Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събитията от последните дни превърнаха политическата картинка в непредвидима

Христо Иванов: Хипотези, които изглеждат иначе екзотични, в момента са все по-възможни

Националната политика е заложник на местните избори

Коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" отказа подкрепа за кабинет с първия мандат на ГЕРБ-СДС. 

Между опитите за съставяне на правителство и безпрецедентните трусове в Прокуратурата, търсим отговор на въпроса, какво е бъдещето на политическия живот в страната? 

Потърсихме за коментар Христо Иванов, политолог.

Радио ВИДИН: Мария Габриел предлага експертно правителство с едногодишен хоризонт. Звучи ми откровено несериозно. Подобна криза не може да бъде преодоляна за една година.

"Колко е сериозно, доколко не - със сигурност можем да кажем, че е екзотично предложение с оглед на това, че в последните години в нашия политически живот такава формулировка по-скоро не е имало. Това предложение имаше своите изгледи за големи възможности за реализация до момента с казуса "Гешев". Корнелия Нинова, която по принцип няма склонността да преговаря и разговаря, камо ли за съставяне на съвместен кабинет с ГЕРБ с тяхно участие и подкрепа, имаше, поне това беше в публичното пространство, имаше съгласие за едни такива разговори с възможност да се състави нещо такова в перспектива. Впоследствие Нинова каза, че спират разговорите с ГЕРБ заради въпроса с Гешев. По-големият въпрос е решаването на тези вътрешно-политически кризи, разломи, които се създадоха, имаше ги и преди това, но взеха съществен превес от 2020 година насам, в която имаше две основни позиции: на хора, които ще правят промяна, нови политически сили, условно казано нови политици. Като че ли започна да се разрешава този въпрос, този разлом, започна, за първи път видяхме от началото на тази политическа криза, наченки на диалог, на разговори, на постигане на компромиси и съгласия, което е смисълът на представителната демокрация, на парламентарната република. Идеята на Парламента в такъв контекст е да представлява основните позиции на общественото мнение посредством политическите партии, които да представляват хората, които са гласували за тях, като същевременно да се действа, както се казва в Конституцията, в името на целия български народ. Да си говорят, делегирани са функциите на народните представители, да говорят от името на народа и от негово име да постигат някакви консенсуси пак в негово име. Сега това започна да се случва, да се стопяват разделителните линии, които са характерните въобще от началото на промените през 89-а. Наскоро пак гледах филма за Кристиан Таков, който е една от иконите за хората, които искаха да правят промяна, т.нар. демократичната общност, за прогресистите, хората, които в момента подкрепят Демократична България и ПП. Става въпрос за искането за реформа в съдебната система. Самият той, а филмът е правен от хора, близки до тази общност, от него е изведено едно много интересно изказване: още от началото на политическите промени, вместо да се организират и обединят десните, хората, които искат да реформират тази система, да могат да надделеят едни над други, за да могат да овладеят политическата власт, започнаха да създават мръсни кирливи ризи на своите политически съюзници, на хората, които са от същата ниша, само и само да вземат те политическата власт. Това е едно налагане с основна цел не друго, а вземане на политическите властови механизми".

Радио ВИДИН: До съвсем скоро хората смятаха, че е абсолютно невъзможно да видим съвместна работа между ГЕРБ, ПП и ДБ. Партиите, според мен, си приличат доста: проевропейски възгледи, повечето им възгледи съвпадат. Видяхме, че могат да разговарят зряло. Сега не се получи, но все пак ще има ли някакво обединение между тях в следващите месеци?

"Допреди три дена това нещо изглеждаше съвсем естествено, съвсем възможно да се случи в близък хоризонт. Започнаха, разчупиха, започнаха да си говорят, да постигат консенсуси, разговори по същество. Казвам допреди три дни, защото тогава започнаха да се случват неща, които са изключителни промени, които всеки ден ни изненадват. Докато преди това имаше някаква естествена логика, която следваше процесите, имаше някаква условно казана предвидимост в политическото действие на политическите сили, то днес виждаме нещо, което е много по-различно. Виждаме непредвидимост, виждаме ежедневни и ежечасни изненади, които променят политическата картина и с това - поведението на политическите сили. Има желание, със сигурност, от страна на ГЕРБ за това да се случи някакъв консенсус, целта на ГЕРБ е именно това - да излезе от обяснителния режим "ние не сме статукво" и тази делегитимация, т.е. те търсят легитимация през ДБ, което показва риториката на Борисов, който прави впечатление, нали, доказателство за тяхното намерение е, че той за пръв път от много време стана народен представител. Причините могат да бъдат много, не се отказа от това, от тази си длъжност. Една хипотеза е, че желае да е част вътре и да държи здраво процесите, друг разказ, възможност, които не се изключват, е че, бидейки народен представител, той има имунитет, което се осмисля и от случващото се - тази офанзива към Иван Гешев, която размести на повърхността, показа разместването на политическите пластове. Аз си го обяснявам като причина да има такъв диалог, да се случва този консенсус между двата лагера. Аз не бих изключил още с първия мандат да се случи редовен кабинет. Изненадите са големи, значителни, преструктуриращи през последните дни, можем да очакваме всичко".

Радио ВИДИН: От друга страна, фатално ли е това да няма правителство?

"Мандатът, който последните пъти беше връчен на БСП, т.е. третият мандат, се оказа че този мандат може да бъде протакан доста дълго време. Имаше правен спор доколко подлежи на времево рамкиране и доколко не. Не се знае, не е ясно колко още време ще продължават тези разговори в рамките на този Парламент, дори при неслучване на втория мандат. Това, което слушам и чета, от икономически и финансови анализатори, звучи притеснително, аз не съм икономист, но се чува, че пари има само за още няколко месеца. Това, което използваше като лост и Румен Радев към политическите парти - затова да повдига своята позиция спрямо тях, беше именно това, че не са се договорили за бюджет. Това е една хипотеза, един разказ, който циркулира. Причина да се случи някаква конфигурация и да има редовен кабинет под каквато и да е форма пак икономическа - необходимостта от приемането на законите за Плана за възстановяване и последващото управление на тези средства, които бяха забавени, които са забавени все още, който се хване да управлява - ще разполага с този голям финансов ресурс. Аз по-скоро си мисля, че има политическа логика, която е многопластова. Това, което виждаме на повърхността, е все повече и повече, най-вече за казусите, свързани със съдебната система. Има, със сигурност, изнервяне в рамките на лицата от съдебната система, които взеха позиции, визирам Гешев и Сарафов, както и за политическите лидери. Аз не си спомням до този момент да се е говорило по този начин, с имена, с конкретни казуси, с конкретни дела. Има съществено раздвижване и пренареждане на тези политически пластове в България, но до какво ще доведе - това е загадка, хипотези има много. Това, което говорихме с познати, юристи, преподаватели и докторанти от СУ, е по един много интересен казус. Покрай разговорите за съдебната система, за главния прокурор, за Сарафов, е една много интересна, екзотична хипотеза. Представете си, в момента големият натиск е върху ВСС (Висшия съдебен съвет - бел.ред.), а сега си представете, ако се случи така, че ВСС просто подаде оставка. Тогава буквално се парализира цялата държава. ВСС е с изтекъл мандат в момента. Не са преизпълнени квотите, защото няма редовно правителство, няма консенсус за назначаването на тези квоти. Хипотези, които изглеждат иначе екзотични, в момента изглеждат все по-възможни за реализиране".

Радио ВИДИН: Това в момента, което виждаме, плюс-минус две-три по-малки партии, това е нашата политическа класа. Аз не го разбирам това постоянно ходене до урните. Ако има някаква промяна, аз очаквам Възраждане да покачат резултата си. Борисов пък в момента има силен коз, защото може да каже "ето, върнах се в Парламента, седнах да преговаряме, извиних се, доведох Мария Габриел". Просто се чудя от следващите избори какво по-различно ще се излъчи?

"Напълно съм съгласен. Това показват и изследванията, които правят социологическите агенции, даже анализаторите го казват. Резултатите, които се очертават, са за повишаване на Възраждане, намаляване на ПП, а при ГЕРБ горе-долу се очаква същото. Другият въпрос е дали ще влезе ИТН, или друга сила. За нов проект в момента не изглежда да има възможност да се развие до такава степен, че да повлияе значително на политическите процеси. Можем да очакваме един още по-фрагментиран парламент, а това ще постави в още по-голяма невъзможност евроатлантическите партии и коалиции - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ - да съставят кабинет. Мнозинството им е относително крехко в момента. При нови избори - може и вече да няма такова. ПП добре осъзнават това, но и осъзнават още нещо, както и ГЕРБ, които са най-силно зависими от това развитие, заедно със съперниците си, развитието на националната картинка и евентуалното случване на кабинет през местните избори. Може да се каже, че националната политика е заложник на местните избори. Ако ПП и ДБ направят коалиция с ГЕРБ, на местните избори тежестта ще им бъде по-малка на местните избори. Ако не го направят, при тази динамика, която виждаме към този момент, пак ще е трудно да го обяснят". 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00