Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От телесна слепота до духовно проглеждане

В шестата неделя след славното Христово Възкресение - Пасха, Църквата възпоменава събитието от Новия Завет, известно като "Изцелението на Слепия".

Христос Спасител е извор не само на духовна, но и на физическа светлина. Сам Той казва: "Докле съм в света, светлина съм на света". Мнозина слепци са просветени от тая светлина. С приближението си до нея слепороденият прогледнал и с очите си, и със сърцето си. Дълги години този слепец живял в мрак. Навярно много пъти е падал в ямите, дето си изпочупвал краката или нагазвал в трънака, дето си избождал лицето и ръцете. Възрастен вече, той добре съзнавал своя ужасен недостатък. Всеки може да си представи какви душевни мъки е преживявал този нещастник при мисълта, че той е осъден да прекара цял живот в тъмнина. Всеки може да си представи неговото силно желание да види своите близки и да се наслади с дивната красота на природата. 

И ето, това му желание привлича при него сърцевината, комуто се дава повод да върши делата на Оногова, който го е пратил; привлича при него Носителя, Извора на светлината. Христос Спасител по чудесен начин му възвръща зрението на очите. И желанието на слепородения се изпълва, и делата Божи се явяват върху него. В един неочакван момент мракът пред него изчезва -  Той вижда море от светлина. Пред неговия поглед блесва хубостта на Божествената природа. Каква радост, какво щастие за досегашния слепец! Как ще обикне отсега той своя благодетел! Как ще благоговее пред Неговата светлина!… При втората им среща Иисус го пита: "Ти вярваш ли в Божия Син?" "Вярвам, Господивъзторжено вика щастливият човек, и поклони Му се". Светлината вече не грее само в очите му, тя е обхванала и сърцето му… 

Голямо злощастие за човека е да изгуби зрението на очите си, защото се лишава от всичките утехи на светлината. Лишава се от приятната наслада да съзерцава хубостите на дивната природа. Скръбна и тежка е участта на телесно слепите хора. Ала много по-жалки и вредни са духовно слепите. Телесно слепите са в тежест на близките си и сами се мъчат и страдат от недостатъка си. Но те поне имат чисти сърца и светли чувства. Духовно слепите са лишени от тая вътрешна благодатна утеха. Те причиняват страдания не само на себе си, но и на близките си - на цели семейства, даже на цели общества. Грубо и недоверчиво се отнасят те към Христовата светлина. А тя е единствената, която може да просвети и очите, и сърцата на хората. 

Злощастни са семействата, в които липсва тази светлина. Злощастни са обществата и народите, които имат духовно слепи водачи. Слепотата на тия водачи може да се отрази на младежта и на целия народ. Последиците от тая зараза са фатални. Поклоненията, които не се просвещават с Христовата светлина и не се възпитават в повелите на евангелския закон за вяра и любов, за правда и братство, за морал и чест, лишават се от способността за мирно и културно творчество. Дейността на духовно слепите може да бъде извор на големи скърби и страдания, на много частни, семейни и общи злополуки…

От къде произлизат завистта, злобата, раздорите и кървавите разправии? От непознаването светлината на Божия закон, от духовната слепота. Тази слепота еднакво води към ямата на завистта и злобата, и към трънака на раздорите и кървавите разправии, както частните лица, така и обществата и народите. 

Но защо Бог допуска тази духовна слепота - извор на скърби и страдания, на които се излагат дори невинни хора? Не може ли Той пак така, с чудо да просвети духовно слепите, както слепородения? Безспорно - Той може да стори това. Но може само ако в духовно слепите има желание да прогледнат, каквото е имало в слепородения. Ала сърцеведецът очевидно знае, че в тях липсва подобно желание и затова допуска мъките и страданията като една необходимост. Чрез тия изпитания хората могат да дойдат до спасителната светлина. 

Видински митрополит Неофит

В рубриката "Съвременна Библия" – eдин магистрат попитал Христос: "Що е истина?" Става въпрос за римския прокуратор на провинция Юдея Пилат Понтийски. Един висш магистрат да пита "Що е истина?" е меко казано,  странно. Може би този парадокс ражда и днешната ни действителност.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Близо 12 000 души в област Видин ще получат помощи от БЧК

БЧК започва раздаването на хранителни продукти и хигиенни материали от програмата на Европейския съюз за подпомагане на уязвими хора. Първият пункт в област Видин ще бъде открит на 3 април в община Ружинци. Поетапно ще бъдат обхванати и останалите общини в областта, обясни председателят на Областния съвет на БЧК-Видин Цветелина Петрова и посочи..

публикувано на 29.03.24 в 13:00

Семейство от Видин гледа като домашни любимци лами и алпаки (снимки+видео)

Три перуански лами и две алпаки отглеждат като домашни любимци Ирена и Владимир Данови. Купили си къща в село Ясен на брега на река Дунав в община Ново село и решили да си вземат и домашен любимец.  "Тя си ми дойде идеята спонтанно, лама, в един разговор наш и търсих и първо купихме мъжката лама. След около година намерихме и двете женските...

публикувано на 29.03.24 в 11:20

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30