Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Ценков: Усилията ни са насочени към привличане на инвестиции и благоустрояване на Видин

Снимка: Община Видин

Изтича третата година от настоящия кметски мандат, а след десетина дни е духовният празник на Видин Димитровден. Това е поводът в "Посоките на делника" да ви срещнем с кмета на Община Видин Цветан Ценков. Редица актуални въпроси чакат своя отговор от ръководството на Общината- какво налага увеличаването на местните данъци и такси от 1 януари следващата година, кога най-сетне ще започне монтирането на климатиците във видиниските домакинства, които сключиха договор по проекта на Общината, ще бъде ли спазен крайният срок за реставрацията на видинската синагога, кога ще бъде ремонтиран булевард "Панония", привличат ли се инвестиции в най-бедния регион на ЕС...

"Когато има политическа нестабилност, когато има политическа конфронтация, не е добре. Още повече, че ние ще се окажем една "интересна" държава в рамките на целия Европейски съюз, която още не е започнала да си харчи парите по Плана за възстановяване и устойчивост, а там са доста сериозни средствата, които щяха да помогнат много не само на общините, а и на държавата като цяло. Трудно се работи в политическа нестабилност, няма комуникативност и не се получават в очаквания вид и обем нещата, които са замислени от местната власт. Без добра колаборация между централна и местна власт нещата буксуват. Заради това призовавам за пореден път политиците да седнат на масата на разговорите, да не търсят причините как нещо да не се получи, а да намерят начина то да се получи. Да имаме устойчиво правителство и да вървим напред ", коментира д-р Ценков.

Радио Видин: Как се справяте с наследените и нововъзникналите задължения?

- Ще започна от най-голямата сума. По отношение на Пречиствателна станция Видин натрупаните задължения от двата програмни периода са над 11 млн. По едното задължение, за което имаме наказание за промяна в условията на договора, за над 4.5 млн в момента сме в сериозни разговори с Министерството на финансите за канцелиране на поне 80% от сумата, а за другите ще теглим най-вероятно кредит или ще се разберем с Министерството на финансите за разсрочка. 6.5 млн. от първия програмен период отиват в НАП. Там също остава казусът до края на годината да се уточним с НАП как да ги разсрочим във времето тези плащания. Всичко възможно през тези три години направихме Общината да се стабилизира. Независимо от негатива, който съм поел с пускането на "Синята зона", успяхме да въведем някакъв ред и да влизат някакви нормални средства за полза на града.

Радио Видин: Напоследък доста дискутирана тема е повишаването на местните данъци и такси, каква политика следва Община Видин в тази сфера?

- По тази тема никой не се е осмелил да направи каквото и да било от 2006 година. Когато анализирахме с екипа ситуацията, разбрахме, че така не може. Общината ще потъне, а ние сме абсолютно длъжни по Закона за публичните финанси да бъдем финансово отговорни като институция. Заради това направихме разчети, видяхме каква е ситуацията в съседните големи общини- Монтана, Враца, както и средните за страната, установихме, че и като промили и като всичко сме много назад. Тази спекулация, че виждате ли 600% сме вдигнали нещо- то е на годишна база. Ако за 1.30 лв. сте плащали за имот в едно от съседните села, сега, да, вече сме го вдигнали на 12-13 лв., но това е за една година. Парите не са значими, а в същото време хората искат всяка седмица да се чистят тези села. Знаете, че направихме собствено предприятие за чистота и озеленяване, което трябва да се развива в името на нашите съграждани за по-добри битови условия, в които живеем. Виждате, че градът се промени- не само че се чисти по-добре, купихме си и собствени кофи, за които плащахме около 200 000 лева наем на година. Планът, по който вървим, е за финансова стабилност на общината и аз твърдя, че тя е такава. Мисля, че ще излезем съвсем спокойно от тази календарна година и ще посрещнем следващата, която е изборна и ако на нашите съграждани им харесва Видин да се развива, ще продължим напред, ако не- всичко ще приключи.

Радио Видин: Един от аргументите срещу увеличението на местните данъци и такси е, че по този начин наказвате лоялните данъкоплатци, а тези, които по принцип не се издължават, ще продължат да го правят. Взимате ли мерки за повишена събираемост?

- Всеки божи ден подписвам заявления до съдия изпълнителите за събиране на взимания от граждани. Друг е въпросът, че в много от тези имоти не се живее в момента, а тези хора са в чужбина, но така или иначе събираемостта средно за последните три години успяхме с около 10% да я подобрим, което на фона на ситуацията във Видин не е лошо решение. Не наказваме никого, ние се опитваме да намерим една златна среда, т.е. не да натоварим изведнъж хората с много, но, за да може общината да се развива и да работи добре, ние трябва да събираме отнякъде средства за това нещо. Икономическите принципи са неумолими и ако аз съм избран да нося тази отговорност, твърдя, че я нося, защото мога като много мои предшественици да кажа, че това няма да го правим, защото догодина идват избори, но не се ръководя от този принцип. Искам наистина Видин да е стабилен, да се развива, да се говори за него и да се върне на мястото, което заслужава да заема.

Радио Видин: Наскоро бе оповестено, че е одобрен списъкът, след три редакции, на инвестиционните проекти на общините, които ще се финансират от МРРБ. Включен е ремонт на булевард "Панония". Ще стигнат ли отпуснатите средства и кога ще започне ремонтът?

- Това е първият етап на проектите, който това служебно правителство определи. Вие загатнахте и е хубаво да се знае, че битката за развитието на града минава през такива решения на Министерския съвет. И тъй като регионите и общините в България не са един или два, всеки се бори за своето оцеляване и подобрение на битовите условия. Защо "Панония"? "Панония" е най-важният и единственият голям булевард на град Видин. Беше въпрос на чест да оправим това, което е насътворено преди десетина години с водния цикъл. Направихме проекта в движение, след като имах срещи с тогавашния министър Караджов. Той обясни недвусмислено- нямате ли проект, нямате ли избран изпълнител, няма да ви дадем никакви пари. Част от екипа се захвана и го направиха. Успяхме да издействаме средствата и "Панония" ще стартира може би още другия месец. Там имаме подмяна на много неща като започнем от тротоарите, мантинелите, кръговите ще ги оправим изцяло, осветлението... Ще изградим още едно кръгово на входа на комплекс "Панония", защото там е доста рисково преминаването.

Радио Видин: Започна ли подмяната на отоплителните уреди на видинските домакинства, които имат слючени договори с Общината по проекта за по-чист въздух?

- Започна трети етап по подписване на договори. И този проект се движи, вече имаме около 80 пелетни котли сменени. Около 1 ноември се надявам да започне и климатиците да поставяме. Три фирми- две софийски и една видинска, ще работят по тази тема, всичко е уточнено, подписани са договорите. Имаме пълна готовност, но поради международната икономическа стагнация тези климатици трябва да пристигнат до края на месеца на Солунското пристанище и цялата бройка ще започне поетапно да влиза във Видин. Надявам се до догодина лятото да сме приключили с този проект и да се усети във Видин значимостта на това, че сме преминали от твърдо гориво, което замърсява околната среда, към енергоспестяващи и щадящи околната среда източници, което да покаже на видинчани, че може и по друг начин.

Радио Видин: Изтича крайният срок за Синагогата, докъде стигнаха ремонтните дейности?

- Крайният срок изтича края на другия месец, но тъй като имаше конструктивни проблеми с укрепването на покрива, знаете, че стените бяха дълги години оставени на произвола на времето, с решение на Националния институт за недвижимо културно наследство имаме отсрочка с три месеца, за да се оцени укрепването на пръстена, който поема покрива. Така че ралното време, за което Синагогата ще приключи, е някъде към март. Фирмата работи много усърдно. Гредите, покривът дойдоха от Виена. Вчера имахме посещение от фонда на фондовете, за да обследват. Всичко е под контрол. Това, което е важно за Синагогата, е, че понеже догодина ще се честват 80 години от холокоста в полезрението на "Шалом" и на еврейската общност ще влезе Видин, а не София. Почти всички чествания, за които сме говорили- големи, международни, в България ще бъдат с акцент Видин. Това го договорихме с проф. Александър Оскар и с ръководството на "Шалом". Те също много харесват това, което се случва. Аз се надявам, че този нов културен институт ще даде съвсем друг прочит в развитието на туризма, в развитието на културния календар на Видин. Неслучайно получихме и наградата за принос в развитието на туризма в България тази година. Дори аз се изненадах, че сме заедно с общини като Пловдив, Велико Търново и черноморските, които са традиционно добри туристически дестинации.

Радио Видин: Закритата лекоатлетическа писта също ще бъде ремонтирана, но мисли ли се за стадион "Георги Бенковвски", който не е в добро състояние?

- Подготвили сме проект за стадиона. Битката за лекоатлетическата писта мина през три правителства и най-накрай получихме финансиране. Вече има избран изпълнител след провеждане на обществена поръчка и се надявам лекоатлетическата писта да стане нещо наистина много хубаво, още повече нашите деца от клуба по лека атлетика са шампиони, имаме изключително добри традиции, така че пистата ще се превърне в едно добро спортно съоръжение. Но стадионът наистина е моята болка. Той е на повече от 80 години и поради нашето българско безхаберие беше доста занемарен. Опитах с екипа, който там работи, по-добре да се коси, по-добре да се почиства. Виждате, че със същите средства при една по-добра организация успяхме видинският футболен отбор да стане първи в групата и да е на една крачка от Втора лига. Това доведе доста наши съграждани на този стадион. Имаме проектна готовност и започваме активно да говорим по темата, защото виждате какви стадиони има в съседна Румъния и в съседна Сърбия. Наблизо са два от най-хубавите стадиони, каквито цяла България не притежава. Ако и във Видин направим, ще бъде много хубаво, защото ще даде възможност тези три града от трите съседни страни да организират най-различни международни състезания. Успях да въведа някакъв финансов ред в спортните клубове и е хубаво нашите съграждани да знаят, че не кметът взима решение къде колко пари да отиват, а комисията по младежта и спорта съвместно със спортните клубове. По смисъла на закона нито един клуб не е общински, а са частни. Въпреки това ние им даваме материално-техническата база, плащаме целия консуматив и се опитваме да стимулираме всеки един спорт. Сега пристига новият-стар автобус, който чисто нов беше оставен в един двор на самотек, оправили сме го, ще го брандираме, имаме и малки бусове, така че за спорта като транспорт сме се погрижили. Оттук натам търсим спонсорства. Ето сега получихме колко пари са нужни до края на годината, за да приключи футболният "Бдин"- около 45 000 лева. Това са средства извън тези, които сме гласували и когато се обърна към най-различни фирми, никой не иска. Заради това от догодина ще постъпя като Златко Живков (кметът на Община Монтана)- всяка фирма, която работи с Община Видин ще прави дарение до 3% за развитието на културата и спорта. Доста време съм го мислил, абсолютно законно е, никакъв обществен рекет не е, но ние като общество трябва да си дадем ясно сметка, че след като искаме да имаме успехи във футбола, в баскетбола, във волейбола, джудо, самбо, гребане, лека атлетика и т.н., трябва като общество да се замислим и всеки да дава по малко, защото Общината няма откъде. Виждате какъв отпор е когато пипаме таксите, данъците, а откъде да влязат пари?

Радио ВИДИН: Област Видин е най-бързо обезлюдяващия регион в страната, показаха данните от националното преброяване. Основните причини за негативните демографски процеси, според видинчани, са липсата на препитание и добри доходи. Какво прави Община Видин в тази посока- работи ли активно за привличане на инвестиции?

- Днес се обаждах на собствениците на новата фабрика, която трябваше да бъде открита септември, но заради различни причини ще бъде открита най-късно през януари. Хората са в постоянни разправии с банките, защото и цените на строителството скочиха почти 100%. Видин като град, ако трябва да се развива, трябва да се развива първо като индустриален център. Огромното усилие на екипа на общината е наистина да се опитаме да привличаме инвеститори. Имах разговор с търговския представител на Българо-турската камара и се разбрахме да започнем чрез него да каним инвеститори и от Турция.

Радио ВИДИН:  Какво ще се случи с терена и защо бе разрушен строежът на закрития плувен басейн?

- Той не е наш, а е държавен. Ще поискам разрешение от Министерството на земеделието да ни даде инертния материал, след като го раздробим, за да го ползваме за улиците в населените места. За басейна се писаха големи небивалици- защо Общината не го е възстановила? Няма как да го възстановим, защото самата конструкция беше компрометирана. Второ, това е доста скъпо съоръжение, което някой трябва да го поддържа. Там вече има инвестиционни намерения. Самата Община смята, че е хубаво съботният пазар да се облагороди и да стане нещо по-модерно. Спекулациите, че чупим едно спортно съоръжение, за да направим пазар, не са адекватни. Истината е, че желанието на общинското ръководство е Видин да се променя.

Радио ВИДИН: В какво ще насочите усилията си в последната година от мандата?

Усилията ни са насочени в две посоки. Едната е индустриализация на Видин, привличане на инвеститори. Другата е промяна на средата, в която живеем- с нови тротоари, с нови улици. Предстои да оправим площада на Буковец, мостът на Гурково в Дунавци, който е в окаяно състояние, отсечките до Генерал Мариново и до центъра на Бела Рада. Много работа ни предстои. До мен е и общият устройствен план на цялата зона около паметника на Христо Ботев. Започваме ремонти и на "Звездите", като ще изградим изцяло нови улици и тротоари, там нищо не е пипано от 50 години. До края на мандата ще заложим абсолютната промяна на всички междублокови пространства, много улици, които са в лошо състояние.

Вече сме почти готови с проектите за двата входа на града- от Новоселци и Видахим- четирилентови пътища. Ще се борим да ги финансираме. Цялата градска градина е проектирана наново с детски, увеселителни, спортни площадки. Подготвяме един страхотен проект за парк "Нора Пизанти", който да се превърне в спортно-културен атракцион с картинг писта, с екстремна байк писта, конен спорт. Дано имаме шанса да намерим финансиране през европейски проекти и да го направим. Една от емблемите на Видин е "Шарампоя". Там също има много хубав проект, за който ще търсим финансиране през европейските програми.

Аз съм много обнадежден в новия програмен период и заради това, че Видин влезе в полезрението на Европейската комисия. Много е странно, че европейците ни поставят на първо място от регионите в България, докато нашите правителства винаги намират начин да загърбят Видин. Ето и сега с магистралата- колко правителства минаха и нищо не се случва. И аз, като всеки един видинчанин, питам какво става с магистралата, кога ще се строи?

Дано нашите съграждани оценят усилието на всички ни към бъдещето на нашия град. Винаги съм се дразнил, когато го квалифицираха като "северозападнал", това вече отдавна не е така и хората, които посещават Видин, като че ли по-добре го виждат от нас, видинчани. Виждате, че и в най-големите кризи могат да се получават нещата. Може и много по-добре, но надявам се нашите съграждани да разберат, че усилията трябва да са на всички ни, не само на кмета и на Общината.

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическата криза е на предела си, щетите са за демократичния процес у нас

"Рекордно ниска избирателна активност, нов антирекорд . Отливът на гласоподаватели показва умората и изхабяването, което влияе върху качеството на демокрацията в България. Липсата на голяма политическа алтернатива и търсене на алтернатива в малки политически формации, е друго характерно за тези избори. "Величие" се оказа изненадата на изборите. Но..

публикувано на 11.06.24 в 14:31

Ден след вота- равносметката в Северозапада

Поредните избори отминаха, а кои са победителите, кои са победените и задават ли се нови избори ще стане ясно в следващите дни. Изборите са темата и в "Посоките на делника".   Победата на парламентарни избори се изразява в 50 процента плюс. При всички положения ще има коалиционно правителство.  На две формации няма да им стигнат 121..

публикувано на 10.06.24 в 11:00

Младите се връщат в село Стубел

Отново сме в Стубел - в миналото голямо и достолепно село, с жители до 3800, днес населението се е стопило до 540 души.  Общо 35 км пък е уличната мрежа, която вече и трудно поддържане. Много къщи са без стопани.  Въпреки това кметът Емилия Йорданова не се отчайва. Тя упорито и целенасочено продължава да ремонтира покривите на големите..

публикувано на 07.06.24 в 12:00