Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Има ли интерес към подобни инвестиции в Северозапада?

Снимка: Радио ВИДИН

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за малки и микро-системи, като балконските фотоволтаици, например, при които се премахват пречките пред продажбата на излишната енергия, включително даряването на излишната енергия. Освен това е разгледано производството на енергия от слънцето и значението за малките, най-често битови потребители. По думите на Мария Манолова от "Климатека", в България вече са инсталирани и първите балконски фотоволтаици (Plug-in PV), с подкрепата на местните власти в общините Дупница и Ботевград, които могат да покрият до 30% от годишното потребление на енергия от домакинството. Ще могат ли фотоволтаичните системи да задоволят нуждите на българските домакинства - разговаряхме с Мария Манолова, автор в "Климатека" и част от екипа на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект:

"В конкретната статия говорим за т. нар. "балконски фотоволтаици". Те са опростени системи, които включват два фотоволтаични панела с инсталирана мощност до 800 вата, които имат малък инвертор и щепсел. Тази система може директно да се включи във вашия електрически контакт, да се постави на балкона и да започне да произвежда енергия за вашия дом. Тези системи не са много познати у нас, но в Германия например и в Австрия са доста сериозно разпространени. На база на тамошните проекти е изчислено, че би могло да се покрие до 30% нуждата от електроенергия чрез тези системи в едно домакинство. Могат да се захранят консуматори като лаптоп, телевизор, такива, които изискват по-малко количество енергия, не такива, които имат висока нужда от енергия като пералня или готварска печка. Тук е добре, ако решите да направите тест с подобна система, е добре да оптимизирате и потреблението си ... Напълно е възможно едно домакинство да стане независимо по отношение на консумираната електроенергия, инвестирайки в една фотоволтаична система, но има няколко условия, които трябва да бъдат посрещнати преди да се постави такава инсталация."

Скъпо ли струва подобно удоволствие и така ли ще изглежда бъдещето предвид все по-голямото използване на слънчевата енергия?

"Бъдещето изглежда много по-различно и както много хора дават пример с мобилните оператори, че можеш да сменяш доставчика си, сега доста по-лесно отколкото преди години, най-вероятно за в бъдеще ще имаме много повече възможности да произвеждаме сами енергията си и да ставаме все повече енергийно независими. Ценовата рамка е различна, тъй като тези системи имат различни параметри като производител, като качества на инвертора и дали той има различни ограничаващи устройства за връщането на излишната енергия към мрежата. За този тип балконски фотоволтаици с мощност 800 вата, ценовата рамка е между 1000 и 2000 лева с уточнението, че вече има изключително много доставчици на подобни устройства" - допълни Мария Манолова от "Климатека".

Не са малко примерите и в Северозападна България за създаването на мини фотоволтаични системи в частни имоти. Инж. Християн Райчев преди години е решил заедно със семейството си да се установи в родния си град Видин и да инвестира в такава система. 

"Заимствах идеята от познати, които са си направили експериментално и решихме да пробваме доколко се възвръща инвестицията. Напълно експериментално реших да опитам. Понеже мога сам да си направя голяма част от нещата, аз съм си ги сметнал, аз съм си направил свързването, конструкцията за панелите и абсолютно всичко. Трябва да се съобразите с площта, която имате, ориентацията на панелите, дали ще могат да се разположат и вече да се сметне консумацията дали ще ви стига и за какво ще ви стигне. При мен идеята беше системата да ми служи хем като навес и хем да се използва за фотоволтаиците да се монтират. Вече от няколко месеца го имаме и разходът на енергия спадна с около 60-70%" - обясни Християн Райчев

В Северозападна България има примери за създаването на мини фотоволтаични системи в някои по-малки населени места. В община Бойница вече има инсталирани системи в някои обществени сгради и резултатът е видим. Това каза за Радио ВИДИН кметът на населеното място Анета Генчева:

"Вече действат три такива фотоволтаични системи. Ние правим енергия само за собствени нужди, а не за продаване. На сградата на Общината сме изградили, има на детската градина и на домашния социален патронаж и първите плодове вече ги берем. Вече ни намаляват сметките за ел. енергия. Единствено в патронажа имаме малък проблем, но сме се заели да го решим - там трябва да вкараме още две батерии, които да съхраняват енергията по простата причина, че се готви в тъмната част - сутрин рано се готви, тъй като ние имаме освен домашен социален патронаж и "Топъл обяд" и храним над 150 човека." 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42

Грамотността днес - знания, умения и способности

На първия учебен ден отделяме внимание на грамотността, за да разберем какво означава да си грамотен днес и защо е важно да сме грамотни.  Според Димитър Тодоров - учител по български език и литература, сега пенсионер, г рамотността основно се разделя на две части- едната е базовата, която се определя като умения, способност за четене, писане и..

публикувано на 16.09.24 в 15:24

Полетковци- поредното изчезващо село в Северозапада

Село Полетковци е разположено в хълмиста местност, близо до едноименния язовир. То е най-малкото село в община Кула.  Природата тук е дала много, но дори това не е спомогнало за задържане на хората. Както и в други села от Кулския край, така и тук, жителите му са преселници от Централния Балкан. Знае се, че в края на XVIII и началото на XIX век в..

публикувано на 13.09.24 в 17:05
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00