Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кооперациите и мястото им в стопанския живот на България

Снимка: Радио ВИДИН


Какъв дял от земеделската земя се обработва от кооперации, ще има ли скоро Закон за кооперациите и имат ли бъдеще кооперациите у нас, как се печели доверието на член-кооператорите? За кооперациите и кооперирането говорим в "Земята, която ни храни" с председателя на Националния съюз на земеделските кооперации Николай Момчилов и председателя на ЗК "Единство" в монтанското село Комощица.

Над 5 милиона декара от земеделската земя у нас се обработва в кооперации, те не са отживелица и необходимостта от тази форма на управление на земеделската земя ще бъде все по-голяма- така малките собственици на земя ще могат да се противопоставят на големите арендатори. В това е убеден  Николай Момчилов председател на Националния съюз на земеделските кооперации:

"В България има около 900 кооперации, при нас членуват около 450. Място за кооперациите в стопанския живот на България има, все по-голяма ще е нуждата от такива кооперации, за да могат дребните собственици на земя да се противопоставят на по-едрите земевладелци... Начинът, по който могат да го направят, е единствено обединени и кооперирани... Иначе в кооперациите има фонд "Социален"- с решение на Общото събрание част от печалбата се разпределя за подпомагане на църквата, пенсионерския клуб, кметството, помага се и на по-бедните хора, които са членове на кооперацията. Кооперацията е социален феномен, тя има бъдеще и е задължително да ги има...." 

Кооперациите са структури, които са на светло, в тях решенията се взимат от Общо събрание, не може да има еднолично решение, затова и от това кой е начело, зависи до голяма степен и успеваемостта и устойчивостта на кооперациите, смята Николай Момчилов. Един от проблемите за тях е нелоялната конкуренция, а с възможността арендаторите да изкупуват идеални части от земята на кооператорите, намалява ресурсът на кооперациите. Затова и се променят уставите на земеделските кооперации, които включват клаузата, ако си член кооператор, земята ти да се обработва в кооперацията. В министерството на земеделието е създадена и Работна група, която работи за нов Закон за земеделските кооперации. 

Кооперация "Единство" в Монтанското село Комощица е пример за устойчивост, и добре стопанисвано социално предприятие, защото вече близо 30 години тя сплотява хората- и член кооператорите, и работниците, които не са малко на брой. От няколко години неин председател е Даниел Димитров. Хващам го минути след като е изпратил тракторите за засяване на последните декари с есенници. Признава, че всички в сектора са силно зависими от атмосферните условия, но е обнадежден, че ще се справят, дори и когато се поемат рискове:

"Силно се надявахме да завали, то пък наистина заваля и прекалено много валя. Мисля, че ще свършим работа, може би ни остават още 2-3 дни сеитба, ще успеем да се включим в оптималните срокове до края на октомври. Сяхме отново рапица, малко по-малко декари, отколкото сеем, но за нея е малко по-особено положението, защото й трябва по-топло време, за да се вкорени и да не измръзне през зимата... Иначе пшеницата и ечемика са добре- имахме засети около 4-5 хиляди декара преди дъжда, сега са в перфектно състояние.... Не се отказваме от рапицата, защото ни носи първите доходи. А ние даваме рента още от средата на август, това е първата ни продажба за годината, а тази година беше със страшна цена. Заслужава си да се поеме някакъв риск, макар и с по-малко декари." 

Кооперацията в Комощица обработва 25 хиляди декара земя. Могат да се похвалят с едни от най-високите добиви и ренти в региона, стабилни заплати, около 85 работни места и почти без текучество на кадрите. Кооперацията се развива и в сектор животновъдство- отглеждат се крави и овце, но там единственият плюс е, че се осигурява работа на местното население:

"За съжаление през последните години на национално ниво животновъдството замира, но ние се борим и все още, и с цената на загуби, го задържаме, защото там са заети около половината от работниците в кооперацията"- сподели Даниел Димитров. 
С общи усилия на ръководството и член кооператорите успяват да се справят с всякакви предизвикателства и трудности. Една от идеите, от които не са се отказали, е да се подпомагат млади хора, които искат да се обучават в областта на земеделието. Не липсата на работна ръка, а намаляването на земята в кооперацията заради покупката от големите арендатори е един от основните проблеми, затова и ръководството търси възможности за закупуване на земя:

"Можем да си позволим определена цена на декар, не можем да се борим с големите арендатори... Друг проблем е, че не винаги член-кооператорите съобщават, че искат да продадат земята си на друг. Опитваме се да запазим обработваемата си площ...", признава Даниел Димитров и пожелава на колегите си: 

"Да не сме алчни, а следващата стопанска година да е добра поне колкото тази!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Богочовекът Иисус скърби за нас и ни призовава към покаяние

Шестата неделя на Великия и спасителен пост ,  която  отбелязваме днес, Църквата възпоменава  Вход Господен в Йерусалим или както по народному го знаем Цветница или Връбница . "Когато Иисус се приближи, видя града и заплака за него" (Лука 19 : 41) Безспорно е, че последното влизане на Господ Иисус Христос в..

публикувано на 28.04.24 в 08:00

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18