Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политологът Румян Русинов: Народът и политиците стоят с гръб един към друг

Снимка: Личен архив

В края на предизборната кампания търсим отговор на въпросите ясни ли бяха посланията на политиците и достигнаха ли до хората. Наблюдавахме една вяла кампания, коментира политологът Румян Русинов. 

"Това, което правеше впечатление от това, което се виждаше като кампания е, че политиците говореха повече на хората, отколкото с хората. Виждахме едни ентусиазирани ръкопляскания, някои от партиите пълнеха зали главно с актив на партията, което създаваше и заблудата, че това са срещи с хората, но аз примерно никъде не видях микрофони по пътеките в тия зали за някаква обратна връзка - политиците да чуят хората какво искат и какво търсят, защото всъщност, ако се върнем към първопричините за изборите, изборите са точно времето, в което от долу нагоре може да се чуе някакъв трафик на разговор, т.е. да се чуе какво хората наистина искат, какво наистина ги вълнува."

Според Румян Русинов,  не се повдигат теми които са важни. По думите му, Шенген и еврото не са вълнуващ  разказ за хората. Посочи цената на труда като примерите за това, от което те наистина се интересуват, което предопределя и тревожно ниската избирателна активност.

"Активността, избирателната стана тревожно ниска, опасно ниска, под 40 %. Когато имате такава ниска активност, това означава няколко неща. Това означава първо ниска легитимност на бъдещата власт. Това означава , че няма да е демокрация, защото демокрация не може без демоса, без народа, без хората. Ако хората не гласуват, тя е за хората."

Ниската избирателна активност не е безобидна, но това се пренебрегва, коментира политологът.

"Това е проблем, включително и за политическия елит. Освен ниска легитимност, това означава, че народът и политиците стоят с гръб един към друг.  Те са отчуждили едни от друг. Дори по време на изборите политиците не отиват при народа да говорят с него, да го питат какво иска, а  пък народът от своя страна също е загърбил политиците и не отива да гласува."

Ниската избирателна активност води до ниска легитимност на така наречените победители, а тя вече има и практическо измерение в липсата на стабилно управление, коментира Румян Русинов. 

"Когато имаме ниска избирателна активност, партията, която ще управлява, първата политическа сила, колко гласа има? Около 600 000 гласа. До сега, до преди няколко години винаги управляващата партия получаваше солидна подкрепа от милион, два милиона даже понякога, което означава, че наистина преобладаващата част от народа дава доверието си на тази партия да управлява страната и по някакъв начин има стабилна подкрепа, на която да разчита. Сега какво виждаме? Виждаме това масово разочарование, което води до ниска избирателна активност, ниски резултати и съответно какво се оказва  на практика? Оказва се, че тази партия, която е първа и има около 600 000 гласа, няма възможност да управлява. На нея ѝ се налага да сключва коалиции, включително и безпринципни, с други партии, срещу които е прокламирала през цялото време на предизборната кампания, срещу които се е борела, т.е. тя още от самото начало лъже избирателите. По време на избирателната кампания казва да, нашите основни противници са тези, но след кампанията казва, да , ние ще се коалираме с тях...Хората трябва да отидат и да гласуват, защото на този парламент, който ще бъде избран, му трябва много по-висока степен на легитимност - над 50%, за да може да се състави стабилно управление  ида има стабилно правителство."

По повод акциите срещу така наречения "купен вот", които се провеждат преди избори, Румян Русинов коментира, че те обикновено се насочват към посредниците, а не към поръчителите. Това остава съмнение за една показност и кампанийност, за отстраняване на конкуренти при купуване на гласове, а не за борба с купуването на гласове.

Видинчани отбягват до говорят за предстоящите избори, показа анкета на Радио Видин.

"Въобще не ги слушам политиците. Когато чуя, че говорят, изключвам. Избори  след избори и нищо."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"За" и "против" автоматите за лекарства

Законопроектът на "Възраждане" за лекарствата създаде напрежение сред представителите на Националната аптечна камара и пациентски организации. Той предвижда държавата да финансира откриването на аптеки и автомати за лекарства в областите, общините и населените места, за които е установен недостиг според Националната аптечна карта...

публикувано на 20.09.24 в 18:00

От колекционер към творец: Йоанна и нейните свещи и картички

Днес ви запознавам с Йоанна Йорданова от Видин, чиято страст към колекционирането на картички е на повече от 12 години. Тя се сдобива с интересни екземпляри, когато е на бригада в Щатите. Там хората си ги подаряват не само при радостни поводи, но и при тъжни. Йоанна се връща от Америка с близо 50 картички, като всяка е с различна история. Тя..

публикувано на 20.09.24 в 16:30

Във Видин предстои още една кампания на "Капачки за бъдеще"

Временен пункт на кампанията "Капачки за бъдеще" ще бъде разкрит на 12 октомври във Видин . Част от средствата, събрани от инициативата в страната ще са за болницата в града, каза Дияна Ангелова , която е сред организаторите в областния център.  "Кампанията ще бъде четвърта вече по ред в града - на стандартното място - на ъгъла на училище..

публикувано на 20.09.24 в 16:07

Фолклорна студиа "Северняци" с поредна благотворителна инициатива

Фолклорна студиа  "Северняци"  организира б лаготворителен концерт "Живот за Стойчо"   във Видин . Събитието ще е на 3 октомври, от 18:30 часа в Спортната зала в града, каза ръководителят на формацията Ерик Петров .  "Нашето сдружение "Усмихни се с нас" и Фолклорна студиа "Северняци" решихме да направим този благотворителен концерт в..

публикувано на 20.09.24 в 14:39
Полина Спирова с децата си и Илияна Кръстева

Потомка на Йон Чолака в Брегово възстановява паметта за него

Как се създава родословно дърво, как се събират спомени, снимков материал и информация за основателя на бреговското училище - даскал Йон Чолака , разбираме от разказа на неговата праправнучка Полина Спирова. Тя е богослов, преподавател в Богословския  факултет, която с радост се включва в честванията и търсенето на нови данни и факти за своя..

публикувано на 20.09.24 в 14:00
Заводът на

Липсва официално уведомление за затварянето на завода за кабелни комплекти в Мездра

В Бюрото по труда в Мездра не е постъпила официална информация за затваряне на завода за кабелни комплекти в града. Работодателят е длъжен поне 30 дни предварително да информира институцията за намерението си, в противен случай може да бъде санкциониран от Инспекцията по труда. Това каза директорът на Бюрото по труда Владимир Петков и поясни, че е..

публикувано на 19.09.24 в 15:36

С какво привлича туристи пещера Леденика

На 17 септември се навършиха 63 години от влизането на първата посетителска група в природния феномен "Леденика". През годините пещерата е впечатлила стотици хиляди туристи. Освен с уникални образувания, тя разполага и с място за провеждане на концерти и спектакли. Пещерата е отворена за посещения през цялата година, каза Христо Христов-..

публикувано на 19.09.24 в 15:19