Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любен Добрев: "Местните избори са избори на личности, не толкова на политически партии"

Снимка: Радио ВИДИН

Започнаха номинациите за кметове, предизборната кампания е в ход още преди официалния й старт. На изборите за местна власт до голяма степен роля играе личният авторитет на кандидатите за кмет и дали са разпознаваеми. Хората се вълнуват от проблемите по места и очакват от кмета си да ги реши. 

Какво се свърши през последните 4 години, какви са нерешените проблеми, какъв кмет ще си изберат гражданите - потърсихме мнението на хора от трите областни центъра в Северозапада.

"Мисля, че кметът добре се е справил. Нямам забележки към него. Специално за Видин проблемите са много. Безработицата е много голяма. Мисля, че бих се доверил на сегашния кмет... О, кучета бездомни, кошчета няма... Може би единствените четири години, в които поне не чувам негативно отношение. Със сигурност градът ни изглежда поне на външен вид по- хубав. Зависи каква е конкуренцията и какво ще представят другите, но към момента бих се доверила на този човек... Всичко е айдуклък. Всеки крадне и влачи и се лъже тоя народ, та се пушилка дига... Както и при другите управляващи- колкото положително, толкова и отрицателно. Тротоари в много лошо състояние има, странични улици в трагично състояние...", казаха видинчани.

"Има неща, които са направени, но има неща, обещавани, казани и ненаправени. Много от проектите нямат завършеност. Или казано накратко правим нещо, за да го направим, но как няма значение. Първо, недостъпна среда за хората с увреждане... Аз харесвам, че последните години Враца много се промени и то към добро. Безспорно има много неща, които трябва да се изкусурят. Бих подкрепила сегашния кмет. Може би това, което трябва да направи е да обръща повече внимание на гражданите, на проблемите и по- адекватно да се разрешават... Доволна съм от направеното до момента. Гледайки какво се случва в другите общини аз съм изключително доволна от нашия кмет... Враца няма силна опозиция...", заявиха врачани пред Жоро Александров.

"Кметът ни направи много подобрения на града- площадки, център... Да, свършил си е работата и много прави за града, но трябва още... Кметът не мога да се откажа, защото ми е приятел. От пенсията съм си доволна, от всичко съм си доволна, само съм недоволна къде няма превози от селата до града... Добре е, всичко, особено тука дето ни плащат всичко, издържат пенсионерския клуб. Добре е да се пооправят някои тротоари по улиците... До този момент нещата в Монтана вървяти сме доволни от кмета. Работи, се, макар и бавно и трудно. За Монтана да се работи повече- по инфраструктурата, по работните места, спорта... За Златко Живков не мога да кажа нищо лошо. Първо го харесвам като оратор, второ го харесвам, че се досеща за  много работи и доста работи е свършил за нашия град", споделиха граждани на Монтана пред Любо Андреев.

Във Видин след края на втория мандат на кмета Иван Ценов, следват кметове с по един мандат- Румен Видов, Герго Гергов, Огнян Ценков, сега завършва първия мандат на Цветан Ценков. Не така стоят нещата в другите областни центрове в Северозапада- във Враца Калин Каменов ще се бори за трети мандат, а в Монтана Златко Живков се кандидатира за седми мандат.

Според политическия анализатор Любен Добрев, липсата на достатъчно финансови възможности във Видин не дава възможност да се изгради по- перспективна програма в общината, а това рефлектира и върху резултатите от изборите. Във Видин най- големият работодател е Общината. Голяма част от проблемите идват от това, че бюджетът на Общината идва от държавния бюджет. Това донякъде е и причината през последните години видинчани да не дават подкрепа на кмет за втори мандат, коментира Добрев: 

"Освен това другата причина е кадровата немощ на региона. Оттук респективно кадровата немощ на администрацията, която пък рефлектира на настроенията на хората. Когато отидеш някъде ине могат да те обслужат, кой е виновен? Разбира се, кметът... Дори и кметът да е направил нещо изключително добро, ако той не може да го промотира, практически никой за разбира за цялата тази работа", каза Любен Добрев.

Местните избори си имат своята специфика, защото това са реално проблемите на хората и ако кметът се опитва да решава тези проблеми и успее да ги промотира, той е успешен кмет.

"Въпреки че ние икономически сме безкрайно зле, но за разлика от Видин, да кажем Монтана и Враца все пак имат някаква индустрия, имат някакви отчисления в бюджета и те не са толкова зависими от държавния бюджет. И такъв един бюджет е много по- лесно управляем, тъй като ако получаваш субсидии от държавата ти трябва да защитиш до стотинка това, което искаш от Министерството на финансите или органа, който дофинансира местните бюджети и око, аз затова ви казах, че много пъти не е толкова важно коя партия ще те издигне, тъй като имаме страшно много примери когато един кмет, който има два, три и повече мандата първоначално е издигнат от една политическа сила след това се явява с инициативен комитет и т.н. и получава същата подкрепа. Нали, без както се казва партията "майка"... Ако той успява на по- голяма част от населението да удовлетвори поне 50 плюс процента от това, което те очакват, той е общо взето успешен кмет", коментира още Любен Добрев.

На този етап, ако няма по-ярки послания от кандидат кметовете, които би могло да накара хората да отидат на гласуват, политическият анализатор не прогнозира по-висока избирателна активност на местния вот.

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20