Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Неделник" от 2 април 2023 година

15
Снимка: Красимир Каменов

Хоп. Тук е новият "Неделник". За картините от конци ни разказва Ненка Рашкова. Ще добави и за живота в странство и за хобито, което прави дните цветни. Работа на две места, домакинство, съпруг, дете и куче – това е ежедневието на Ненка Рашкова в Германия. Както повечето българи в странство, младото семейство решава да напусне България по съвсем прозаични причини. С нея разговаря Десислава Семковска от радио България.
В Оряхово беше отбелязана 84-ата годишнина от откриването на местния музей. Създаден е през 1939 година от Никола Коцев. В десетилетната си история е събрал фонд от над 4 500 експоната. Репортаж на кореспондента на БНР във Враца, Ива Антонова ви очаква по темата.
Самодейци и хора от село Софрониево се срещнаха с издателя на списание „Изживей България”, д-р Светлана Радева. Срещата се проведе в читалищната библиотека. Екипът на читалището се бе постарал да подготви подходяща за случая атмосфера, с богата изложба на автентични влашки носии, от личните колекции на самодейците. За това ни информира секретаря на читалище "Пробуда" в селото Офелия Крумова .
Писателката Роза Гинина от Вълчедръм посвети новата си книга "Шепот от миналото" на 100- годишнината на баба Връбка Кривошийска. 100- ният рожден ден на баба Върба бе отбелязан тържествено вчера във Вълчедръм. Роза Гинина ни разказва за книгата и за рода и.
На 28 март в Общински комитет „Васил Левски“ – гр. Брегово бяха получени грамотите на учениците от клуб „Млади възрожденци“ при СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Брегово, взели участие в Националния конкурс за есе на тема „Аз съм Левски“, посветен на 150-годишнината от гибелта на Апостола. Ритуалът по връчване на наградите ще се извърши в празнична обстановка лично от кмета на Община-Брегово, Илиян Бърсанов, който е член на Общински комитет „Васил Левски“. За наградите разказва Кирил Кунчев председател на Общински комитет "Васил Левски" в Брегово. 
И Дедо Скръц ще ни готви. Приятно слушане.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Красимир Каменов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът..

публикувано на 01.05.24 в 15:00

Шоу с дронове за Ботевите дни във Враца

Спектакъл с дронове, вечерни концерти и десетки събития са част от програмата на Ботеви дни 2024 година. За врачани поредицата от празнични дни са нещо повече от традиция и това си проличава от програмата за честването им през тази година. Тазгодишната програма на Ботеви дни е изключително богата - в нея влизат 38 събития, които са от основната..

публикувано на 30.04.24 в 16:37

Ученичка от Монтана спечели Национално състезание по предприемачество

"Носии на бъдещето" е името на най-добрата бизнес идея в Националното състезание по предприемачество, провело се в  Свищов, която спечели първо място. Създател на идеята е дванадесетокласничката  Катерина Домб и от Финансово-стопанската професионална гимназия "Васил Левски"  в Монтана и нейните съотборници от ПГ по икономика в Русе, Хасково и..

публикувано на 30.04.24 в 15:20

Видинчани със забележки към заграденото пространство за кучета

Две са поставените пейки в заградено пространство за разходка на кучета в парка "Владикина бахча". На тях могат да сядат стопаните, дошли с любимците си. Потърсихме мнението на ползващите пространството, за да разберем имат ли забележки или предложения за него: "Моето мнение, че заграждението не е направено като хората. Част от..

публикувано на 30.04.24 в 14:20

Кога ще се ремонтира пътя Връшка чука - Киреево

В много лошо и дори опасно състояние е третокласният път, който води от ГКПП "Връшка чука" към село Киреево. Пътят води към Е79 до Димово и Белоградчик. Опасни са банкетите и канавките, които са доста дълбоки и създават опасност от пропадане на леки коли. Проблемният участък е с дължина  около 4 км.  Оказва се, че лошото състояние на..

публикувано на 30.04.24 в 12:50

Благотворително събитие подкрепя онкоболни жени от Северозапада

Благотворителен коктейл в подкрепа на онкоболни жени ще се проведе във Враца. Целта е да бъдат закупени помощни средства - тюрбани и гръдни епитези, за пациентки на Комплексен онкологичен център /КОЦ/ Враца, които са от цяла Северозападна България.  Идеята за благотворителното събитие е на Инициативния комитет за борба с рака на гърдата. Създаден от..

публикувано на 30.04.24 в 11:25

Румяна Димитрова: Обичайте тялото си, за да обичате и дрехите си

В днешното издание на "Модни лабиринти" ще засегнем един въпрос, който е повече от важен за всеки един от нас. И това е изборът на правилните дрехи. Това е така, защото изборът на правилните дрехи, които подхождат на нашата фигура, може да промени драстично външния ни вид и самочувствие.  Първата стъпка е да разберете какъв тип фигура..

публикувано на 29.04.24 в 16:00