Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристическият бранш с отворено писмо- за какво настояват туроператорите?

Снимка: Радио Видин

Преди дни от Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма" изпратиха поредното отворено писмо до Служебния кабинет с настояване за спешно отваряне на процедурата за неусвоените за туризма средства, заложени в Бюджет 2021 с направената на 16.09.2021 г. актуализация. Оттам подчертаха, че на финала на поредната тежка година за туризма с огромни усилия, лишения, преструктуриране на дейността и гъвкавост не са допуснати фалити и секторът е сравнително стабилен. Основните цели пред Сдружението са финансовото оздравяване на сектора, разработване и прилагане на антикризисен план за подпомагане на туроператори, туристически агенти, и краткосрочна и дългосрочна стратегия за стабилизиране и развитие на бранша, потребителска защита. В писмото си, туроператорите напомнят, че преди пандемията туризмът е давал 12% от БВП на страната и е осигурявал около 11% от заетостта в България. Според тях е редно подкрепата в отрасъла да продължи до рестарта, за да продължи да работи и да допринася за общото икономическо развитие на страната ни. Какви са проблемите днес и защо браншът настоява за спешна подкрепа? На 16.09.2021 г. Народното събрание актуализира Бюджет 2021-ва, където бяха предвидени 70 млн. лева за подпомагане на сектор "Туризъм" - най-пострадалият от COVID-19 пандемията и ограничителните мерки, свързани в нея. Тези 70 млн. лева в бюджета са разпределени на две части по 30 млн. лв. - за едната има описана схема в самата актуализация, за другата няма, 6 млн. лв. за българските туроператори, с които да се издължат на клиентите си, които не са пътували, поради COVID-19 епидемията, и 4 млн. лв.- за екскурзоводи. За повече яснота по казуса потърсихме Павлина Илиева, председател на "Обединение Бъдеще за туризма":

"Нямам представа защо вторите 30 милиона и шестте милиона за туроператорите, които бяха определени изобщо не се говори за тях и дали ще се направи процедура, а както виждаме и да се направи вече е безкрайно късно. Парите, одобрени от Народното събрание с актуализацията на бюджета просто ще бъдат върнати обратно в същия бюджет без да се подпомогне бизнеса, защото трябва до 31 декември те да бъдат със Заповед на министъра за усвояване, която бе минала процедура, но такава, както виждаме няма още отворена."- обясни Павлина Илиева.

След приемането на актуализацията министър Балтова покани всички браншови организации на среща в Министерство на туризма, на която тя и екипът й заявиха, че програма може да стартира само за едната сума от 30 милиона- тази, за която има описана схема в актуализацията. По думите й правни пречки ще забавят разпределянето на останалите 40 милиона, но тя и екипът й поеха ангажимент да работят с Министерство на финансите за отстраняването им. Мина повече от месец без никакво реално развитие по този казус и на 26.10.2021 г. четирите най-големи туроператорски организации излязоха на протест пред Министерство на туризма. Тогава министър Балтова и екипът й обясниха, че е намерен начин да стартират програми и за останалите 30 млн. за ликвидност + 6 млн. за възстановяване на предплати на клиенти. В края на миналата седмица стана ясно, че над 617 млн. лв. са заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост за енергийно обновяване на сгради, в това число и за сектор "Туризъм". В изготвения от българското правителство Национален план за възстановяване и устойчивост са предвидени няколко основни направления, по които сектор "Туризъм" ще бъде подпомогнат. Едно от тези направления е финансиране за енергийно обновяване на сгради, в което са планирани 617,6 млн. лв., в това число в областта на производството, търговията, услугите, както и сгради от сектор туризъм. Това стана ясно на среща в МРРБ, на министрите на регионалното развитие и  благоустройството Виолета Комитова и на туризма Стела Балтова с представители на туристическия сектор. На срещата бяха представени възможности за финансиране на проекти в туристическия сектор със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост. Какво означава това- попитахме Павлина Илиева, председател на "Обединение Бъдеще за туризма":

"Успяхме да се свържем с Министерството и те ни уверяват, че всъщност ще бъдат отворени още две схеми и ние се надяваме това да се случи. Към момента нямаме нищо конкретно, това което беше гласувано в миналата сряда, че има гласувана схема за 30 милиона в Министерски съвет, само че се разбра, че е станала грешка и това са вторите 30 милиона, само това е конкретиката няма нищо друго ... Средствата по Плана за възстановяване тепърва предстоят, Това е нещо, което ще ни се случва живи и здрави следващата година. Това е този план, който ние забавихме като държава и който изпратихме само преди 20-ина дни."

Планът за възстановяване и устойчивост е възможно да бъде одобрен до края на 2021 година, съобщи министър Стела Балтова и допълни, че потенциалните бенефициенти трябва отсега да се подготвят. Как се справят родните туроператори в края на 2021 година и разчитат ли на допълнителни средства от държавата като цяло? Потърсихме за коментар Пресиян Лозанов, родом от Северозападна България, представител на голяма туроператорска фирма. 

"Със сигурност 2021-ва година е доста по- добра от 2020-та. Съвзема се туризмът, макар и бавно. Последните месеци от август насам отчитаме доста силен ръст на желанието на туристите да пътуват, включително и след като се отвори и Русия за пътувания вече стана някакъв бум и може би в целия свят всички тръгнаха нанякъде да пътуват. Конкретно за българския пазар масово хората започнаха да пътуват по екзотични страни извън Европа. Преди пандемията туризмът беше насочен към Европа ... Трудно се спасяваме в такива моменти и ние лично не сме се възползвали от държавата или от Европа. Справяме се единствено и само с наши лични средства и приходи, които имаме, но наистина доста туроператори, хотели, ресторанти пострадаха от ограниченията и без помощ от съответните институции не биха могли да се справят."- категоричен бе Пресиян Лозанов.

Ина Тонина, екскурзовод, родом от село Чупрене, днес работи в туроператорска фирма. Намираме я по време на екскурзия в една твърде интересна дестинация.

"Намирам се в Исамал, Мексико на полуостров Юкатан. През 2021 имаше известно подобрение, пораздвижиха се малко нещата, благодарение и на два сериозни периода, през които имахме известно отдъхване от броя та заразените. Остави ни малко да дишаме пандемията, но пък това създаде възможност за някаква организация, но въпреки всичко доста хаотични са мерките, което до голяма степен влияе негативно на бранша. В чисто субективен план мога да кажа, че ние като агенция не сме разчитали нито на помощ за компенсация, тъй като нямахме изостанали туристи с резервации преди това, нито пък на някаква помощ ... Трябва да има подпомагане, най- вече след тази първа вълна, в която трябваше колегите да компенсират онези резервации, онези средства, които са влезли от туристите и не бяха реализирани." 

Как в Мексико, тази суверенна държава, разположена в южната част на Северна Америка е решен въпросът с туристическите дестинации и изобщо- справят ли се мексиканците с пандемията- това попитахме екскурзовода Ина Тонина.

"Един чудесен пример са мексиканците, за това как се справят. Първо те първите 3-4 месеца останаха тотално затворени, след което отвориха страната и повече не си позволиха да я затварят. В Мексико се влиза без никакви условности, без сертификат, без PCR тест, без абсолютно нищо, което да се изисква допълнително, освен една декларация, която се пуска по интернет и в която декларираш здравословното си състояние, че не си бил в контакт със заразно болни. Оттук нататък местните, целият обслужващ сектор е изключително стриктен в спазването на мерките, които са наложени."

По всичко личи, че и следващите месеци няма да бъдат леки за туристическият бранш, който  е един от най-пострадалите сектори от икономиката ни. Неговата дейност беше забранена до 30.04.2021 година и оттогава той работи спорадично и в изключително тежки условия, се подчертава още в отвореното писмо на родните туроператори към управляващите. На този фон, за радост все още няма фалити, но е наложително подкрепата да продължи до рестарта, за да има смисъл от положените досега усилия като цяло. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Общинските съветници в Кула разгледаха на заседание 15 точки

Общинските съветници в Кула се събраха на поредното си редовно заседание . Сред по-важните точки, които разгледаха, са докладна записка, внесена от кмета на общината Владимир Владимиров, относно задание за изработване на проект за частично изменение на общия устройствен план на община Кула.  Включено бе разглеждане и на докладна записка относно..

публикувано на 27.03.24 в 08:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00