Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Савина Попова: Живот като на сцена

4
Савина Попова с ученици от Детска музикална школа във Видин. Сред тях са Румяна Маждракова – оперна певица, Чавдар Маждраков – диригент, Людмила Бобанова – диригент, Лили Роберт Попова – диригент. 1951 г., ДА – Видин, фонд 1166
Снимка: ДА-Видин



На 26 септември се навършиха 90 години от рождението на Савина Попова- библиотекар, музикант, читалищен деец и участник във всички постановки на самодейната Видинска оперета. Родена е през 1932 година във Видин и именно тук разгръща от край до край потенциала си. 


"Тя е родена в семейство на потомствени любители музиканти. Цялата обстановка около нея и музикалните й дарования я тласкат към усъвършенстване на заложбите й. 6-годишна започва да свири на пиано, а на сцената излиза едва 8-годишна" - разказва за Радио Видин Светлана Кръстева, директор на Държавен архив-Видин.


Като ученичка в гимназията през 1948 година е сред основателите на Видинския хор "Боян Чонос" . През 1951 година увлечението й към музиката я кара да кандидатства в Държавната консерватория в София, но не я приемат поради произхода й- баща й до 1944 година е офицер в царската армия. Но това не пречи, с моралната и материалната подкрепа на родителите на съпруга й, които я насърчават в музикалното обучение, тя да се усъвършенства. Така Савина Попова записва ежеседмични курсове-уроци в София. Работи упорито, получава солидна музикална подготовка под ръководството на пианистите проф. Тамара Янкова и Лилия Златарова и при проф. Христо Бръмбаров- певец и педагог. 


Контактите й с доц. Лидия Кутева-педагог и автор на школите по пиано, помагат на Савина Попова да съчетае умело теорията с практиката. Пет години тя работи при нея като асистент в подготовката на материалите за издаването на школите и така усъвършенства и педагогическата си дейност като преподавател по пиано. Нейни ученици са Румяна Маждракова-оперна певица, Чавдар Маждраков-диригент, Людмила Бубанова-диригент, Лили Попова-диригент. Гордост за Савина Попова е племенникът й Кристиян, също неин ученик- музикант и пианист.


Музикалната публика във Видин си спомня и изпълненията на Савина Попова в постановките на самодейната опера.


"Тя изпълнява ролите на Софи в "Цигански барон", Силва в "Царицата на чардаша" , Марица в "Графиня Марица" и много други. Включва в репертоара си като солист премиерни концерти на окръжни, републикански и международни фестивали и едни от най-трудните сопранови арии. Изпълнява ариите на Елеонора от "Силата на съдбата", на Абигайл от "Набуко", на лейди Макбет и Тоска от едноименните опери" - добавя Светлана Кръстева.


Композиторът Иван Попов казва за Савина Попова: "Тя наистина е един всестранен талант, ако беше се насочила към оперната кариера, положително щеше да достигне върховете на нашето оперно изкуство."


През 1995 година Савина Попова лично дарява в Държавен архив-Видин ценен документален материал от творческата си дейност. Има и богат снимков материал от участия, национални и международни, в най-различни оперети и постановки, снимки от нейния личен и обществен живот. 


Умира на 31 август 2020 година. 



Повече може да чуете в звуковия файл*



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24

Как Северозападно държавно предприятие- Враца ще помага за възстановяване на лешоядите

Консорциум с участието на Северозападно държавно предприятие /СЗДП/ - Враца ще изпълнява редица дейности за възстановяване на популацията на черните и брадатите лешояди в България. Ивайло Ангелов е координатор на проекта от страна на СЗДП. Водещата организация са "Зелени Балкани", които имат традиции в работата по възстановяване на видове...

публикувано на 27.06.24 в 16:18

Първото екоучилище във Враца е "Никола Войводов"

СУ "Никола Войводов" стана първото екоучилище в град Враца. Учебното заведение получи зелен флаг- символ за отлични екологични показатели. Главният учител Дафина Сарафска разказа, че през годините са се включвали в подобни инициативи, свързани с опазване на околната среда и това са дейности, които децата вършат с желание. "До финала на..

публикувано на 27.06.24 в 16:08

Музеят във Враца предлага занимания за децата през лятото

Множество активиности за деца организира това лято Регионалният исторически музей (РИМ) във Враца. Интерактивно-образователните игри започват от юли месец. Част от тях включват "Кюар код приключение", "На лов за стари сгради и забележителности във Враца", "В обувките на археолога", "Търсачи на загадки и артефакти", обясни за Радио ВИДИН Тихомир..

публикувано на 27.06.24 в 14:00

Увеличава ли се интересът към настолните игри?

Настолните игри преживяват ренесанс през последните години, завладявайки вниманието на хора от всички възрасти и социални прослойки. Те са се превърнали в популярна форма на забавление, специализация и обучение.  Този тип игри има дълга история, която започва още в древността. Игрите, като шаха например, са съществували още преди хиляди..

публикувано на 27.06.24 в 10:45

Млади таланти от Ново село представят дебютна изложба във Видин

Талантливи художнички от училище "Св. св. Кирил и Методий" във видинското село Ново село ще представят съвместната си изложба, озаглавена "Талант в цветове и багри" във Видин днес, 27 юни. Идеята за експозицията се заражда, след като възпитаниците на клуб "Арт ателие" в учебното заведение напредват бързо и доразвиват вече заложения си талант към..

обновено на 27.06.24 в 10:38

Видин и Козлодуй ще отбележат 145 години от създаването на Военноморските сили

Военноморските сили на България отбелязват 145 години от тяхното формиране, както и 140 години от създаването на представителния им духов оркестър.   Честванията започват днес, 27 юни, от Видин. Повече за отбелязването на годишнината в града разказа за Радио ВИДИН началник на щаба на Военноморските сили Ваньо Мусински : "Видин е по Дунава,..

обновено на 27.06.24 в 10:34