Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Набира ли обороти туризмът в началото на лятото?

Снимка: Радио Видин

Туризмът е един от секторите на икономиката ни, на които пандемията повлия в голяма степен, но след първоначалния шок на дневен ред вече е планиран растеж в новите условия. Последните данни на Министерството на туризма и НСИ очертават няколко тенденции, които носят позитивни сигнали за бранша, ако той успее да се адаптира ефективно. В началото на лятото най- голямото предизвикателство пред туризма остават глобалните кризи- военните действия в Украйна, негативните ефекти от пандемията, нарушените вериги на доставки и произхождащата от това инфлация. В тази обстановка от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) обсъдиха възможностите за подкрепа на туристическия сектор. В резултат на предприетите мерки, през първото тримесечие на годината, туризмът достигна равнище от 80% спрямо периода преди пандемията, показват данните. Отчита се ръст на български и чуждестранни туристи с около 40 на сто, а ръстът само на чуждестранни туристи е около два и половина пъти спрямо миналата година. Прогнозите бяха, че българите ще осъществят поне 2 млн. пътувания за летния сезон с отсядане в място за настаняване в  България, а вероятно и повече. По думите на Светлана Ваташка, представител на най-голямата професионална организация в този отрасъл у нас- обединение "Бъдеще за туризма", секторът постепенно започва да се възстановява:

"Политическата несигурност се отразява естествено и на самия бранш. Тъкмо свикнахме с един министър на туризма, за съжаление ще трябва и той да свикне с нас, защото за съжаление министрите са политически фигури, а не са свързани с бранша. Като цяло туризмът върви и въпреки правителството и въпреки политическите сътресения в момента. Към изходящия туризъм има голям интерес, има голям интерес и към българското Черноморие, за съжаление и в чужбина и в страната туризмът като цяло страда от липса на кадри."

В "новата нормалност" се налага да преоткриваме много неща, включително и собствената си страна. Интересът към по-нестандартни дестинации нараства, тъй като пандемията оказа асиметрично въздействие върху развитието на туризма. по този начин градските дестинации в големите областни центрове пострадаха повече поради строгите ограничения, свързани с организирането на конференции, изложби и културни дейности. В същото време селските и планински райони, както и курортите са предпочитани поради нарастващото търсене на по- безопасен и индивидуален туризъм. След непрекъснатите процеси по отваряне и затваряне на хотелите и ресторантите, заради пандемията и забраните за пътувания, започнаха ли постепенно българите да ценят повече родните ни курорти- това попитахме Светлана Ваташка от обединение "Бъдеще за туризма": 

"Много ми се иска да кажа, че е така, но за съжаление не е така. Много хотелиери отказват да работят с български туроператори. Хората искат да пътуват, дават пари, но искат да знаят и че срещу тези пари ще получат качество. За съжаление не навсякъде в България получават това качество. Вината е комплексна и аз не упреквам хотелиерите."- подчерта Светлана Ваташка.

Туризмът е един от приоритетните отрасли в дейността на Община Видин. Как стартира летния сезон тази година- разговаряхме с Цецка Цокова, експерт туризъм към Община Видин.

"С надежда и с радост мога да кажа, че определено има възходяща градация по отношение на туристическия сезон тази година. От миналата година започна съживяването, но тази година определено вече се забелязва този интерес, който винаги е съществувал към дестинация Видин. Всички граждани и гости забелязват, че акостират круизни кораби. По заявка към пристанище Видин тази година би трябвало да акостират над 300 кораба с туристи от Западна Европа. Лошото състояние на пътната инфраструктура и опашките от товарни камиони край Дунав мост 2 са доста голям проблем за интереса на туристите към региона като цяло."- допълни още Цецка Цокова.

Потърсихме представители на частния сектор в сферата на туризма. Ина Тонина е екскурзовод, родом от Чупрене и собственик на туроператорска компания, която предлага предимно дестинации в чужбина. Намираме я с група български туристи на екскурзия в Испания. 

"Има наплив и невероятно събуждане. Има българи, които пътуват към морето и това го усещат колегите, има и такива, които пътуват и навън. Това е тенденция не само у нас, а навсякъде. В момента съм в Испания, пълни са курортите. Просто не може да се разминеш, задъхват се и няма персонал. Търсят се шофьори, търси се обслужващ персонал в хотели и в ресторанти. Единственото, което в момента слага спирачка на фона на всичките събития, които се  случват, е не толкова войната, колкото проблемите с авиацията. Много проблеми има по летищата с отменени полети. Това е, което евентуално би могло да сложи прът в колелото."- уточни Ина Тонина.

Попитахме видинчани къде ще почиват това лято?

"Предпочитам тук, по- спокойно и по- приятно ми е ... Ние сме страна с много хубава природа, ние сме земния рай, както пее един певец, но ако продължават да се карата и да се гнетят ще разбият и тази наша българска традиция ... В България ще почивам, има много места, които да се видят, приятно е ... Това, което аз виждам е, че туризмът се възстановява, има голям интерес като цяло за България."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08