият първи учител, Неофит Рилски и Никола Първанов са хората, които правят от детето Митко - личността Димитър Маринов. През 1875, учил последователно в Цариград и Белград, Димитър Маринов се връща отново в Лом, но този път вече като учител... Първите дни след освобождението Димитър Маринов е избран за председател на Ломския съдебен съвет, като такъв той участва и в Учредителното събрание, което е проведено в стария конак в Търново... От този момент животът на Димитър Маринов продължава много динамично. За кратко време е председател на Съдебния съвет в Силистра и Русе. През 1883 година вече е учител в ломската гимназия. Това всъщност е и неговата мечта - той просто иска да е учител, но по стечение на различни обстоятелства - заради знанията си, заради опита си - той много често е ваден от любимото си училище и са му налагани административни длъжности, които да заема. Така от 1887 е назначен за окръжен управител на Лом, още от следващата 1888 до 1893, тоест 5 години е директор на русенската мъжка гимназия... 
От Русе Димитър Маринов заминава за София, където в рамките на 1 година е директор на Софийската девическа гимназия, за същия период от една година е директор и на Народната библиотека, след това продължава като учител в Софийската мъжка гимназия. Като през целия този период той сътрудничи активно на периодичния печат. През 1900 година по предложение на екзарх Йосиф Димитър Маринов е назначен за главен редактор на Екзархийския вестник "Вести". И той със семейството си се мести в Цариград... От 1906 година е пръв директор и основател на Етнографския музей. Тази му дейност не продължава много дълго - конкретно до 10 март 1908 година, когато на 62 годишна възраст Димитър Маринов се пенсионира. Но заради своя опит и знания по време на Първата световна война е изпратен като окръжен управител в Кавадарци, където остава 2 години. Там той става свидетел на втората национална катастрофа и на рухналите национални идеали, които изживява много тежко, като това го кара да се оттегли окончателно от обществено политическата си дейност. 
От там той се прибира в Лом, където продължава да работи над ръкописите си... Неизброимо е книжовното наследство на Димитър Маринов. Изпод неговото перо са излезли десетки хиляди страници в областта на етнографията, историята, политиката, мемоарите, публицистиката. Сред най-значимите му трудове се откроява поредицата "Жива старина". Това са седем книжки, излезли в периода 1891-1914 година, в които Димитър Маринов представя етнографско изследване, много богато, което обхваща района на Северозападна България... Към неговото творчество трябва да се причислят и първата история на българската литература, която той пише, "История на град Лом и ломска околия" - това е книга, която си остава в ръкопис почти 100 години и е отпечатана почти един век след нейното написване... Като венец на своето творчество пише през 20-те години на 20 век своята богата автобиография. Творчеството на Димитър Маринов е оценено много високо. Още приживе на него, като за неговите творби професор Иван Шишманов споделя: "Трудовете на Димитър Маринов ще се четат и тогава, когато моите научни изследвания ще гният по лавиците на библиотеките и в скоби доуточнява, ако въобще им се направи тази чест". 
През 1921 година Димитър Маринов приема духовен сан, а през 1929 година, когато губи своята спътница в живота Виктория Вишурка Димитър Маринов  се оттегля окончателно от обществения живот до смъртта си на 10 януари 1940 година".

На 14 октомври 2021, на 175-тата годишнина от рождението на Димитър Маринов, на сградата на Ломския районен съд беше открит барелеф на големия наш общественик. 

Повече чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00

Цените на билетите в БДЖ скачат след Великден

БДЖ променя цените на билетите за пътуване с влак . Поскъпването ще усетим веднага след Великден, а средно цената на билетите и картите ще скочи с около 20%. Без промяна остават картите за ученици, студенти и пенсионери, които са на символична стойност от 1,00 лв. Решението за увеличението в БДЖ идва заради по-високите цени на горивата, тока и..

публикувано на 22.04.24 в 15:20

Историята на Måneskin в „Музикална зона“:

 Пътят на Måneskin към световната сцена и слава започна с първото им място на Евровизия през 2021-ва с песента „Zitti e buoni“. А тяхната история – шест години преди това в Рим. Фронтменът Дамяно Давид, басистката Виктория Д'Анджело, барабанистът Етан Торкио и китаристът Томас Раджи се събират през 2016г. в група за участие в италианския конкурс..

публикувано на 22.04.24 в 09:00

"Неделник" от 21 април 2024 година

Тук е "Неделник“ брой 501. Можете да чуете за това, че Антон Оруш , най - големия колекционер и изследовател на българската техника подготвя нова книга. Книгата е посветена естествено на българската техника. Писателят от Враца Давид Давидов представи най - новата си книга „Ярмомелката“ в музея във Враца. За това как мина..

публикувано на 21.04.24 в 12:37

Стремежът към Царството Божие е радост, която изпълва човека с Богопознание

Неделята, в която се намираме е Пета на Великия пост, посветена на преподобна Мария Египетска. "За света Мария Египетска може да се каже накратко: тя била жителка на Александрия, жена с безнравствен живот, позор за своите съграждани, съблазън, погибел. Един ден тя поискала да се поклони на живоносния Кръст Господен, частица от който..

публикувано на 21.04.24 в 08:00