Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще предложим управленска програма, акцентираща върху просперитет

Владислав Панев: ГЕРБ е всичко, срещу което се борим в политиката, коалицията е невъзможна

Възможно е да бъде постигнат 3% дефицит

Владислав Панев
Снимка: БГНЕС

Без напредък по решението за правителство, но със заявка за управленска програма: така завършиха преговорите между двете най-големи парламентарни групи в 49-ото Народно събрание. 

Ще намерят ли формула ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за редовен кабинет? 

За актуалната политическа обстановка в страната разговаряхме с Владислав Панев, съпредседател на "Продължаваме промяната- Демократична България".

Радио ВИДИН: Вие бяхте един от участниците в прословутата лидерска среща. Как усетихте разговорите и преговорите?

"Не знам колко е прословута, това беше нормална среща, тъй като парламентарните групи затова са там, за да се виждат и да намират съгласие по определени теми. Това вършим в последните 2 седмици с оглед на парламентарната програма, законодателната програма на НС, с първата политическа сила. Смятаме, че приоритетите на България са безспорни: приемането на законите за Плана за възстановяване, влизане в Шенген и Еврозоната. Ние сме тук, за да вършим работа. Надявам се да свършим максимално полезна за обществото работа".

Радио ВИДИН: Вие сте изключителен противник на модела на ГЕРБ. Как бихте обяснили това поведение на Борисов, което е категорично рязко обръщане с всичко, което сме гледали от него в последните години.

"Борисов е майстор на такива похвати. Иначе моделът ГЕРБ нанесе щети на България безспорно от 2009 година, най-вече по отношение на злоупотребите, корупцията и монополизацията на цели сектори в икономиката, както и на цели общини, феодализирането на цели общини в България, не на малко общини, този модел трябва да бъде разтурен. Това възнамеряваме да правим или поне да се опитаме да направим в рамките на това НС".

Радио ВИДИН: По произход, по генезис, партиите във вашето обединение са създадени, за да бъдат противник на Борисов. Не мога да си представя коалиция между вас и ГЕРБ поради тази причина.

"То и затова няма да има коалиция между нас и ГЕРБ, нееднократно сме заявявали, че нито ще подкрепим първия мандат на ГЕРБ, нито ще участваме заедно с министри от ГЕРБ. Ще предложим кабинет с втория мандат без участието на ГЕРБ. Позицията ни е много ясна, тя няма да бъде променена".

Радио ВИДИН: Доста анализатори смятат, че ако Борисов се отдръпне от ГЕРБ, би имало начин. Аз пък си мисля, че ГЕРБ е еднолична партия именно на бившия премиер. Дали с него или без него, по-скоро ще е като с Доган и ДПС.

"Именно е като ДПС и Доган, важен е манталитетът, а този на ГЕРБ е насочен към феодализация, към силния човек на линия, който да разпределя порциите в държавата, да има по-равни от останалите в държавата, това са все неща, с които ние се борим. За мен поне няма значение дали Борисов ще се оттегли от водеща официална функция в ГЕРБ. Неофициално е ясно кой ще дърпа конците".

Радио ВИДИН: Все пак има ли хора във формацията, които са склонни на съюз с ГЕРБ?

"По този въпрос, тъй като нашите партии, както и вие споменахте, в генезиса си са срещу модела ГЕРБ - не, няма, няма и как да има различни гласове по тази тема".

Радио ВИДИН: Борисов над 10 години беше верен партньор с Русия. Сега се изявява като голям партньор на САЩ. 

"В неговия случай е "интересът клати феса". Не мисля, че той е имал симпатии към едни или други в даден момент, по-скоро където му е важно, на тая страна се накланя".

Радио ВИДИН: Аз оценявам като положително, че хората все пак видяха, че е възможно партиите да разговарят, да спазват добър тон, да търсят обединение около приоритети. Какво обаче очаквате?

"Очаквам да изработим ясна управленска програма за един период напред, след което да я предложим на народните представители за гласуване. Надявам се да проведем такива разговори с тях, че да получим достатъчно подкрепа за наш кабинет. Не само да изпълним законодателната програма, не само да приемем бюджета в рамките на 3 % дефицит, но също така и да имаме управленска адекватна програма, насочена към просперитет на България".

Радио ВИДИН: Като икономист как ще коментирате предложения бюджет?

"За мен това е политическо предложение за бюджет. Първо - капиталовите разходи нарастват с 5 милиарда лева, докато приходите от еврофондове намаляват с 2 милиарда. Аз съм убеден, че тези капиталови разходи даже на теория няма как да бъдат изпълнени. Това автоматично значи, че бюджетът ще е по-нисък. Отделно има пера по приходна част, които могат да бъдат преизпълнени. Не смятам, че ще е голяма философия народните представители да успеем да намалим бюджетния дефицит до 3 % от БВП. Друг е въпросът е, че на липса на ясно парламентарно мнозинство, виждате, популизмът взима своя връх. Това трябва да бъде прекратено".

Радио ВИДИН: Бихте ли разговаряли с БСП, с Възраждане, които обаче звучат доста далеч от вашите възгледи?

"Ще потърсим подкрепа от народните представители. С Възраждане не мога да ви кажа. Ще потърсим подкрепа, разбира се, за правителство с нашия мандат. Възраждане са твърде далеч от нас, техните заявки са срещу Европейския съюз и НАТО, не очакваме подкрепа от тях със сигурност".

Радио ВИДИН: Обикновеният човек се тревожи от перспективата за поредни избори, която изглежда напълно реална.

"Трябва да помним откъде тръгнахме: преди 2 години в Парламента нямаше и един реформаторски настроен депутат. Тогава се крадяха фирми, какво ли не се правеше, това изкара хората на улиците през 2020 година. За този период напредъкът на България е изключителен. До няколко месеца можем да влезем в Шенген. Кражбите на фирми са минало. Риториката срещу малцинствата, която беше практика в коалиционния кабинет на ГЕРБ с патриотите, на практика няма. Мисля, че България е в съвсем нова посока, при това - положителна, независимо от политическата криза, която съществува, и която все още предстои да бъде решена".

Радио ВИДИН: В предния ни разговор посочихте, че липсата на Борисовото всевластие подобри политическото здраве на нацията, но в крайна сметка той не изчезна от сцената въпреки греховете си. Защо се продължава да бъде фактор?

"Тази криза, политическата специално, няма да бъде решена от днес за утре. Една от нашите задачи е да не допуснем Бойко Борисов в управлението на страната и ние няма да го допуснем. Това е отговорът".

Радио ВИДИН: Лично според мен по време на кампанията присъствието на вашата коалиция беше по-рехаво в провинцията. Надявам се тази част от страната все пак да е приоритет във вашата програма.

"Абсолютно. Доста положителен факт е, че нашата коалиция има народни представители и от трите района в Северозапада, включително във Видинско Любен Иванов се представи изключително силно. Мисля, че около него може да се изгради доста сериозна структура за местните избори".

Радио ВИДИН: В крайна сметка предстоящият местен вот колко са важни? Това ли пречи на политическия разговор в Парламента?

"Не знам дали пречи, но факт, че феодализацията на цели райони в България е именно заради местната власт и окупацията от страна на ГЕРБ и ДПС, включително и в Северозападна България. Местните избори са изключително важни за преодоляването на тази феодализация и за това по-бедните райони в България да успеят да настигнат тези, които са с по-добро икономическо развитие. Добри наши резултати, включително в Северозапада, ще спомогнат за този процес".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05