Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма комуникационна връзка между управляващите и избирателите, а това поражда неразбирането на мотивите

Ивайло Илиев: Още Атанас Буров е казал, че в България всяка борба е само за власт и пари

Партиите са виновни за радикализацията, която породи озлобяването на хората

Ивайло Илиев

Ще бъде ли туширано напрежението между управляващите коалиции? 

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС продължават да търсят допирните точки помежду си, докато с всеки изминал ден сложната конструкция става все по-неразбрана за обществото. 

Въпреки обещанията за преодоляване на кризата и аргументацията, че сегашният момент е историческият прозорец за промяна на държавата, все така няма признаци за помирение между властващите формации. 

Политическата нестабилност и въпросите, които не отшумяват, дискутираме с политолога Ивайло Илиев.

Радио ВИДИН: Намираме се в деликатна ситуация. Властващите формации очевидно не успяват да намерят работещата формула. Това пък повдига друг въпрос. Станахме свидетели на дълги преговори, които се проточиха към два месеца. Къде не се получават отношенията между тези две коалиции?

"Истината е, че реално това, което успя успешно да роди въпросните преговори, е наистина тази формула, която бе съставена с цел да бъде излъчено все пак редовно правителство, което в крайна сметка, от една страна, да започне по-големите и мащабни реформи, от които имаме нужда, от друга страна, да сложи край на това служебно управление, което продължи прекалено дълго, извънредно много във времето. От друга гледна точка - това бе и единствената възможна конструкция, която удоволетворява по-голямата част от партиите и вероятно в някакъв момент ще стане сравнително приемлива от гледна точка на електората. Истината е, че в момента също видяхме как кабинетът стартира с мисля, че около над 30% одобрение, ако не ме лъже паметта, спрямо последното проучване на "Тренд". Това е сравнително високо стартово доверие. Имам спомен, че кабинетът "Петков", предишното редовно правителство, стартира с около 40%. Това означава, че все пак има някакъв картбланш, който се дава от избирателите. Въпросът е, дали това доверие ще бъде оправдано. От моя гледна точка има достатъчно време то да бъде оправдано. Формулата, която е заложена, разбира се, трябва да се каже, че е много различна, много специфична. Не е много ясно дали това време, което е сложено като срокове - 9 месеца премиер Денков, после Мария Габриел, но дали това време ще бъде достатъчно да бъдат убедени хората, че има нужда от този редовен кабинет и че това, което той ще свърши, ще бъде полезно за всеки един от нас".

Радио ВИДИН: Аз мога да се съглася, че управлението получава картбланш. Обаче, ако погледнем от друга страна, тази сложна конструкция е леко неразбираема за някои хора. Лидерите на формациите не успяха съвсем адекватно да излязат пред хората и да обяснят какво, защо, как и т.н.

"Така е. То е като неписано правило в политиката, че когато започнеш да правиш каквато и да е стъпка, било то голяма реформа или създаването на някакъв "исторически компромис" - този израз от близкото ни минало, но следва да се обясни изключително добре комуникационно на избирателите защо това е необходимо. Двете коалиции, които застанаха зад това управление, застават, защото все още не можем да го наречем управленско мнозинство по своята същност, а по-скоро мнозинство, което подкрепя в някаква степен кабинета, можем да кажем, че двете коалиции пропуснаха адекватния момент, в който от една страна, взаимно да се обвържат с механизми, които едновременно да възпират и едновременно да имат контрол една на друга... Това може би беше този борд за назначения, който толкова дълго време обясняваха и в крайна сметка стана така, че у избирателя остана това усещане, че отново се назначават хора на килограм, без съгласуване или одобряване. Може би заявката за това да са хора, които в някакъв смисъл да са по-експертни, да не са точно партийни, но не съм сигурен, че и тази заявка се обяснява адекватно. Да се върна към основната ми мисъл. Когато се правят такива политически стъпки, ако не се обясни комуникационно добре на избирателя, тази реформа или каквото и да било действие остава доста далеч от избирателя. Съответно, дори да има ползи за него, които дори да са преки ползи, те остават на подсъзнателно ниво неразбрани".

Радио ВИДИН: Един от най-интересните моменти от последните месеци е завръщането на Борисов. Отново е в Парламента. Видяхме го да води преговорите. ГЕРБ имат обаче опит с подобни коалиции. През годините така изчезнаха реформаторите, така се стопиха ВМРО. Борисов не се притеснява от такава коалиция, защото иска да стопи Промяната или говорим за държавническо поведение?

"На мен ми се струва, че още откакто стартира въпросният преговорен процес между двете коалиции, като че ли основните козове все така си остават в ръцете на Борисов, макар че да са с равна тежест чисто парламентарна, електорална, ако щете - и като политическо поведение. Все така обаче Борисов си остава първа политическа сила и така или иначе инициативата продължава да бъде в него. В момента наблюдаваме по-скоро, тъй като се реализира вторият мандат, някак ГЕРБ не желае да носи отговорност за този кабинет. Може би отдавна подготвят почвата именно за тази тема, че реално това не е кабинет на ГЕРБ, той няма да бъде подкрепян с ключови гласувания по някои теми и едва ли не затова се стигна и до тази риторика, с която Борисов обяснява, че няма негови хора, които да бъдат или да са назначени. Това му дава едва ли не правото да не носи отговорност. Обаче ГЕРБ видяха, че са загубили една много минимална част от своя електорат веднага, след като беше излъчен редовният кабинет и според мен Борисов наистина не се притеснява открито да поиска тази коалиция, защото, няма какво да се лъжем, електоратът и на двете коалиции, както и останалите партии, отдавна знаят, че това управление под някаква форма е коалиционно. Щетите, които търпят подкрепящите правителството са в много по-голяма степен именно за ПП-ДБ, за разлика от ГЕРБ. Около 1% е по-надолу подкрепата за ГЕРБ. За новата коалиция мисля, че беше около 5%. Не е драстичен спад, но показва ясно, че тези периферии, които са уловили като избиратели новата коалиция в лицето на ПП-ДБ, реално може би вече са се разколебали в своята подкрепа. Имаше и такива изследвания още в дните след вота, които показваха, че най-твърдата част от ядрото на тази коалиция практически не желае под никаква форма каквото и да е сътрудничество с ГЕРБ. Не случайно в началото на въпросния дълъг преговорен процес, той се проточи над месец, а съм говорил по темата и в ефира на БНР, но при най-малкото минимално движение, което бъде извършено от ПП-ДБ, те неминуемо ще търпят имиджови щети на първо време. В един момент беше без значение дали ще има кабинет, или не, дали ще го нарекат коалиция, експертно правителство, дали ще има общ състав от министерство... Просто изконсумираха тази отровна чаша на този електорален спад. Сега вече при наличието на кабинета виждаме, че тази прогноза за спад в доверието, се е потвърдила в някакъв смисъл".

Радио ВИДИН: Доста са хората, които очакват, че тези формации не биха имали дългосрочни отношения. Понякога обаче най-трудно създадените неща са най-трайни, а пък и в момента интересът на ПП-ДБ е да се запази правителството, поне това е моето мнение. Има непосредствена опасност от "Възраждане".

"Трябва да си спомним как в началото на месеца, седмица преди да се завършат успешно преговорите между първата и втората политически сили, имаше почти готова формула за излъчването на кабинет с друга партийна конфигурация. Да си спомним, че много активно течаха разговори между ГЕРБ-СДС, БСП, ДПС и ИТН. Тези четири партии в крайна сметка имат мнозинство и продължават да имат. Тогава като че ли имаше готовност да се излъчи отново програмен кабинет, експертен, който окончателно, от моя гледна точка, щеше да постави ПП-ДБ в по-добра изходяща позиция, тъй като ги поставя в такава среда на опозиционност, която би могло да им даде импулс в навечерието на местните избори. Може би вътрешно новата коалиция така са преценили баланса на силите, че по-големи негативи биха търпели в опозиция, отколкото в някакъв вид управление, ако можем да кажем, че управляват. Именно затова бяха онези думи на Кирил Петков, когато стана ясно, че би могло да се излъчи кабинет с първия мандат, когато той каза: "Просто си представям как страната се управлява от ГЕРБ и ДПС. Не желаем да допуснем това". Още тогава някак в моето съзнание се прокрадна тази мисъл, че вероятно ще се сбъднат прогнозите за кабинет с втория мандат с по-експертен потенциал. От гледна точка на "Възраждане", тъй като там темата е доста голяма и доста болна, истината е, че тази радикализация, която наблюдаваме, всеобща, в отношенията между партиите, в обществото, в държавата като цяло, реално тя не идва от самите хора. Тя дойде от партиите, които в последните три години направиха всичко възможно вместо да бъдат посредник между държавата и хората, те се впуснаха в едно озлобяване, в едно рушене на мостове, в каквато и да е било липса на търсене на компромиси и консенсуси, на изграждането на мостове. Всъщност те обърнаха този наратив за политиката като изкуство на възможностите. Превърнаха го в политиката като някакъв терен за кални и мръсни битки, които в крайна сметка един от резултатите им, според мен, е това озлобяване и на хората. Можем да кажем, че електоратът на "Възраждане" е такъв тип профил на хора, които са антисистемно настроени, гневни хора от случващото се. Разбира се, знаем за този по-русофилски профил, който имат електоратите, но според мен основно такъв тип гневни хора и недоволни от системата, хора, които в някакъв смисъл може би застанаха и зад Слави Трифонов, когато ИТН беше водеща сила и антисистемна партия. Струва ми се, че сега и "Възраждане" можем да обясним като антисистема, виждаме и риториката на тази партия".

Радио ВИДИН: Истината обикновено е грозна. Някои от играчите на сцената имат тежки исторически грехове. Може би в идеален свят не трябваше да съществуват. Ако се върнем, обаче, към темата, започнала още през 2020 година - изчегъртването. Да, но за ГЕРБ на изборите гласуват над 800 хиляди души. За съжаление, изчегъртването не звучи като да е реална възможност. 

"Тук вече идва темата за далновидността на политическите играчи и въпросните компромиси, които споменах, защото те неминуемо идват от всички страни. Ако можем да кажем, че ГЕРБ едва в този парламент направиха компромис вече за този кабинет, то в предходните парламенти те продължиха тази по-изострена риторика, която бяха подели още от 2019-2020 година, в края на предходното управление, мисля се падаше "Борисов 3". Реално - да, за избирателите 600-650 хиляди се закотви като твърдото ядро, което тази формация има на последните няколко избори. Това, от една страна, показа на Борисов, че това е санитарният минимум, надолу няма накъде, нагоре - има, но не особено много. Това, което наричаме периферен вот - няма как да бъде кой знае какъв при ГЕРБ, а по-скоро при нови формации, във формации, които променят част от своите политически послания, които имат различни коалиционни формации. Там по-скоро има периферен вот. Тук не бихме могли да твърдим, че има такъв. В този Парламент видяхме, че тези компромиси, взаимни, от двете страни, дадоха резултат. Може би Борисов си даде сметка, че без ПП-ДБ няма как. Вече, от друга страна, тази формация, която пък съчетава в себе си доста други формации, също си даде сметка, че няма с кого друг, освен с ГЕРБ, тъй като те направиха всичко възможно да разрушат мостовете си с други формации, които бяха в управеление - най-вече визирам БСП, в някакъв смисъл ИТН, макар че доста спадна тяхната тежест. Мисълта ми е тази, че реално виждаме компромисите, когато ги има и от двете страни, раждат резултат, който би могъл да бъде позитивен не само за тях, но и аз нас, като избиратели".

Радио ВИДИН: Дребнотемието също трябва да бъде изкоренено от същността на родните политици. Имаме нужда от решения, от конкретни стъпки. 

"Тези действия - по-големите теми, по-визионерските теми, които на нас ни бягат от дневния ред, те все повече отиват в миманса. Аз си спомням в едно предходно участие по БНР цитирах Атанас Буров, три пъти министър, банкер, една от най-влиятелните ни личности през ХХ век. Той именно още тогава е дал тази рецепта, която ние в момента наблюдаваме, че в България всяка борба е само за власт и пари, няма принципи и морал. Няма друга борба, няма борба, която е да е за тези принципи и морал. Когато ги има принципите и моралът, би могло да има и дългосрочни визионери-политици, които да поставят адекватно големите теми на по-разбираем език пред хората. Ако сега вземем опита за поставяне на такъв тип теми, като съдебна реформа, конституционна реформа - според мен и двете теми продължават да са изключително далеч от дневния ред на хората, изключително неразбираеми. Да не говорим, че по двете теми все още няма адекватно формулирани точки на действие. Ако ги формулират и ги изкарат пред хората, тогава да се опитват да ги обяснят, но ние не знаем реално какво се планира като промени в Конституцията, пък и въпросната съдебна реформа, която се дъвче толкова години. Липсват тези визионери-политици, които да ги осъществяват въпросните реформи, ако щете с по-малко политическо его, с по-разбираем език. Такъв тип хора, когато се появят, ако се появят, съм сигурен, че ще бъдат възнаградени от избирателите, когато усетят ползите от въпросните промени. Ако пък тези две теми станат големи реформи, то тогава наистина задачата е да бъдат обяснени".


Радио ВИДИН: Приближаващите местни избори... 

"По места винаги има различни специфики, които влияят на политическите структури, които са в отделните градове. Много трудно би могло да има някакво толкова тежко влияние от националното управление към местното. Разбира се, със сигурност ще има негативи, ще има и позитиви на места, но истината е, че битките по места винаги са се влияели от националното управление, но не в степен, в която да биват зачерквани едни или други кандидати заради това, че управлението е еди-какво си, просто защото местните избори по своята същина винаги са били мажоритарен вот, там вече няма как да обвиним политическа сила, че върши едно или друго, а по-скоро се фокусираме върху конкретния кандидат, неговата визитка, действия, обещания. Тази тема в предходния Парламент по-скоро беше една от темите, която заплиташе все повече възела, този Гордиев възел, който стана тогава и нямаше как да бъде разплетен, защото те винаги слагаха на преден план местните избори. Политическият процес сега се отпуши. Тапата е премахната. Може би вече ще се поставят на различни плоскости тези теми, защото те са си на такива. Битката по места, която предстои между мажоритарните кандидати и партиите, които ще застанат зад тях с подкрепа, вече ще бъде на съвсем друг терен. Сега предстои и проектобюджетът за настоящата година. След месец или два ще трябва да се обсъжда и бюджетът за идната година. Да видим как ще се отрази разпределението на парите на държавата в контекста на местния вот".

Радио ВИДИН: Един от положителните ходове е изкарването на преден план на Денков и Мария Габриел, диалогични личности. Но пък големият проблем е, че нито един от двамата няма реална политическа власт в партийните структури, от които зависи как ще сработи коалиционният процес.

"Това е точно така, защото това са хора експерти, точно този технократски профил, който търсихме толкова много месеци. Трябва да отбележим - подобен намерихме и в хора като проф. Габровски. Имаше вече такава визия. Мен ми се струва обаче, че по-скоро нямаме тази политическа култура, която да допусне по-близко до избирателя такъв тип експерти и технократи, защото винаги правим сравнение с Италия, когато става въпрос за нашите избори и тяхната политическа култура, която е също толкова бушуваща и темпераментна, ако щете. Там видяхме един такъв опит, който беше през предходната година, когато директорът на ИЦБ Марио Драги застана начело на такъв тип експертен кабинет, който беше съставен от изцяло хора, които са в своята сфера, всепризнати личности, бяха подкрепени от всички партии, които не са искали порции от властта или постове, не са слагали на масата егото си, а просперитета на Италия. Този експеримент сработи за няколко месеца, после пък кабинетът се разпадна. Ние в момента достигнахме до това ниво, в което да дадем картбланш на хора, които са експерти, които да нямат политически профил, макар че зад себе си имат партийна подкрепа. Наблюдавам, че акад. Денков действително е човек, който е от ръководството на ПП, но в изпълнителната власт като премиер се държи с държавническо поведение. От друга страна, Мария Габриел, подкрепена от ГЕРБ, ми се струва, че доста се отдалечи от нашата вътрешна политика, бидейки в ЕП. Тя по-скоро идва с тази си тежест - на външнополитически и признат в Брюксел експерт, отколкото на партиен функционер на ГЕРБ. И двамата си приличат точно по тази аполитичност. Надявам се, че и в действията си ще я показват".

Радио ВИДИН: Ако се подпише споразумение, това не променя нищо.

"Видяхте ги тези условия, които бяха поставени от ПП-ДБ. Те по същество са напълно приемливите за това управлението да влезе в разумни граници и да има някаква разумна подкрепа. Нарекоха го механизъм за справедливо или разумно управление, нещо такова. Истината е, че на това преди му казвахме коалиционно споразумение или някакъв вид формула, която да има такъв общ документ с подписите на партийните лидери, което посвоему не е просто джентълменска договорка, каквато в момента продължава да има между двете политически сили. Този документ обвързва с някакви механизми. Този документ няма да промени актуалната ситуация от гледна точка на правителството, но, от друга страна, някак се прикрива фактът, че ПП-ДБ останаха в изолация в Парламента. Може би започват да потъват в тези плаващи мнозинства. Търсят тази подкрепа на ГЕРБ за управлението чрез въпросната декларация с цел може би да закрепят своите позиции и в Парламента. В момента позициите са им доста по-силни в изпълнителната власт. От гледна точка на законодателната, бидейки парламентарна република, там трябва да бъде фокусът, там трябва да бъдеш стабилно устроен. В момента ГЕРБ може да прокарва различни решения с подкрепа на други партии, а не с партията, която подкрепя кабинета. Това поражда рискове: кабинетът да има един дневен ред, а Народното събрание да има друг. Това е пагубно за страната. Не можем да се движим на две скорости".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Възможни ли са изненади на предстоящите избори?

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия. Броят им е значително по-голям от този на предишните парламентарни избори - през април миналата година. Тогава участваха общо 21 формации - с 13 по-малко от сега. Освен..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59

Презастрояването в градовете и ролята на озеленяването

Населението на България основно е съсредоточено в градовете и това е тенденция от години. Градските територии особено силно се урбанизират, а това води до пренаселването им. Това, обаче, не върви ръка за ръка с устойчиво развитие на градовете. Презастроява се градската територия, но всички други комплекси на града изостават- обществено обслужване,..

публикувано на 29.04.24 в 16:37

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08