Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПГ "Васил Левски" в Мездра се сдоби с фигура на патрона си

4
Снимка: радио Видин

Фигура  на Апостола на свободата Васил Левски в цял ръст посреща всички посетители на  входа на Професионалната гимназия, носеща името му в Мездра. Поводът е предстоящата 150 годишнина от гибелта на Васил Левски, а идеята  е на учениците от ученическия парламент.


Фигурата на Апостола на свободата е  със 174 см височина и е облечена в красива четническа униформа,  разказва директорът Мирослав Павлов:


"Много сме щастливи, че в началото на втория срок ще посрещне учениците една реална фигура на Апостола на свободата. Дълго време я очаквахме... От фирмата ни дадоха няколко варианта като облекло, избрахме най-реалната такава. Левски гледа доста строго и ще посреща и изпраща всички гости и ученици от централния вход на училището... Нашето училище се преименува на името на Васил  Левски и сме горди, че носим това име и се стараем хората да ни асоциират с името на Левски и самите ученици предложиха това да се случи... За 2 юни предложиха да имаме и реална фигура на Христо Ботев... Преди време залепихме по централните стъпала стикери  с цитати за Левски от стихове на Христо Ботев и  Цветан Ангелов... Идеята  пак беше на самите ученици... Явно научихме децата, че трябва да следваме стъпките на Левски и да отстояваме българщината..."


Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45