Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов удар за туризма- как ситуацията в Украйна ще се отрази на бранша?

Снимка: Радио Видин

Българският туризъм е изправен пред реална опасност да загуби около половин милион туристи през тази година, заради войната в Украйна. От Министерството на туризма вече занижиха прогнозата си за броя на туристите у нас през лятото. Сред неблагоприятните фактори продължават да са пандемията, високите цени на енергията и военните действия на север от нас. Министърът на туризма Христо Проданов, предвиди, че около 350-400 хиляди организирани туристи от Русия няма да дойдат това лято в България. Ето защо министерството предвижда да пренасочи средствата, предвидени за реклама на пазарите в Украйна и Русия, към съседните ни държави Северна Македония, Румъния и Сърбия. В момента се обсъждат и начини за привличане на туристи от Германия и други страни, които да компенсират спадовете. Нуждае ли се българският туризъм от преориентация към други държави и как ситуацията в Украйна ще се отрази върху работата на сектора? 

Асоциацията на Българските Туроператори и Туристически агенти е една от най- старите организации в този бранш у нас с вече 25 годишна история. В нея членуват представители на различни туристически бизнеси. Потърсихме за коментар Димитрина Горанова, председател на УС на Асоциацията на Българските Туроператори и Туристически агенти:

"Със сигурност за поредна година работата ни ще е предизвикателна, трябва да сме гъвкави и да се адаптираме- нещо на което се научихме през последните две години. Ще търсим алтернативни пазари за привличане на туристи, но тук трябва да спомена, че е много важна ролята на държавата по отношение на това как тя ще насочи своята реклама. Смятам, че сега е моментът в който България трябва да излезе с едно много ясно послание към света, че тук ситуацията е спокойна, мирна и страната ни е една сигурна дестинация. Без това послание остава съмнението у много от нашите чуждестранни партньори, че ние се намираме прекалено близо до конфликтния район и в крайна сметка и не сме застраховани, че нещата не могат да се пренесат и у нас."- отбеляза Димитрина Горанова.

Според Пресиян Лозанов, туроператор от Северозапада, ситуацията в Украйна ще се отрази доста негативно върху работата на сектора:

"Като цяло върху сектора инкъминга към България определено в голямата си част е от Украйна и от Русия и се забелязва вече анулиране на програми, хотелски резервации и чартъри, което донякъде не е добре за туризма. Хора, които пътуват от България за други страни се страхуват, дали няма да им анулират програма, докато са там на място и няма да могат да се приберат. За момента няма такива притеснения, но масово хората се интересуват от това какво се случва. Какво ще стане, обаче никой не може да каже, защото това зависи от решението на тези две страни как ще продължи конфликта."

Туристическият бранш по Северното ни Черноморие разчита на руските и украински туристи, които са изключително важни, но ситуацията в момента не трябва да ни притеснява особено, каза за радио Видин Павлин Косев, председател на Варненската ресторантьорска и хотелиерска асоциация:

"Колкото възможности, толкова и причини можем да намерим как едно нещо не може да стане. Да, трудно е със сигурност, със сигурност трябва да вадим някакви нестандартни инструменти за да се справяме със ситуациите, но такъв е живота и ще оцелеят само тези, които успеят да се адаптират към новите условия и новата реалност. Неприятно е, за всички е трудно, но аз смятам, че не трябва да чертаем крахове и мрачно бъдеще. През последните две години се говори само за тежки трагедии, но де факто практиката показа, че чак такива тежки трагедии не е имало."- уточни Павлин Косев.

Ситуацията в Украйна ще се отрази пагубно върху работата на туристическия бранш у нас. Дори и западните пазари реагират изключително чувствително към събитията през последните седмици, обясни Павлина Илиева, председател на обединение "Бъдеще за туризма":

"Бежанците, които идват се настаняват по Черноморието и голяма част от западните туристи изобщо спряха резервациите към нас с оглед на това, че западните пазари са супер чувствителни, когато има някакъв риск, дори и той да е минимален. Един от големите туроператори в Англия отложи полети с два месеца, което е сигурен знак, че ситуацията няма да бъде розова."- обясни Павлина Илиева, председател на обединение "Бъдеще за туризма" и допълни, че от бранша подготвят писмо до министъра на финансите Асен Василев с искане за реална помощ от държавата. 

В началото на седмицата стана ясно, че помощта за хотелиерите, настанили бежанци от войната в Украйна, регистрирани като търсещи убежище у нас, първоначално ще идва от бюджета на Министерството на туризма, а след това ще се търси възможност да се покрият тези средства по линия на европейската солидарност, т.е. с финанси от европейския бюджет. Това обясни за БНР министърът на туризма Христо Проданов. Идната седмица трябва да бъдат изплатени парите на хотелите с украински бежанци. Министърът на туризма посочи, че предвидената от ведомството помощ е в рамките на три месеца, а сумата зависи от това колко хора ще имат нужда от тази закрила.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05