Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изоставените домашни любимци - герои в спектакъл на видинския куклен театър

Снимка: Радио Видин

Какво се случва с домашните любимци, изоставени от своите доскорошни стопани, разказва новият спектакъл на видинския куклен театър "Изгубен в гората". Негов автор е актьорът и режисьор Христо Иванов. Идеята си той черпи от истински истории, които среща в реалния живот:

 

“През годините идеята узряваше в съзнанието ми, тъй като темата за мен лично е много актуална, много дълбока, понеже като човек ми е трудно да разбера хора, които изоставят животните си. Гледали са ги две години, три години, осем години и в един момент просто им пречат и не могат да намерят никакво друго решение и просто ги изоставят някъде... Благодарение на Фейсбук и социалните мрежи разбираме, че има хиляди хора, които постъпват по този начин.” 


Христо Иванов също има домашен любимец - кучето Херман, което смята за част от своето семейство и което става прототип на главния герой в новия му авторски спектакъл:


“Едно куче, което е толкова наивно, че то дори не допуска идеята, че може да бъде изоставено или изхвърлено, и то първосигнално, инстинктивно прави добро. То не познава друго, то вижда лошото, но прави добро, защото това е неговият светоглед за нещата и така предава своята идея на другите диви животни в гората, които в началото са много отдръпнати, много нападателни. С течение на общите им приключения те също започват да вършат добрини и така светът става по-добро място за живеене...”


Кучето Херман успява да свърши своите добрини на сцената благодарение на актьора Красимир Кирчев: 


“Аз съм много щастлив, защото, освен че играя персонажа, познавам и истинския Херман, който е кучето на Христо, и ролята ми донякъде е вдъхновена от истинския Херман, който е много миличък, много активен. Някак си в ролята Христо е въплътил своята вяра в това, че всички хора трябва да си помагат и че ако гледаш с добри очи на света самият свят почва и той да бъде добър към теб, и да ти отвръща с добро…"


Доброто помага и на Дивата котка. Персонажът е пресъздаден от актрисата Яна Иванова: 


“В началото тя е много настървена, абсолютно знае, че може да си играе с всички, да ги сплашва, да ги тормози, но след това осъзнава, че не може така да се живее. В крайна сметка останалите спомагат за нейната промяна, всъщност това е най-хубавото, че не просто я изгонват или изритват за пореден път, а по-скоро се опитват да ѝ покажат, че няма как да се държи така. Превъзпитават я останалите, тя си взима поуката и вече се превръща в предишното домашно коте.”


Александър Томов и Наделина Камбитова допълват актьорския състав. Сценографията е на Юлия Лачева, музиката – на Боян Христов. Премиерата на "Изгубен в гората" ще се състои днес, 10 февруари, от 18:00 часа, на сцената на Държавен куклен театър Видин.Вижте още

"Неделник" от 26 март 2023 година

Какво да очаквате в новият "Неделник" ? Преглеждаме старите видински вестници за начало. И следва Георги Костодинов - Гогата . С нашият приятел от Чипровци  си говорим за Деня на поезията и неговото гостуване в училище "Петър Парчевич", където той предизвика интереса на децата към вълшебството поезия. И за едни буфосинхронисти от миналото също..

публикувано на 26.03.23 в 13:57

Този род излиза с пост и молитва

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост , посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно -  свети Йоан Лествичник . С Божията помощ продължаваме поста или..

публикувано на 26.03.23 в 08:00

Четиво за живота и нравите в Българския северозапад

Вероятно вече сте срещали д-р Йордан Иванов. Може би на живо, в качеството му на лекар, ако сте имали път към Лом, или тук, в ефира на Радио Видин и времето за книги, когато се превърне в писател. Миналата седмица се запознахме с романа му "Денят на Северозапада", където един учител за малко да събори държавата, а днес ще надникнем в..

публикувано на 24.03.23 в 17:15

Кукленият театър във Видин кани на "Магическо училище"

Кукленият театър във Видин изпраща месеца с магия. В събота, 25 март, ще представят образователния спектакъл "Магическо училище" .  Автор и режисьор е Панайот Цанев, сценограф е Мильо Пенев, композитор е Евгени Платов, участват Аделина Илиева и Жоро Иванов. "Това е един много интересен спектакъл с образователна цел, построен е на..

публикувано на 24.03.23 в 16:44

Кошница - подарък с душа и още нещо

Съвсем отскоро във Видин можете да поръчате за подарък  кошница, пълна с вкусни изкушения и още нещо. От близо 7 месеца сестрите Диана и Цветомира Димитрови имат свое местенце, където сътворяват най-различни красоти под формата на подаръци, които се консумират. И не само - често те съдържат и по нещо мъничко, което ще ви остане за спомен. Идеята..

публикувано на 24.03.23 в 15:00

Видинските "Северняци" празнуват с концерт

Фолклорна студия "Северняци"  ще отпразнува своята 11-годишнина с  концерт-спектакъл "Празник край реката"  във  Видин .  Формацията е създадена от няколко ентусиасти, спомня си  х удожественият ръководител Ерик Петров :  "Точно преди 11 години се събрахме няколко ентусиасти - мои танцьори, танцьори, с които аз съм танцувал и решихме да..

обновено на 24.03.23 в 14:51

24 март - Световен ден за борба с туберкулозата

На 24 март отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата . Поводът е, че точно на този ден, но сто години по-рано, Роберт Кох открива причинителя на туберкулозата, обясни вирусологът от Българската академия на науките  проф. Радостина Александрова . По думите ѝ идеята на световната инициатива е да се обърне внимание на това изключително..

публикувано на 24.03.23 в 10:30