Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зелената сделка няма да подобри живота в Северозапада

Проф. Георги Рачев: Безумието на либерална Европа ще лъсне, ако зимата е суха и студена

Светът няма да мине на зелена енергия

проф.Георги Рачев
Снимка: Ани Петрова


"Цената на електроенергия достигна почти 700 лева на MWh. Една суха и студена зима ще покаже безумието на либерална Европа. Твърдо съм за по-малко природоползване, подкрепям всички зелени идеи, въпросът е, че трябва да работят, а не трябва да водят до дефицит, защото цялата икономика се гради на леснодостъпна, евтина и изобилна енергия. Ако тази енергия не отговаря на тези три изисквания, вашата промишленост няма да работи. Така няма да има данъци, няма хазна, няма и държава", каза в "Посоките на делника" проф. Георги Рачев.

Климатологът подчерта, че зеленият пакт не е лоша идея, но е невъзможно Европа да стане климатично неутрална до 2050 година.

"САЩ и Китай ще молят ОПЕК да увеличи добива на петрол, защото има недостиг от петрол и природен нефт. Нали щяхме да ги елиминираме? Всички сме за, но се връщаме на това, че пътят не е този. Европейските чиновници започнаха да мислят как да мотивират и формулират участието на ядрената енергия и природния газ като междинен етап в Зелената сделка. Това е катастрофа. Природният газ не може да бъде зелен, няма как да стане, той е възможно най-чистото фосилно гориво".

По начина, по който е замислена, Зелената сделка няма да доведе до решение на демографските и икономическите проблеми на Северозапада, на мнение е университетският преподавател. Според думите му преход към зелената енергия може да се осъществи с умна икономика, не с партийни заповеди.

"Тази сделка е измислица на Европа, която иска да бъде лидер по отношение на зелените политики и отчистването на въздуха и природата. Аз не познавам човек, който не иска да яде чиста храна, не иска да пие чиста вода, не иска да диша чист въздух. Няма такъв човек. Въпросът е, скоростта, с която се извършва тази зелена революция и икономическите последствия за прекия изпълнител, а това са данъкоплатците. Последната среща в Глазгоу, която беше посветена на климата, нищо не постигна. След Парижкото споразумение ние нямаме нито един обвързващ документ, който да насочи целия свят към по-малко природоползване. Всички трябва да разберат, че сме в една голяма кошница, всички, целият свят. Ако можем да лимитираме водата, природните богатства, растителността, животинския свят в национални граници, то въздухът не подлежи на лимитиране. Не може само Европа да очисти атмосферата си, трябва всички заедно".

Зелената сделка не е изгодна за най-мощните икономики, каза още проф. Рачев.

"В момента Китай и Индия употребяват 14 милиона тона въглища на ден - 70 % от световното потребление. Китай употребява 60 % от всички въглища по света, защото има крещяща нужда от енергия. Няма как да спре. Само от края на септември Китай е открил отново 38 въглищни мини, които допълнително произвеждат 1 милион тона на ден. А къде сме ние с нашите с 35-36 милиона годишно? Ние и да изчезнем от лицето на земята, даже целият полуостров да изчезне за една година, нищо няма да се случи. Потреблението е в Източна Азия, в Русия. Пиронът в ковчега на Зелената сделка удари премиерът на Австралия, който каза, че ще произвеждат и продават въглища, докато има търсене. Основните производители на въглища нямат интерес от Зелената сделка".

Измениха ли климатичните промени човешкото ежедневие? 

"Съществуват реални данни, че през последните 40 години има сериозно затопляне на глобалния климат. Миналият октомври, който беше много хладен, а това е рядко срещане за България, беше третият най-топъл октомври откакто се водят наблюдения. Дори това да е лъжа, а то не е, има ярки фитоиндикации, че глобалният климат се затопля. Във високата планина горната граница на гората се изкачва по-нависоко, а това се случва, когато налице са условията добро овлажняване и добър температурен режим - т.е по-дълго време е топло, имате достатъчно влага, за да могат тези семенца от шишарките да се захванат в по-висока надморска височина. За около 15 години аз откривам бяла мура и в Пирин, и в Рила, на 50-70 метра по-високо, отколкото беше преди. Глобално затопляне има, абсолютен факт е".

От 1975 година насам всяка година температурите се увеличават. Сега е с над градус по-топло, сравнено с периода отпреди 100 години, обясни проф. Рачев.

"В началото на 1900 година количеството на въглероден диоксид в атмосферата е било 280-300 милионни части, т.е ако имате еднакви един милион части от въздух, 280 са били въглероден диоксид. В момента гоним 420. Това е 50 % увеличение на въглеродния диоксид в атмосферата. Това не е в резултат на природно явление, макар че колкото по-топло става, толкова повече вечната замръзналост се отделя, а с това се отделя заключения в нея метан. В резултат на това в атмосферата има повече въглероден диоксид и метан, а температурите се увеличават. През последните 30 години всяка година човечеството консумира около 15-16 милиарда тона фосилни горива - нефт, природен газ и въглища. Това количество въглерод, когато се окисли, става въглероден диоксид. В атмосферата през последните 30 години ние изчисляваме, че приблизително отделяме 35-37 милиарда въглероден диоксид всяка година. Натрупано в тези десетилетия, това води до промяна на химическия състав на атмосферата".

Интервюто с проф. Георги Рачев можете да чуете в звуковия файл.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05
Яница Петкова

Яница Петкова: Фундаменталната промяна идва от обществото, не от елита

Близо 10 % е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния..

публикувано на 02.05.24 в 10:00

Мит ли е днес българското трудолюбие?

Денят на труда и международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май. На тази дата много страни по света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света, това е и ден на международното работническо движение и на левите движения...

публикувано на 01.05.24 в 10:45

Възможни ли са изненади на предстоящите избори?

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия. Броят им е значително по-голям от този на предишните парламентарни избори - през април миналата година. Тогава участваха общо 21 формации - с 13 по-малко от сега. Освен..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59

Презастрояването в градовете и ролята на озеленяването

Населението на България основно е съсредоточено в градовете и това е тенденция от години. Градските територии особено силно се урбанизират, а това води до пренаселването им. Това, обаче, не върви ръка за ръка с устойчиво развитие на градовете. Презастроява се градската територия, но всички други комплекси на града изостават- обществено обслужване,..

публикувано на 29.04.24 в 16:37