Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Намалява броят на бездомните кучета в Кула

Снимка: Радио ВИДИН

Преброяването на безстопанствените кучета в град Кула и осемте села, които влизат в състава на общината, е извършено във връзка с Наредба №4 от 2021 година по отношение прилагането на националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета и програмата на Община Кула, която е с период на действие 2021-2025 година. След преброяването е съставен протокол, в който е описан по населени места броят на бездомните животни.


"Най-много са регистрирани в град Кула безстопанствени кучета. Преброени са 33 кучета, като при преброяването е отчетена приблизителната им възраст, полът, видимо здравословното състояние на съответното куче и наличието или липсата на видима маркировка за извършена кастрация. От тези 33 кучета, преброени в град Кула, едно е без маркировка, другите 32 са маркирани, което означава, че съответно са и кастрирани. Здравословното им състояние на всичките преброени кучета е добро. Приблизителната им възраст е от една до десет години“, каза Габриела Лалова- експерт в отдел "Екология" на Община Кула.


В село Големаново са преброени 7 бездомни кучета, в Извор махала- 1, Полетковци- 2, село Чичил- 3, а в останалите населени места- Старопатица, Цар Петрово, Коста Перчево, Тополовец не са отчетени безстопанствени животни.


До 1 март 2023 година, съгласно Наредба №4, протоколът ще бъде изпратен на Областната дирекция по безопасност на храните във Видин. Преброяването се извършва на всеки две години. Спрямо предходното има спад в броя на безстопанствените кучета. Причината е, че две години поред Община Кула сключва договор с подвижна амбулатория за кастриране на животните.


БНР подкасти:

Вижте още

Невена Цонева: Препоръчвам редовното ходене на зъболекар

Редовна грижа за зъбите у дома и профилактични посещения при зъболекар е рецептата за красива усмивка на певицата Невена Цонева. В "Час при зъболекаря" красивата изпълнителка сподели личния си опит и си спомни за първото си посещение в зъболекарския кабинет: „Първо, искам да ви кажа колко е важно, от личен опит знам, да се грижим за зъбите..

публикувано на 20.03.23 в 16:52

Министерството на финансите предлага 940 лева минимална заплата от следващата година

940 лева да  минималната работна заплата (МРЗ) от 2024 година. Това е заложено в тригодишната средносрочна прогноза, която ще бъде представена в Брюксел и върху която се базира проектобюджетът за тази година. Новината съобщи министърът на финансите Росица Велкова. Увеличението на минималната заплата е стъпка в правилната..

публикувано на 20.03.23 в 14:16
Силвия Велинова, остеотерапевт

Какво е остеопатия

Остеопатията е холистична наука, която се занимава с откриването и решаването на проблема. Докато конвенционалната медицина разглежда проблема като локален, то холистичният подход е глобален и обширен. Това обясни остеотерапевтът Силвия Велинова и поясни при кои заболявания се прилага този лечебен метод: "Терминът произхожда от..

публикувано на 20.03.23 в 14:10

Видин се обединява в подкрепа на 4-годишния Симеон

Днес ви запознаваме с историята на 4-годишния Симеон от Видин. Той се ражда нормално, растежът и развитието му са нормални до поставянето на многокомпонентна детска ваксина, която предизвиква отлагането на много тежки метали в неговия организъм, разказва майката на момчето Лора. След множество консултации със специалисти се установява, че детето..

публикувано на 20.03.23 в 14:02

Седем нови социални услуги ще разкриват в Ружинци

Законът за социалните услуги за първи път въведе планиране на социалните услуги, финансирани от държавния бюджет, като водещи ще са общинските администрации. Националната карта на социалните услуги е обвързана с преброяването на населението и трябва да бъде приета до 12 месеца от публикуването на резултатите. За да бъде изготвена тази карта,..

публикувано на 20.03.23 в 10:40

"Неделник" от 19 март 2023 година

Много вкусни и забавни неща има в този "Неделник".  "Животът е вкусен, когато е забавен!". Цитирам колежката от Радио България, Миглена Иванова, която ни срещта с "Готварска книга за големи деца" . В нея ще намерите 28 сладки и солени рецепти… в комикси. Необичайната книга е дело на Аля Маркова , обединила в нея двете си големи страсти –..

публикувано на 19.03.23 в 13:57

Да бъдем достойни кръстоносци

Неделята, в която се намираме днес е Трета на Великия пост, посветена на Кръста Христов. Кръст, на Който бе разпънато тялото на нашия Спасител и Господ Иисус Христос. "В името на Отца и Сина и Светия Дух! Братя и сестри! Днес настъпи третата неделя на Великия пост. Този неделен ден се нарича Неделя Кръстопоклонна . Вие всички..

публикувано на 19.03.23 в 08:00