Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родов терапевт ще проведе семинар във Видин

Снимка: РБ Михалаки Георгиев Видин


Семинар с благотворителна кауза ще се проведе в Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. Проявата се организира от родовия терапевт Росица Гергова и ще се състои на 18 март, събота. Посетителите на семинара ще научат за силата на рода и ще получат съвети за справяне с различни родствени проблеми, съобщава организаторът. На следващия ден, в неделя, ще има и среща с възрастните от Дома за стари хора в Кула, на които ще бъдат направени дарения, обясни Росица Гергова:


"Ще дойда във Видин да разкажа на мало и голямо до какво водят нашите постъпки, нашите дребни постъпки, които не ги осъзнаваме. Ще разкажа каква е родовата сила, как се създава, откъде я вземаме, можем ли да се отлъчим от рода, до какво ще доведе това. Ще разкажа какви са причините да не идват дечицата, защо не се раждат деца. Ще разкажа как влияят отношенията между братя, сестри, родители и деца... Семинарът ще е наситен с много знания и това са такива съвсем човешки потребности... Родът ни дава уроци, да преминем през тях като изпитание и родът ни дава сила, и тази сила са я сътворили нашите предци... Аз съм си родом от Северозапада, родена съм в село Борован, Врачанско. Така че битието и животът на нашия творчески край, така го наричам аз, ми е много познат и не случайно семинарът е с благотворителна цел. Нашият, български, род и нашите предци са си гледали родителите, нарича се синовен дълг... Моят благотворителен семинар ще бъде насочен именно към дарения на радост, усмивка, подпомагане на тези хора, които са оставени без род. Тези стари, възрастни, немощни хора, които не се радват на ласката на своите внуци, не са обгрижвани от своите деца, които са останали без дом и със сигурност не им е леко. Затова насочвам семинара си в тяхна подкрепа, ще даря пари и от собствения си джоб, с радост, разбира се и каквото се събере от семинара, ще дарим сладкиши, ще дарим сокчета, плодове на бабите и дядовците в град Кула, в старческия дом в град Кула ще дойдат дечица от читалище „Цвят“-Видин, отново благотворително. Ще поиграят и попеят на бабите и дядовците. И аз,  и моето семейство ще поседим с тях, ще си поприказваме, ще говорим за едно време..."


Семинарът е насочен към всички поколения, уточни Росица Гергова и допълни, че по време на събитието ще има каса за дарения. Началото на срещата е в 10 часа. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова щастливи, че..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка - забавна,..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори ако..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00