Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден след вота- равносметката в Северозапада

Снимка: Радио ВИДИН

Поредните избори отминаха, а кои са победителите, кои са победените и задават ли се нови избори ще стане ясно в следващите дни. Изборите са темата и в "Посоките на делника".  

Победата на парламентарни избори се изразява в 50 процента плюс. При всички положения ще има коалиционно правителство. На две формации няма да им стигнат 121 гласа, така че ще бъдат най-малко три. Това каза политическият анализатор Любен Добрев. Какво показват резултатите- уморихме ли се от избори:

"Проблемът не е в това колко пъти сме на избори, въпросът е, че така наречената политическа класа, тъй като това отдавна вече не е политическа класа, а са някакви клубчета по интереси, не могат да убедят българите, че трябва да гласуват... Ние чухме през цялото време призиви от почти всички политически партии ""излезте гласувайте, но никой не каза за какво. Тогава ще изляза, ама за какво да гласувам... Абстрахираме се от това каква е активността, защото тези, които емигрираха, отдавна са гласували недоверие на правителството...", заяви Любен Добрев.

Очаквани ли са изборните резултати за видинчани и ще има ли правителство след тези избори?

"Както върви положението май ще има нови избори. Няма да има правителство и така че не се знае кога ще се оправи България. Всекой тегли чергата към себе си. 500 партии, едни и същи хора и всекой тегли той да командва, а като командва, нищо не излиза наяве... Последните няколко пъти бяха приблизително същите резултати, не може изведнъж да има такава промяна, според мен. Да се надяваме, че политиците ще имат политически разум да заформят някакво правителство и да излезем от парламентарна криза... Дано да имат малко акъл хората и да направят правителство... Би трябвало да има. Стига толкова, омръзна ни... За първи път не се интересувам от тях и нямам мнение. Според мен откакто падна Бойко Борисов правителство няма да има скоро. Ето, вече 4 години няма правителство..."

Избирателната активност е значително по-ниска, отчете паралелното преброяване на "Галъп" в сравнение с това, което е било на 2 април 2023 година. 32,4% е отчетената избирателна активност сега, при 40,69% избирателна активност на 2 април, отчетена от ЦИК. Що се отнася за изборите за Европейски парламент отчетена ат избирателна активност е 31,8%,на предишните европейски избори сме имали 32,6%. При положение, че се проведоха избори 2 в 1, избирателната активност е ниска, заяви Яница Петкова от социологическа агенция "Галъп". Според нея апатията се дължи на разочарование от политическите партии и умора в избирателите, прекъснат диалог между партии и избиратели, ненамиране на адекватно представителство от страна на обществото ни в тези партии.

"Около бариерата имаше няколко партии, които имаха заявки за пробиване на този 4-процентов праг, но така до последните дни, в  които ние можехме да провеждаме изследвания, защото изследванията не са прогноза, те са моментна снимка и тази моментна снимка дава една картина около седмица-две преди края на кампанията. Та до този момент тази партия (бел. ред "Величие") не личеше с такава сериозна подкрепа. Или в последния момент голяма част от избирателите са осъществили своя избор и са припознали своя представител в тази партия, т.е. последните дни на кампанията са били решаващи, или по някакъв начин просто са решили да не споделят своите предпочитания пред анкетьорите. Тази партия имаше по-различна кампания, повече онлайн взаимодействие с потенциалния си електорат, залага на гледни точки и позиции политически, които често убягват от централната тематика, която повдигат останалите партии и може би част от избирателите са видели алтернатива в тази партия. А именно тези, които са силно разочаровани, тези, които искат да упражнят протестен вот и това е причината, поради която тази партия се отличи в изборния ден", коментира Яница Петкова.

Битката за второ място си остава до последния момент и няма да има яснота коя партия ще заеме тази позиция:

"И от нашето паралелно преброяване и съответно данните, които получаваме от Централната избирателна комисия, макар все още да са на много ниско ниво на обработка показват ДПС като втора политическа сила в парламента, което е една промяна и което за първи път се включва. Нещо, което може би ще е в центъра на политическия разговор следващите седмици, когато стане време за обмисляне на създаването на коалиция и някакво мнозинство в Народното събрание."

Прави впечатление, че няма увеличение на реалните гласове, подадени за ГЕРБ и ДПС. Гласували са твърдите ядра и част от тях са се въздържали. Според екзитпола "Възраждане" е трета политическа сила, но разликата между тях и ПП-ДБ е 10 процентни пункта- нещо, което би могло да претърпи промяна при официалните резултати. Ясно се позиционират "Възраждане" и ПП-ДБ в опозиция , т.е. едно управление с първи мандат на ГЕРБ ще търси коалиция в други политически сили и е интересно да видим кои, каза още Яница Петкова.



"За мен по-реалният показател, който би могъл да ни даде някаква картина общополитическа в страната е реалните гласове, които получава всяка политическа формация... ДПС е една може би от малкото партии, която реално се занимава с партийно строителство. Т.е. тя си има структури, грижи се за кадрите си, развива си кадрите и т.н., така че в този контекст едно постоянно добро ниво на ДПС не би трябвало на бъде и не е за хората, които се занимават с политически анализи, които разбират от партийно строителство, така че това не е чак такава изненада.", заяви Любен Добрев.

Що се отнася до Европа там борбата вече е глобализъм-национализъм:

"И всички тези, които нашите официални медии определят като крайна десница, едва ли не фашизирани елементи и т.н., те са си просто националисти. Ние забравихме какъв е смисълът на думата национализъм. Ние пращаме веднага в крайното дясно. Въпреки че това, което ние имаме в момента като демокрация, като форма на някакво управление, не казвам че е най-доброто, но това е в момента, е точно рожба на национализма... Тепърва текат процеси на точно този национализъм, който формира вече този тип национална държава, на който Европа беше свидетел 19 век", допълни политическият анализатор.
Вили Лилков е водач на листата на "Синя България" за област Видин и на столичния 23 МИР. Той благодари на всички, които ги подкрепиха:

"... И да знаят, че гласът им не е даден на празно. На второ място- очаквахме повече, защото направихме добра кампания, защото може би единствени говорихме за политика, единствени се позиционирахме вдясно, предложихме ясна дясна икономическа и политическа програма, каквато е необходима в момента на България и се опитахме да върнем политическото говорене в тази кампания. Непрекъснато търсехме дебати. За съжаление обаче дебат в тази кампания отсъстваше, защото основните политически сили, тези, които бяха отговорни досега за управлението, бягаха от дебати. Вие видяхте, че дори и по националните медии нямаше дебати между лидери, а напротив- представянето на отделните политически парти се сведе отново до популистко говорене, което естествено отвори път и на такива екзотични формации, които в момента се появяват в парламента и евентуално ще набират сили", коментира Вили Лилков. 

Движението за права и свободи разширява своето присъствие в региона на Северозапада и конкретно за Видин, каза Иво Цанев- водач на листата на ДПС за област Видин:

"Разбира се, трябва да се има предвид и по-ниската избирателна активност, която е достатъчно сериозен повод всички ние, политиците, да се замислим защо се стигна дотук, но като цяло ние сме доволни от този резултат. Очакваме да бъде около 5 хиляди гласа за нашата партия, да бъдем втора политическа сила и така напред с вота, който дадоха нашите избиратели за нас, заедно с другите партии е редно вече да търсим варианти за стабилно управление в тази кризисна ситуация... Важното е партия ДПС да започне да работи по начин, по който да покаже, че нейното присъствие в Северозапада е трайно и в полза на хората, а не да показва резултат, който впоследствие по някакъв начин да не прави политика. Надявам се хората да усетят много бързо след съставяне на едно управление, че това, което сме говорили по време на кампанията, че заедно с хората ще работим в името на тяхното бъдеще, да се получи и аз съм убеден в това, че те ще го усетят максимално бързо." 

"Левицата" не премина 4-процентната бариера и остана извън Народното събрание. Водач на листата на коалиция "Левицата" във Видин е Михаил Миков. Tой посочи, че по-доброто бъдеще на България зависи от всички български граждани. Михаил Миков упражни правото си на глас в Основно училище "Св. Климент Охридски", което се помещава в сградата, дарена от Екзарх Антим I, но това е целенасочен избор.

В пограничната община Брегово гражданите гласуваха за по-добро бъдеще и в същото време не вярват, че такова ще дойде скоро:

"Защото нашият кмет е много добър и не можеме да се оплачеме от нищо... И винаги ни е сложил на работа, когато имахме нужда от работа, когато има програми... Ние си гласуваме за нашия кмет, защото сме доволни... Човек все се надява за нещо, което ще се подобри като цяло за България и най-вече заради хората... да се оправи България, ама няма да се оправи... Дано да направят нещо... Трябва да спечели България. Дано се оправи България. Да има работни места, корупцията да се намали, е те такива работи. От евродепутатите очакваме да направят нещо по-добро- да влезе еврото, да станеме и ние равноправни като цяла Европа... Да се създаде правителство, да може да се работи, да има бюджет. Повечето хора предварително са си били с нагласата за партия. За съжаление личностите все още не се приемат...", казаха избиратели в град Брегово.

Кои ще бъдат народните избраници от Видин в 50-ия парламент ще стане ясно скоро. 

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическата криза е на предела си, щетите са за демократичния процес у нас

"Рекордно ниска избирателна активност, нов антирекорд . Отливът на гласоподаватели показва умората и изхабяването, което влияе върху качеството на демокрацията в България. Липсата на голяма политическа алтернатива и търсене на алтернатива в малки политически формации, е друго характерно за тези избори. "Величие" се оказа изненадата на изборите. Но..

публикувано на 11.06.24 в 14:31