Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кукленият театър във Видин представя премиера

| обновено на 30.11.22 в 13:58
Снимка: Иван Аладжов


Куклен спектакъл търси отговори за приятелството, насърчава общуването и социалните умения на децата. "Морковена приказка" е най-новият спектакъл на Държавен куклен театър- Видин. Създаден е от Бояна Минковска - режисьор и сценограф, която в този проект избира да работи с драматурга Лиляна Байлова.

"Приказката разглежда отношенията между хората. Може би звучи сложно, опитваме се да подскажем на децата, че не е страшно да приемеш различния от теб, че както и да изглеждаме всички ние искаме да имаме приятел, да не сме самотни, да получаваме разбиране...", каза Бояна Минковска.

Двамата герои в "Морковена приказка" - Малката зайка и Безстрашният вълк, ще оживеят на сцената благодарение на Яна Иванова, която е едно от най-новите попълнения в състава на трупата, и на Пламен Кънев - дългогодишен член на екипа. 

"Аз влизам в ролята на Зайката, която е бързачка, нетърпелива и със самочувствие, че всичко може... Моят герой е Вълкът. Той е вълк единак, но впоследствие си намира приятел, което на него много му харесва."

За да стигнат посланията по-лесно до децата, допринася и музиката. Тя е дело изцяло на видински екип. Композитор е Николай Антов, който през лятото зарадва почитателите си със спектакъла "Пресътворените песни". Предизвикателството му отправя режисьорът на "Морковена приказка" Бояна Минковска.

"Хрумна ми, че когато отидеш на едно място и обществото е различно от това, в което ти живееш, за мен би било много хубаво да знам, че съм работила с хора, които живеят тук, където самият спектакъл ще очаква най-големия отзвук и аз вярвам, че хубавите черти, които хората от това място знаят за себе си те неусетно се преплитат във всяко творчество", посочи режисьорът.

Създаването на музика за деца е по-сложно, отколкото за възрастни, казва Николай Антов, който не за първи път твори за най-младата публика:

"Последният спектакъл, който беше по моя музика на Държавен куклен театър- Видин беше преди около 35 години. За мен беше голямо предизвикателство, че Държавен куклен театър отново ме покани да напиша музика за "Морковена приказка". Честно казано, аз не знаех дали ще се справя, обаче се оказа, че детето в мен още е живо."

Видинските деца ще могат да видят и да чуят "Морковена приказка" тази вечер, от 18 часа на сцената на Държавен куклен театър. Ще има място за всички, ще има много смях и забавление.

Вижте още

В „Музикална зона“ днес: Френски шансони, френски фасони…

  От града на изкуствата, от страната на любовта и виното, където модата и практиката да оставаш млад и очарователен, са издигнати в култ, идва днешната „Музикална зона“. А като се каже „Франция“, си представяме много неща. Едно обаче е сигурно: сещаме се за французойките ;) Те ще са обект на слухово и зрително възприятие в днешната „Музикална зона“,..

публикувано на 06.02.23 в 09:55

"Неделник" от 5 февруари 2023 година

Заповядайте снежният "Неделник" 447 брой . В него ще довършим разговора си с д-р Димитър Гюдуров , гл. ас. в Нов български университет за мащабното изследване “Българите и опиатите. Производство и търговия. 1879-1944” . Тръгваме и към Вълчедръм да се повеселим с "Вълчедръмска шарена трапеза" . След това в Кутово ще отбележим Йордановден и..

публикувано на 05.02.23 в 13:31

Да вземем поука от евангелския митар

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение  и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява. "В притчата за митаря и фарисея (Лука. 18:10-14) Господ Иисус Христос говори за двете крайности на човешкото сърце – едното - закостеняло от лицемерие, показност и горделивост, а..

публикувано на 05.02.23 в 08:00

Жасмина от Видин е победителка в конкурс на Британското посолство

Момиче от Видин е сред победителите в конкурса "Прокурор за един ден". Инициативата е на Кралската прокурорска служба и Британското посолство в София. Организира се в партньорство с Асоциацията на прокурорите в България,  Центъра за етнически диалог и толерантност "Амалипе" и младежката фондация "Арете". Конкурсът е за младежи от ромски..

публикувано на 03.02.23 в 17:45

"Беднякът милионер" - съвременна приказка за доброто

Роман Някога мечтали ли сте си да спечелите милион? Например в телевизионна игра на въпроси и отговори. Е, запознайте се с Рам Мохамад Томас – беден млад сервитьор, който току-що е спечелил един милиард индийски рупии в такова състезание и вече е в затвора. Официално е обвинен в измама, но неофициално още в самото начало на историята става..

публикувано на 03.02.23 в 17:15

Експерти: Държавата бяга от отговорност за безопасността на пътищата

Конкретни решения, които да сложат край на войната по пътищата , предлагат от Института за пътна безопасност . Като част от гражданската инициатива " Мисия безопасни пътища " експертите ще посетят редица градове, за да се срещнат с местни жители.  Целта е да бъде регистрирана и да бъде събрана достатъчно голяма обществена подкрепа, с която..

публикувано на 03.02.23 в 15:10

Нова инициатива предизвиква читателите във видинската библиотека

"Книга на сляпо" е най-новата инициатива на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин . В отдел "Заемна за възрастни" е подреден специален рафт с книги, опаковани в подаръчна хартия. Идеята на това нестандартно предложение е да се предизвикват читателите и да попаднат на книжна находка от жанр, който иначе не биха избрали..

публикувано на 03.02.23 в 10:00