Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шафранът- алтернатива при променящия се климат в България

Снимка: Юлия Василева, личен архив


Във Видинско има условия за отглеждане на шафран. До този извод стига Юлия Василева, която в дисертацията си изследва териториите на България по степен на пригодност за отглеждане на най-скъпата подправка. Юлия е родом от Видин, до 7 клас учи в училище "Любен Каравелов", от 1999 година живее в София, там завършва и висшето си образование, в момента е докторант съм в Софийски университет, катедра Географски информационни системи. Интересът към изследването идва след интереса й към подправката, която тя употребява в кухнята:

"Един ден любопитството ми се събуди да проверя дали случайно в България не се отглежда шафран. Открих, че се отглежда с цел по-голямо производство и търговия най-рано 2009-2010 година. Шафрановият минзухар /Crocus sativus/, е различен от есенните минзухари, които виждаме по поляните. Цъфти октомври-ноември. Той е с по-широка екологична пластичност - издържа много на суша, почти не изисква поливане. Полива се от септември натам, когято започва да влиза в активна фаза. През останалото време, от началото на пролетта, до септември, е във фаза покой. Зимно време може да издържа до минус 20 градуса, лятото понася високи температури- културата се отглежда в Иран, Пакистан, Индия, Средиземноморието, а климатът там е доста по-горещ..."



Шафрановият минзухар не е претенциозен, а промяната в климатичните условия в последните години нареждат страната ни сред подходящите за шафранови насаждения. Отглеждането му в България започва като алтернатива на тютюна, а сред най-важните условия са топлина и подходяща почва. Предпочита по-рехави, песъкливи почви, аклиматизира се и вирее добре и на глинести, каквито са черноземите в Дунавската равнина. Хубаво е обаче теренът да е с лек наклон, за да не се задържа влага, както и площите да са с южно изложение, защото слънцето благоприятства неговия растеж и цъфтеж...

Няма официални данни колко са производителите и на какви декари се отглежда шафран, защото, както във всеки сектор на земеделието, и тук има няколко асоциации и сдружения. Факт е обаче, че най-големите площи със шафран са в района на Кърджали, но заради непретенциозността на растението и богатото почвено разнообразие у нас, почти във всяка точка на страната ни има посеви- не прави изключение и област Видин. 

Добре е луковичките да се закупят от лицензиран разсадник, заради по-бързата аклиматизация, засаждат се в редове, на около 10 см. дълбочина. Не е проблем да бъдат засадени и в летните месеци, растението издържа както на ниски температури, така и на суша, но е добре преди цъфтежа да се полее... 

Като всички останали растения  и шафранът има неприятели- сляпо куче и малки голи охлюви- това е проблем, защото не може да се пръска с никакви хербициди- те биха оказали влияние на качеството на шафрана. Най-трудоемко си остава  събирането на цветчетата, защото там всичко е ръчно, казва Юлия Василева:

"Това е най-трудоемката работа, която и до ден днешен, след толкова хиляди години на отглеждане на тази култура, беритбата си остава абсолютно ръчен труд... Това оправдава високата цена на подправката, както и факта, че растението съдържа над 150 летливи вещества, има изключително богат химичен състав..."   

Важна е технологията на изсушаване, важно е да се получи сертификат за качество, не по-маловажна е и реализацията на продукцията. Към момента асоциациите не се ангажират с намирането на пазар, но се стараят да помагат на своите членове.

Наричат шафрана "червеното злато" и това не е случайно, казва Юлия Василева:

"Заслужил си е името, първите следи от шафрановия минзухар в човешката цивилизация са преди около 50 хиляди години. Използвали са багрилото му в направата на пещерни рисунки. Друг любопитен факт е, че това растение генетически не се видоизменя и на този етап не може да бъде генномодифицирано... Неподатливо е на чужда намеса, ако в някакъв момент се получи някаква мутация, тя ще е на абсолютно случаен принцип, няма да е резултат на човешка намеса. На този етап науката не може да му повлияе- това е хубаво, защото растението си остава автентично. Това, което зависи от хората, е да осигурят едни много добри до отлични условия, за да получат едни много добри до отлични резултати..."   

Иран, Испания и Италия са водещи производители на шафран, но според проучванията, заради климатичните изменения ще дойде време, когато в тези държави няма да има производство, защото шафранът е зимно растение, обича минусови температури, каквито там няма. Ще стане ли България лидер в производството шафран, това времето ще покаже. А отглеждането на качествен шафран би осигурило добри доходи на всеки, който има търпението да обработва уханните цветчета едно по едно. 

Шафранът е една от най-скъпите подправки за кулинарията, използва се във фармакологията и козметиката- но за това ще стане дума в някое друго предаване. 


Колко луковички се засяват на един декар площ и какво количество може да се добие, както и каква е цената на шафрана- чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Здравето започва от вниманието към нас самите

Днес отбелязваме Международния ден на за грижата за себе си. Денят се отбелязва от 2011 г. по инициатива на Международната фондация на грижата за себе си, за да се подчертае значението на дейностите, които човек полага за поддържане на добро здраве, профилактика на болестите, добра хигиена, правилно хранене. Но в забързаното ни ежедневие, изпълнено..

публикувано на 24.07.25 в 16:05

Възстановиха чешма с изворна вода в Крушовица

Жители на Крушовица възстановиха с доброволен труд една от чешмите в селото. Тя се намира в местността "Пчелина" и е една от най-предпочитаните не само от местните, но от хора от близки населени места заради студената изворна вода. Чешмата е една от най-старите в селото и благодарение на доброволците по нея ще продължи да тече вода още дълги години,..

публикувано на 24.07.25 в 15:55

Видеа с дрон показват строителството на важни пътни проекти в Северозапада

Видеоклипове, заснети с дрон, показват различните етапи, през които преминава строителството на важните пътни инфраструктурни проекти в Северозапада. Видеата показват в детайли съоръженията и дейностите, които се извършват на строящите се пътни отсечки, част от скоростния път Видин-Ботевград. Клиповете са с дълготрайност от около 30 минути и..

публикувано на 24.07.25 в 14:00

Гребната регата ТИД - от изворите на Дунав до завръщането към корените

Най-голямата гребна туристическа регата в света - ТИД, стартира на 29 юни за 68-ми път от изворите на Дунав в Германия, за да премине покрай бреговете на 9 държави и да достигне в началото на септември до делтата на реката. Заради ниското ниво, стартът ѝ закъснял със седмица. Въпреки това интерес не липсвал. 120 участници тръгнали от първия участък на..

публикувано на 24.07.25 в 11:10

В "Музикална зона" на 24 юли 2025 слушаме Клод Дебюси и Жорж Бизе

Продължаваме пътуването в импресионизма с още от симфоничните произведения на Клод Дебюси – части от " Образи" . Както казва френският писател Анатол Франс: "Ние направихме не малко за развитието на изкуството и изучаването на природата, и доколкото беше по силите ни, се доближихме до истината. Бяхме честни и искрени поети. Струва ми се, имахме..

публикувано на 24.07.25 в 09:00

Ученици от Видин проведоха практиката си в Швеция

Съвсем наскоро у чениците от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин се върнаха от Швеция, където проведоха триседмичната си практика. 17 ученици и трима учители бяха настанени в град Малмьо. Всички ученици са в специалност " Компютърна техника и технологии".  Симеон Герасимов е ученик в 10 В клас, споделя за своите впечатления в северната..

публикувано на 22.07.25 в 15:10

Родители избраха "Учител на годината" в Грамада

Родители от Грамада обявиха за  "Учител на годината" Красимир Петков. Той преподава в СУ "Христо Ботев",  целодневна организация на учебния ден и провежда занималня в сборна група деца от 1 до 4 клас:  "Директорката пусна анонимна анкета и родителите избраха точно мен. Може би, защото съм от Грамада и съм местен. Вече четвърта година..

публикувано на 22.07.25 в 14:05