Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко струва най-предпочитаният подарък за 8 март - цветята


Един ден ни дели от 8 март -  Международния ден на жената. Започнал като политическо събитие на социалистите, през годините празникът става част от културата на много страни и днес е ден за признание на постижения на жените в различните сфери на живота. На 8 март изразяваме своята любов, уважение и внимание към жените като съпруги, майки, дъщери, работещи дами, които са по-добрата половина от човечеството, както казва един философ. 

Оказва се, че задължителният подарък за всяка дама са цветята. Затова в центъра на Видин, по ул. "Търговска", пред квартални магазини и на пазара се продават цветя. Тази година те са най-разнообразни - има в саксии и кашпи и отрязани, и направени на букети. Повечето са внос и тяхната издържливост е по-голяма. Все пак денят е такъв, че цветето е най-подходящият подарък за женската същност и се предпочита. А цените тръгват от левче и стигат до 20 -30 лв. 

"Обичам да получавам цветя за празника, но не само за празника. Най-големият подарък за една жена са цветята... Децата ми подаряват цветя... По всяко време е добре да се подаряват цветя... Розите са на първо място като подарък... Взимам карамфил за мама... Едното на леля, а другото на мама, на мама ще ѝ подаря подарък - картинка... От 40 години се занимавам с цветарство, всичко е внос, зюмбюлът е наше производство и е истински, градински... Розата е най-подходящото цвете за подарък, но всички са хубави. Герберите също се купуват и са подходящи за 8 март... Карамфилът се предпочита, защото е най-евтин - 90 стотинки, розата е 6 лв., герберът е 4 лв., зюмбюлът, опакован, е 5 лв., иглика в саксия - 3 лв... За да издържат цветята по-дълго - да стоят на хладно и на тъмно... Купих си гербери в саксия... Свързвам празника 8 март първо с цветето и с любовта... Това е ден, в който жената официално е почитана, но би трябвало всеки  ден... На 8 март всички се сещат, че съществува жената, без която надали ще има всичко това, което имаме", казват видинчани.


В България 8 март започва да се празнува след 9 септември 1944 г. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 г. честването взема особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти, като Ден на жената и на майката.

Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Целенасочени мерки за Северна България планира Програма "Развитие на човешките ресурси"

До 1 милион 245 хиляди лица в България или до всеки пети българин са достигнали мерките по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в програмен период 2014 – 2020 година. 100 000 заети и безработни са преминали обучения, а повече от 115 000 младежи са включени в обучения, заетост и подкрепа от ментор в първата си работа. Осигурен е достъп до..

публикувано на 14.06.24 в 17:45

Внимание! Обявен е пожароопасния сезон

Летните горещини са повод да обърнем внимание на една актуална тема, а именно- пожароопасния сезон. Той се определя официално със заповед на областния управител, и е съобразен с началото на жътвената кампания, каза инспектор Георги Георгиев от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” Видин: "Пожарите започват към края на..

публикувано на 14.06.24 в 16:02

"Убийство в първа класа" разплита трупата на видинския драматичен театър

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" е новото премиерно заглавие на Драматичен театър "Владимир Трандафилов" във Видин . Поставя я актьорът и режисьор Евгени Будинов, а директорът на театъра Кирил Кирилов влиза в главната роля. И двамата обещават да бъде заплетено и много забавно.  "Наистина има криминале, близо е до роман на Агата..

публикувано на 14.06.24 в 15:55

Във Видин наградиха кръводарители

14 юни е денят, на който светът за 20-и път официално ще отбележи Световния ден на доброволния кръводарител, с цел да насочи вниманието към огромната му значимост, да повиши осведомеността за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти и разбира се - да благодари на доброволните кръводарители по целия свят за техния незаменим и безценен принос за..

публикувано на 14.06.24 в 13:39

"Не ме напускай" на Дейвид Левитан и Дженифър Нивън

На 25 март 2021 г. Езра Ахърн разбира, че е останал сам. Сестра му – осемнайсетгодишната Беа – е избягала от вкъщи. Отново! Този път обаче е различно. Беа се е постарала да заличи всяка следа от присъствието си в опит да скъса всяка нишка, способна да я препъне в намерението ѝ този път да се отърве завинаги от домашния ад, който майка им и..

публикувано на 14.06.24 в 13:00

Определят такса смет по нов начин

Видин е домакин на 61-ата Асамблея на еколозите от общините в България. В първия ден на форума бяха дискутирани управлението на отпадъците и въвеждането на новата наредба, по която ще се определя такса "битови отпадъци". "Има колебания в начина, по който ще определя и ще се формира бъдещата такса смет, като масово общините споделят, че това..

публикувано на 13.06.24 в 17:19
Така ще изглежда фасадата на учебното заведение след изрисуването ѝ.

6-метрово изображение на Левски ще краси мездренско училище

Апостолът на свободата ще бъде изобразен в цял ръст на фасадата на Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра. Инициативата се очаква да бъде реализирана през лятото. Самото изображение ще бъде с внушителни размери, с височино от около 6 метра, обясни за Радио ВИДИН директорът на учебното заведение Мирослав Павлов .  "Ще се навършат 2..

публикувано на 13.06.24 в 14:00