Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Люти брод - с красива природа и възможности за туризъм

Снимка: Радио ВИДИН

Едно от местата в община Мездра, където можете да се срещнете с историята и да се разходите сред красива природа е село Люти брод. Тук можете да минете през Посетителския център, да се насладите на природния феномен "Ритлите" и да разгледате средновековната църква "Свети Георги”, отнасяща се към периода ХV - ХVI век. Църквата е с правоъгълен план (11,30 х 9,15 м.), с три полукръгли апсиди, без притвор. Вътрешността ѝ е била разчленена на три, с две двойки четвъртити стълбове и прехвърлени над тях арки. Трите кораба са били засводени и поставени под общ двускатен покрив, като средният бил с полуцилиндричен свод, а страничните - с четвъртцилиндрични, както и раннохристиянската базилика от IV век. Раннохристиянската базилика се намира между скалния феномен "Ритлите“ и Люти брод, над жп линията.

На мястото са проведени археологически разкопки за периода  от 1967-1972 г. от Г. Джингов и С. Мишев. Разкрито е езическо светилище и две църковни сгради, разположени на 10 м една от друга. Едната е малка еднокорабна църква (датирана към IV в.), която е унищожена при разширяването на терена за жп линията на гара Люти брод. Другата църква е голяма трикорабна базилика, която е претърпяла значителни преустройства и допълнителни градежи.

Голямата базилика първоначално е била триконхална, с размери 18 на 13 м. Тя е изградена на мястото на езическо светилище. Тази базилика е единствената досега, разкрита по нашите земи, със странични конхи. До тези исторически забележителности можете да стигнете освен от Люти брод, и след разходка в планината по две екопътеки, инициативата за чието маркиране е на Красимир Цеков от Мездра, който лично осигури материали, изработи и монтира кътове за отдих, табели, пейки и маси. Маршрутите са кратки, но минават през много живописни места, от които се откриват величествени гледки към Искърското дефиле и дават възможност за кратки семейни разходки. 

Първият вариант е местност Панковата крива - местност Кръста. Започва от местността Панковата крива (при детски кът за отдих "Петко и Герго", който се намира на излизане от с. Челопек към връх Околчица), и стига до дървен кръст, който се намира над гара Черепиш. От мястото се откриват пленителни гледки към Черепишкия манастир, село Люти брод и Природна забележителност "Ритлите”. Маршрутът е добре маркиран, сравнително лек и с малка денивелация. Има изграден кът за отдих, с маси и пейки. Изминава се за един час. Връщането е по същия път.

Вторият вариант е местност Панковата крива - село Люти брод. Изминава се за 35 минути. Пътеката започва от местността Панковата крива и слиза в село Люти брод при последните къщи на асфалтовия път за село Челопек. Изходът на пътеката е над гара Люти брод.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30

Изложба показва автентични носии от цялата страна в Монтана

Народните носии не са само облекло - те са жива връзка с миналото ни, символ на българската традиция и майсторство. Всяка от тях е плод на ръчна изработка, богато украсена с бродерии, тъкани и орнаменти, които отразяват не само регионалните особености, но и жизнения цикъл, обичаите и вярванията на нашите предци. Магията на тези типично български..

публикувано на 21.05.24 в 10:05

Логопед: Децата до 3 години - без никакви екрани

Развитието на говорните умения при децата  е от особена важност за тяхното цялостно развитие и успешна интеграция в обществото. Умението да комуникират ефективно не само подпомага тяхното социално взаимодействие, но също така е фундаментално за образователния им успех и емоционално благополучие.  Процесът на говорно развитие започва от най-ранна..

публикувано на 21.05.24 в 09:29