Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Обредните хлябове са носители на послание

Снимка: Светослав Цветанов

"Никой не е по-голям от хляба!" Тази остаряла българска сентенция е особено актуална и важи с пълна сила и до днес.

Във вярванията на българина хлябът е заветен. Той е Божи подарък носещ благополучие и здраве. Счита се за Божествено благо, основа на живота и е почитана храна от хилядолетия. Хляб наричат за здраве, благоденствие, благословение и  опрощение.

В дните от Бъдни вечер до Стефановден всеки меси хляб, но знае ли се всъщност каква сила и обредност крие той? Цеца Христова, секретар на читалище "Разитие-1926" в село Антимово, разказа за Радио ВИДИН традициите по омесването на хляба още от 24 декември.


"Домакините омесват обредни хлябове, като се замесват с вода, сода и оцет. Не трябва да има набухватели, не трябва да има мая, не трябва да има яйца. След като се омеси самия хляб, вече отгоре се изобразява това, което олицетворява живота на хората. Например слънцето, житните класове, купата със сеното, къщата-домът, в който се създава семейството и уюта, ралото, което хората в миналото са ползвали за произвеждането на техните блага, пиленцата и изобщо такива неща, които символизират самия живот. "


Какво не бива да правим, когато замесваме обредни хлябове и какво символизират всъщност те, разказва етнографът от Регионалния исторически музей във Видин д-р Сашка Бизеранова.


"Обредните хлябове са носители на едно послание за благоденствие, за здраве, за късмет, за плодородие, за мир и светлина. За вяра в доброто. На обредните хлябове не трябва да се боде и не трябва да се реже и върху тях има различни символи- кръст, грозд, слънце, къща. Има топчета, които са с различна големина, в зависимост от това с какво се е занимавало семейството. Ако са големи топчетата-това са крави, биволи, коне. Ако са дребни- това са агънца, яренца или други по-дребни животни."


На Рождество, както и на последващите празнични дни, обредния хляб вече може да бъде намазан с яйце, да се замеси с мляко, мая и който както го предпочита, допълни Сашка Бизеранова.


Днес, на 26-ти декември, според народните обичаи, продължава празничната атмосфера. Хората си гостуват взаимно, слагат богати трапези с месни ястия, с плодове, вино и ракия. Днес честваме Събор на Пресвета Богородица, както и Св. Йосиф Обручник. Третия ден на Коледа, Стефановден е особено празничен за имениците, защото тогава празнуват много имена.  Празничната трапеза също е задължителна, на всяка цена на нея трябва да присъства и хлябът, а ястията трябва да са предимно местни.


Вижте още

Защо италианец избра да живее в село Сланотрън

67-годишният  Антонио Панарело , който живее във видинското село Сланотрън  от няколко години ,  е родом от Месина, Сицилия . Докато учи за счетоводител, той започва и да работи. Животът му е протекъл, откакто се помни, извън родното му място. Живял е много години в Рим. Бил е подполковник в Икономическа полиция. Но неговата най-голяма страст..

публикувано на 03.10.23 в 18:00

Видински ученици посетиха Седемте рилски езера (снимки)

Ученици от Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим Първи" във Видин участваха в туристически поход. Те посетиха природната забележителност  Седемте рилски езера . Цял ден е продължил нелекият преход. С видинските ученици е бил местен планински водач, който е водил децата по стръмните пътеки и ги е запознал с историята на езерата и..

публикувано на 03.10.23 в 16:00

Ученически конкурс "Какво бих направил за моя Видин" събира есета

Ученически конкурс за есе на тема „Какво бих направил за моя Видин“ обявяват Регионално управление на образованието (РУО) - Видин и Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“, с подкрепата на проф. Димитър Стоянов, основател на наградния фонд. Поводът за инициативата е празникът на Видин - Димитровден, който е на 26 октомври. Това е..

публикувано на 03.10.23 в 14:30

Методът "Монтесори" е предпочитан от родители и ученици във Враца

Основно училище "Иванчо Младенов" във Враца работи вече втора година по метода на италианския доктор и педагог Мария Монтесори . Този модел на възпитание и обучение  обръща внимание на това, че към всяко дете трябва да се подхожда индивидуално и че  децата трябва да бъдат активната страна в образователния процес. Учебните м атериали, които се..

публикувано на 03.10.23 в 13:30

Над 10 катастрофи са станали в Дъбова махала за 1 година заради опасен завой

За опасен завой алармира Мая Петрова, жител на монтанското село Дъбова махала . В нейния имот за един месец са станали две пътнотранспортни произшествия (ПТП), а за една година - над 10 катастрофи в района. Според нея основният проблем е, че няма предупредителни знаци, че предстои остър завой, обяснява Мая Петрова : "Притеснява ни..

публикувано на 03.10.23 в 12:00

Кристиян Борисов - от "Видабаскет" до НБА

Кристиян Борисов е бивш баскетболист, а сега е успешен треньор по баскетбол в Германия. Кариерата му започва във "Видабаскет" , а само на 15 години тръгва по пътя на мечтата си, като напуска Видин, сменя няколко града и отбора, докато се развие и го привлекат, като играч в Германия. Под негово управление "Фелбах Флашърс" печели серия от 15..

публикувано на 03.10.23 в 11:50

Повече ваксинирани по имунизационния календар за 2022 година във Видинско

Увеличение на ваксинираните по Националния имунизационен календар отчита за 2022 година Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин . При новородените обхватът е 100%, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" д-р Пепа Цветанова : "През последните няколко години, докато течеше епидемията от коронавирус, в световен мащаб,..

публикувано на 02.10.23 в 16:04