Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Снимка: Ани Петрова

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали университетското образование е наистина необходимо за постигане на успешен живот. Друг проблем, с който се сблъскват току що завършващите е неподготвеността за живота след училище - изборите, стоящи пред тях, новите среди и хора. 

Статистиката показва, че хората с висше образование обикновено имат по-високи доходи и по-добри кариерни перспективи в сравнение с тези без диплома. Много работодатели от своя страна изискват висше образование като минимално условие за наемане на работа, особено на позиции, които предлагат добри възможности за кариерно израстване. Ако някой иска да се развива в професия, изискваща високи входни бариери, специфични знания и умения, то на всяка цена трябва преди това да получи необходимата подготовка във висше учебно заведения. По пози път се насочва и Християна Страхилова от Видин, която тази година завърши 12-и клас не само успешно, ами с пълни отличия на матурите, което ѝ спечели национална диплома. Това е предпоставка за големи планове в бъдеще, коментира тя за Радио ВИДИН:

"Вече съм изключително развълнувана да започна новия етап от моя живот, тъй като аз вече съм приета, запознах се с повечето мои бъдещи колеги, бъдещи студенти в университета и ми е много развълнувано. Нямам търпение да се срещна с много нови хора, да посетя ново място, да започна малко по-различен начин на живот - това за мен е много вълнуващо, определено... Смятам, че когато човек има достатъчните знания и умения, той може да постигне всичко, което желае, но въпреки това смятам, че човек, за да продължи своето образование на по-висок етап е нужно, защото това е една по-сигурна стъпка, това е една подкрепа, която не е просто лист хартия - те са едни знания, то е развитие на уменията и въпреки, че човек може да научи вече страшно много от интернет, смятам че тези знания, които се получават от класната стая или в залата в университета - е са наистина много ценни."

Въпреки че висшето образование предлага много предимства, то не е единственият път към успеха. В днешния свят има множество алтернативни възможности за професионално развитие. Курсове по онлайн обучение, професионални сертификати и практически опит могат да предоставят нужните умения за успехи в много области. В допълнение - много предприемачи и успешни професионалисти са постигнали успех без формално висше образование, разчитайки на иновации, креативност и силна воля. Гергана Нинкова е млада дама от Видин, която също завършва тази година, но за разлика от Християна, работи на две места, за да натрупа капитал, с който да се развие в това, което иска.

"Опитвам се и се справям. Мисля, че съм още прекалено млада, че да преценя кое точно е за мен и какво трябва да уча. Мисля първо да поработя и след това да преценя дали въобще да запиша нещо да уча... Повечето мои връстници са притиснати от родителите си, които ги карат да учат, но ако на теб не ти се учи това, няма никакъв смисъл да го запишеш и да не ти се отдава. Просто си хвърляш парите, а след време ще ходиш с нежелание на работа... Принципно младите хора избират някакъв път на тези години и даже те не знаят защо са го избрали. Едни се водят по мнението на околните, мнението на родителите, а не това, което те искат, а когато не избереш това, което те вдъхновява - не ти се получава."

Дали с отличен успех, или не, доста голяма част от завършващите не успяват да се ориентират правилно след последния училищен звънец. И това, оказва се, е голям проблем според социалния педагог Ива Бонева:

"Има и училища, които успяват да подготвят за това учениците, но те са по-скоро изключение. Като цяло децата излизат от училище след 10-и клас, а гражданското образование се учи в 11-и и 12-и клас. Запознатостта на децата с правилата в обществото и институциите изобщо остава непопълнена и дори и елементарни неща, като например в какво съм силен, какво обичам, какво мога да правя, коя професия е за мен - много често децата нямат отговор на този въпрос, защото много често, особено в малките населени места в социално-депресивните райони, в по-бедните, в селата - те нямат ролеви модел. Те имат малко възрастни, които познават, понякога почти никой от тях не работи, остават донякъде сериалите и филмите, но и самите деца си дават сметка, че те са нереалистични. Дори и в това сме им длъжници. Училището за съжаление не подготвя децата... Много е мъчно, защото децата не, че нямат способности, те нямат възможности и голяма част от тях тези възможности ги отрязват сами, със собствения си цинизъм. За съжаление все по-млади хора са цинични, те не вярват, че нещо може да се промени, не вярват, че ще успеят, смятат, че всичко е въпрос на връзки, на схеми, на това кого познаваш - те го вярват. Те дори не се и опитват, някак си светът им е много свит, много малък, хоризонтът им е нисък и това е тъжно."

В съвременното общество все по-често наблюдаваме млади хора, които избират да работят вместо да продължат образованието си след завършване на училище. Този избор все по-често предизвиква критичност от страна на обществото, семейства и приятели. Какво смятат видинчани по темата, това попитахме в анкета:

"Не е задължително да се учи според мен. Ако не мислиш да го работиш и ти трябва още време да го помислиш, тогава не е задължително да запишеш. Аз бях си избрал нещо, сега не съм сигурен, че ще го работя... Честно казано много зависи от сферата, в която ще работи човек. Има сфери, в които хората предпочитат знанията и уменията и не толкова дипломата, но е много конкретно, зависи. Определено нещата са се изменили, наблюдавайки нашето поколение мога да кажа, че не на всеки първата му мисъл е как да завърши висше... Аз, като магистър, смятам че е редно, хубаво е да го има документа. Има доста, които и без диплома успяват по някакъв начин, не знам, но е редно да има документ... Въпрос на късмет е според мен, но хубаво е да се учи... Всеки трябва да реши за себе си, а не да му налагат родителите. Внучката ми е 10-и клас още и според мен не е много ориентирана. Като цяло е хубаво, защото колкото повече знае човек, толкова по-добре. Хубаво е да се учат, но лошото е, че те само понякога пилеят парите на родителите си, а не учат..."
 
Важно е да се спомене, че всеки е различен. Различни могат да бъдат пътищата на развитие пред всеки, стига да е съумял да ги види и да поеме по тях. 

Повече по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическата криза е на предела си, щетите са за демократичния процес у нас

"Рекордно ниска избирателна активност, нов антирекорд . Отливът на гласоподаватели показва умората и изхабяването, което влияе върху качеството на демокрацията в България. Липсата на голяма политическа алтернатива и търсене на алтернатива в малки политически формации, е друго характерно за тези избори. "Величие" се оказа изненадата на изборите. Но..

публикувано на 11.06.24 в 14:31

Ден след вота- равносметката в Северозапада

Поредните избори отминаха, а кои са победителите, кои са победените и задават ли се нови избори ще стане ясно в следващите дни. Изборите са темата и в "Посоките на делника".   Победата на парламентарни избори се изразява в 50 процента плюс. При всички положения ще има коалиционно правителство.  На две формации няма да им стигнат 121..

публикувано на 10.06.24 в 11:00