Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли решение на проблема с "общото потребление" на водата

Снимка: Радио ВИДИН

В предаването миналия понеделник говорихме за цената на водата и т.нар. "общо потребление". Събеседниците поставиха и други въпроси- дали ще се подобри качеството на водата с по- високата цена, за ремонтите на мрежата, събираемостта и загубите. Днес продължаваме темата с още събеседници. Във видинския квартал "Нов път" хора също недоволстват от качеството на водата. Едни казаха, че имат водомери, други- нямат.

"Ние не питаме, даваме парите. Като при нас тока. Тока е при нас у квартала най- скъп, а нямаме една крушка улично осветление. Така изчисляват. Питай тех де, отивай у водното, питай тех. Ала четири месеца тръбата е спукана там, къде тече, отива тая вода. Колко пъти се обадихме. Не идват. Това са четири месеца. А ти знаеш, че никой не използва питейна вода. Всички си купуваме вода, мирише на отпадъци", каза Сотир Панков.

"Тя минава жената, като гледа по такова ли кво ли прай. Няма водомер, така си минава тя. Понеже аз не пием, щото аз си купувам вода, ама си переме вътре, имам си мивка", каза Асен Славчев.

Народният представител от "Възраждане" Вера Александрова на пресконференция през миналата седмица, на която съобщи подробности около необходимостта от спешен ремонт на водопровода в Белоградчик, коментира и проблема с т.нар. "общо потребление" и загубите:

"Водата, която консумира махалата в Белоградчик, къщите са незаконни повечето. На незаконни къщи не могат да бъдат поставени законни водомери. Там водата се пише на база, 3 кубика на човек, а дали се харчат три кубика е друг въпрос. Освен това чешмите се оставят цяла зима да текат, за да не замръзнат и се изразходват едни количества вода, които са немислими. Просто чиста вода така изтича. Не може да се замери с точност, затова се налага да се вдига и водата. Тъй като много разходи по тръбопровода, много изтичане на вода, загуби... И ние трябва да се насочим да отстраним причини за вдигането на водата."

По отношение на т.нар. "общо потребление", от което негодуват хората, Вера Александрова каза, че трябва промяна в нормативната уредба. В новите сгради да се предвиди общо помещение за водомерите. Да се сложат разходомери на разклоненията в кварталите, за да се види къде изтича вода.

Проблемът с т.нар. "общо потребление" не е от сега, но продължава да няма решение. С предишния управител на ВиК Видин е разговарял общинският съветник от "Възраждане" Валери Сираков:

"От него тогава разбрах, че този проблем може да се реши много бързо, само че е свързан с разход. Сега при нас електромерите те се засичат електронно. И тогава проблемът с неотворена врата отпада. Застава инкасаторът отдолу, пуска си уредчето и на всяко едно водомерче вкарва данните и той си тръгва по живо по здраво. Е това е решението, само че разходът е доста чувствителен и тогава не знам тези нови водомери за чия сметка ще бъдат. Защото сега са за сметка на гражданите, за разлика от електромерите, които са си собственост на електроразпределителните дружества."

Партията защитава тези, които плащат, а това са гражданите, каза още Валери Сираков и коментира загубите на ВиК дружествата:

"Аз си мисля, че ние трябва да ги попитаме защо. Какви са тия загуби? Защо ги има? А ги има, защото те не си пипат мрежата с десетки години... Във Видин се сменява само там, където е пукната тръбата. Питайте ВиК кога за последно са сменили мрежата."

Защо и с колко поскъпна водата във Видин, за нейното качество, инвестиции в подмяна на мрежата, за наредбата, по която се отчита водата от ВиК дружествата, сигнали на граждани и още въпроси сме изпратили на КЕВР. Отговорите може да видите тук.


От пресцентъра на КЕВР, например, посочват, че и сега в наредбата, по която работят ВиК има текстове, които касаят недобросъвестните абонати в жилищни блокове:  


"В Наредба № 4/2004 г. са предвидени такива разпоредби, но те следва да бъдат спазвани от ВиК операторите, а именно:

- при отказ на потребителя да осигури достъп на длъжностното лице на оператора за отчитане на показанията на водомера длъжностното лице съставя протокол (чл. 35, ал. 5), въз основа на който разходът на вода се изчислява по пропускателната способност на водопроводната инсталация, непосредствено преди водомера при непрекъснато изтичане на водата със скорост 1,0 м/с, за периода до предишен отчет (чл. 35, ал. 6), като в сгради в режим на ЕС, количествата се намаляват пропорционално до изравняване с отчетеното количество по общия водомер (чл. 39, ал. 4, т. 6).

- при формиране на водопотреблението за потребителите в етажната собственост с липсващи или неизправни индивидуални водомери да завишават количеството вода всяко тримесечие с по 1,0 куб. м за всеки обитател, съгласно разпоредбата на чл. 39, ал. 6 от Наредба 4/2004 г.;

- да прилагат разпоредбата на чл. 34а, ал. 5 от Наредба № 4/2004 г. при установяване на изтекъл срок за последваща проверка на индивидуалните измервателни уреди;

- да прилагат разпоредбата на чл. 40, ал. 1 от Общите условия, съгласно която при подадено мотивирано писмено заявление от страна на потребителя, ВиК операторът временно преустановява доставката на питейна вода чрез пломбиране на спирателния кран преди водомера за периода, посочен в заявлението, като в този случай се записват показанията на измервателните уреди при подаване на заявление."


Жалбите във ВиК сектора през изминалата година са на второ място сред обществените услуги, като жалбите свързани с общото потребление са на четвърто място. Преди това са свързани с увеличение на цените, с качеството. При всеки конкретен случай администрацията на омбудсмана извършва проверка във ВиК оператора като настоява за разяснение относно начина на формиране на сметките и задава конкретни въпроси относно изпълнение на задълженията им в общите условия. Според наредбата отчитането на водата в сгради етажна собственост, където след общия има индивидуални водомери се извършва най- малко на три месеца. Два месеца се начислява прогнозно количество и се изравнява на третия месец, обясни Нина Бояджиева- директор на дирекция "Права на потребители на административни и обществени услуги" към омбудсмана на Република България. 

"Границата на собственост това е общият водомер. До общия водомер е ВиК оператора. Оттам нататък ВиК мрежата е собственост на собствениците на апартаменти", каза още Нина Бояджиева.

Според експерта причините за общото потребление могат да бъдат най- различни- неизправни водомери, течове по мрежата, липса на водомери, нерегламентирано ползване на вода. Всичко това може да се провери от комисия, която трябва да я поиска управителят на етажната собственост. Нина Бояджиева допълни, че има проект на нов закон за ВиК, в който е предвидено задължение за поставяне на индивидуални водомери, който обаче е в процес на разработка. Общо потребление в сграда етажна собственост винаги ще се получи, може да е и минимално, защото това е разликата между общия водомер, което е средството за измерване, а индивидуалните водомери са средствата за разпределение на този разход, който е влязъл в сградата, когато всички са изправни:

"Когато всички са изправни, няма никакви проблеми, няма кражби и т.н. не би трябвало да се получи разлика."

Когато има разлика в отчетеното количество вода по общия водомер и сбора от индивидуалните по- голяма от 20 на сто, ВиК операторът е длъжен да уведоми представителя на етажната собственост. Той от своя страна трябва да поиска проверка от комисия, в която влизат представители на ВиК оператора и на етажната собственост. Извършва се проверката, съставя се протокол, в който се отразяват причините и се предлагат начините за тяхното отстраняване. Ако се установят надвзети суми операторът е длъжен да ги възстанови или да ги прихване за следващи плащания, като изборът за това зависи от потребителя, разясни Нина Бояджиева.

Администрацията на омбудсмана ще участва в общественото обсъждане на новия закон за ВиК и ще даде становище.

Още по темата може да чуете в звуковия файл, а следващия понеделник ще чуете и други от заинтересованите страни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05
Яница Петкова

Яница Петкова: Фундаменталната промяна идва от обществото, не от елита

Близо 10 % е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния..

публикувано на 02.05.24 в 10:00

Мит ли е днес българското трудолюбие?

Денят на труда и международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май. На тази дата много страни по света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света, това е и ден на международното работническо движение и на левите движения...

публикувано на 01.05.24 в 10:45

Възможни ли са изненади на предстоящите избори?

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия. Броят им е значително по-голям от този на предишните парламентарни избори - през април миналата година. Тогава участваха общо 21 формации - с 13 по-малко от сега. Освен..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59

Презастрояването в градовете и ролята на озеленяването

Населението на България основно е съсредоточено в градовете и това е тенденция от години. Градските територии особено силно се урбанизират, а това води до пренаселването им. Това, обаче, не върви ръка за ръка с устойчиво развитие на градовете. Презастроява се градската територия, но всички други комплекси на града изостават- обществено обслужване,..

публикувано на 29.04.24 в 16:37