Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Музейна сбирка разказва историята на Копиловци

Бившето училище в Копиловци
Снимка: Радио ВИДИН

Етнографска музейна сбирка ще показва историята на Копиловци. Експозицията ще бъде подредена за постоянно в бившето училище на монтанското село. Тя ще включва предмети от бита, свързани с традиционния поминък в миналото - килимарството и рударството. Копиловци е туристическо селище и е хубаво хората, които посещават населеното място, да научат повече за неговата историята, казва  Лалка Крумова, кмет на селото.


"Отдавна имам желанието да направим една такава етнографска музейна сбирка, да показва историята на Копиловци. Защото Копиловци е миньорско и килимарско селище, основен поминък в миналото... Искам да не се забравя историята на Копиловци, колкото се може повече неща да съхраним. Ние сме, може да се каже, и туристическо селище, защото природата ни е много хубава. Имаме две екопътеки, посетители, които посещават тези местности в Балкана могат да минават и да разглеждат тази музейна сбирка и да добиват представа за селото..."


Отделно място в етнографската сбирка ще бъде отредено на капелмайстора Камен Луков, военен музикант, който е родом от Копиловци.


Вижте още

"Неделник" от 26 март 2023 година

Какво да очаквате в новият "Неделник" ? Преглеждаме старите видински вестници за начало. И следва Георги Костодинов - Гогата . С нашият приятел от Чипровци  си говорим за Деня на поезията и неговото гостуване в училище "Петър Парчевич", където той предизвика интереса на децата към вълшебството поезия. И за едни буфосинхронисти от миналото също..

публикувано на 26.03