Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тони Асенов: Гъмза- това е виното!

Снимка: Светослав Цветанов


В месеца на виното и любовта в "Земята, която ни храни" отново отваряме лозаро-винарската тема. 

Близо 2 милиона декара е обработваемата земя в област Видин. Лозята заемат 16 577 дка,  от тях през 2020 г. са обработени близо 11 200 хиляди дка. Съвсем естествено, най-много са отглежданите лозови насаждения в община Ново село- 6173 декара. 22 от тях са на Тони Асенов - Белячин. Лозар по душа- може би и защото баща му е бил преподавател по практика в някогашния Лозаровинарски техникум в Ново село, където останал като зет. 

"Лозарската година започва с Трифон Зарезан и завършва с обирането на реколтата... Има много операции през годината, които задължително трябва да се изпълняват, за да има хубава, здрава реколта и от плодовете да се приготви едно прекрасно вино, което да се пие с добро настроение и по добри поводи..." 

Тони е потомствен лозар, не се страхува от нито една от дейностите, свързани с отглеждането на лозята и направата на божествената напитка. Отглежда 22 декара, насадени с червени и бели сортове. Червените са каберне, мерло и гъмза:

"Това е сорта- гъмзата! Прочутата гъмза, която е прославила Ново село... Аз съм от тези, които никога не съм се отказвал от нея, любим сорт ми е, радвам се, че го отглеждам, виното, което произвеждам от него е прекрасно... Където и да отида на състезания, аз побеждавам с гъмза... Който произведе гъмза- това е виното!

Тони гледа и ркацители, реже лозето си сам, защото иска да чуе какво му казва всяка гижа... Много любов влага в работата си, затова и лозето му се отплаща добре- в добра година бере по тон и нещо грозде. В резитбата е сам, но обира гроздето с приятели- с тях прави и виното, на което могат да завидят и ценителите. И тук влага любов, защото е запомнил думите на негов "учител" в занаята:

"Вино и деца се правят с много любов. Няма ли любов- няма да се получат нещата, няма да е както трябва!" 

Лозарството обаче е занаят, който трябва да се изучава, затова и след дълги години на лутане, в новоселското училище са заложили и паралелка „Лозарство и винарство“.  До края на годината ще бъде оборудван кабинет, който на живо ще показва на възпитаниците различни детайли от селскостопанските машини, използвани в лозарството. Провеждат се разговори с местни земеделски стопани, които проявяват интерес към привличането на млади хора в този сектор, изискващ не само повече ръчен труд, но и специфични умения.

Паралелка по лозарство има и в училището в Арчар, така че, не е далеч времето, в което секторът ще бъде обгрижен от млади хора с умения и желание да работят. 

В някое от следващите предавания ще поговорим за това отразяват ли се климатичните промени на условията и начина на отглеждане на грозде у нас. 
  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28