Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хоумофисът - удобство или не съвсем

Снимка: unsplash



Пандемията от COVID-19 и дигиталната трансформация на работата, наложиха на голям брой хора да се приспособят към различни форми на дистанционно изпълнение на служебните си задължения. Да се разделят частично или за постоянно с работното си място и да преминат към работа от вкъщи или т. нар. "хоумофис". От Международната организация на труда и Световната здравна организация призоваха за въвеждане на мерки, които да защитават работещите от разстояние по време на работа. Ново резюме за здравословна и безопасна работа от разстояние, публикувано от двете организации, очертава ползите и рисковете за здравето от дистанционната работа. В него се описва и какво е добре да направим, за да се приспособим по-лесно към новата среда. 

Според психолога от Кирил Кунчев, работата от вкъщи безспорно влияе върху физиологичното, физическо и психическо здраве на работещите. Принудителното изваждане на хората от естествената им ежедневна среда, според него води до редица промени в цялостния им начин на живот.

"От една страна хората бяха повлияни от страха от заразяване и приеха изолацията като работеща защита. Дори в самото начало работата вкъщи имаше определено положителен ефект. Работещите от дома си го приеха без съпротиви, впоследствие обаче се появиха редица разнородни проблеми. Затварянето вкъщи засегна редица базови потребности на хората. Например потребностите от общуване, от пряк човешки контакт, от присъствие в по-голямата социална група - там, където човек се самоутвърждава и сравнява с другите. Там, където получава възможност да оценява и да бъде оценяван, да получава сигурност и подкрепа, да изпитва позитивни чувства и емпатия, да преживява идентификацията си заедно с групата. Всички тези изконни социални потребности бяха или частично удовлетворявани, или останаха напълно незадоволени. Това пък на свой ред повлия негативно върху самооценката и самочувствието на хората и отключи негативни, самоподценяващи мисли. На светло изплуваха и вътрешносемейните отношения. изведнъж актуална стана темата за домашното насилие. Затварянето между стените преобърна нормалния ритъм на живот." - каза за радио Видин психологът.

Когато човек се затвори в една неспецифична за него среда, той започва да реагира на тази среда и това обикновено е в негативна посока. Именно една от реакциите е депресията. Другият проблем последващ от това е неработоспособността, която може да бъде породена от самоизолацията.

За Радостина от Видин обаче хоумофисът не предизвиква депресия, негативизъм или каквато и да било вреда на здравето ѝ. Тя е майка е на 2 деца и от 2014 година работи само и единствено от вкъщи. 

"За мен е по-скоро удобно, защото гледам 2 деца и мога да се грижа за тях. Имам гъвкаво работно време и от тази гледна точка за мен е много удобно. Определено си има и негативи - първо е много натоварващо, защото пак имаш конкретните цели, които трябва да изпълниш... Никое нещо не е само хубаво. Това е по-скоро много индивидуално спрямо обстоятелствата на всеки към конкретния момент от живота му, защото то сега е "така", но утре не се знае от какво ще имаш нужда."- коментира Радостина Костова за радио Видин.

Единственото предизвикателство за работещата майка е съчетаването на работата с отглеждането на децата. Не веднъж на нея ѝ се налага да работи извънредно, за да успее да навакса загубеното, обслужвайки нуждите на децата си.  

Работата от вкъщи за едни може да е удоволствие, облекчение и улеснение, за други може да бъде истински кошмар, описано с една дума. Както казва Кирил Кунчев, човек не бива да се асоциализира прекалено много, за да не доведе това до нежелани състояния. Но в крайна сметка, ако му се наложи, както на Радостина, е препоръчително максимално да компенсира изгубените социални контакти в свободното си време и уикендите.  



*Целия материал по темата може да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00