Слушайте!

“Моето българско лято” събира българчета от чужбина

Образователната ваканция за българчета от чужбина “Моето българско лято” се провежда за трета година, съобщи съоснователят на проекта Елена Павлова. През настоящото лято децата имат две възможности да отидат на лагер – в Габрово или в Обзор.   Идеята..

публикувано на 25.07.23 в 18:22

"Българи от по-по-ново време", или как ентусиасти в Лондон препрочитат родната класика

Колко са на брой българите, живеещи в Лондон, не знаем, но със сигурност са десетки хиляди, след като всеки път е пълен салонът, когато се играе някоя българска постановка от самодейната комедийна трупа "Дъ Бългериянс". Създадена е от ентусиасти,..

публикувано на 25.07.23 в 13:30
Пожар близо до Епидаврос, Гърция, 23 юли 2023 г.

Няма пострадали българи при пожарите в Гърция, посолството ни е в готовност за оказване на съдействие

Няма подадени сигнали за помощ от българи в Гърция заради пожарите. Местните власти действат организирано и подават адекватна информация, каза пред БНР Таня Димитрова, директор на ситуационния център във външно министерство. На Корфу са евакуирани около..

публикувано на 25.07.23 в 11:10
Снимка, предоставена от Оперативното командване

Хиляди българи в Рени и в Одеска област са под ударите на руските атаки

Зам.-председателката на българското дружество "Отечество" в украинския град Рени Нина Иванова каза за БТА, че за първи път от началото на войната Русия е подложила града на интензивни бомбардировки и жителите са преживели "много страшна нощ". "Синът ми от..

публикувано на 24.07.23 в 13:27
Пред паметника на Васил Левски в Лас Бреняс

Търсят се доброволци, които да преподават български език в Аржентина

Българският език е основната пречка за връзка с прародината на хората с българско самосъзнание в Аржентина – посочи пред Радио България Райна Манджукова. Тя е първият ръководител на Изпълнителната Агенция за българите в чужбина (ИАБЧ), който в края на..

обновено на 21.07.23 в 16:33

Български учители от чужбина обменят опит във Велико Търново

Учители от българските неделни училища зад граница се събраха на годишна среща във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". "Ние сме съвременните будители, защото пазим и предаваме българщината. Да преподаваш в българско училище в..

публикувано на 19.07.23 в 17:10

Съвети към кандидатстващите за виза за дългосрочно пребиваване в България на основание български произход

Изпълнителната Агенция за българите в чужбина (ИАБЧ) публикува алгоритъм на действията за установяване на български произход, които трябва да предприеме всеки, който кандидатства за издаване на виза Д в дипломатическите представителства на..

публикувано на 19.07.23 в 13:00

V международна Еразъм+ седмица „Български училища зад граница“ във ВТУ

От 19 до 21 юли 2023 г. Великотърновският университет е домакин на Петата международна Еразъм+ седмица „Български училища зад граница“.  Участие ще вземат 66 представители от 13 държави - Испания, Гърция, Кипър, Италия, Франция, Германия,..

публикувано на 19.07.23 в 06:10
Снимка: Генерално консулство на България в Торонто

Откриха бюст-паметник на Игнат Канев в Торонто

В Торонто в Канада тържествено беше открит бюст-паметник на покойния почетен консул на България, бизнесменът и филантроп Игнат Канев. Събитието бе пред сградата на църквата в гр. Брамптън, Голямо Торонто. На церемонията присъства семейството на Игнат..

публикувано на 18.07.23 в 11:42

Българско школо "Васил Левски" в Баркинг пренася в XXI век духа на Апостола на свободата

Годината е 1864-та, Великден. Дякон Васил Иванов Кунчев сваля расото, отрязва косите си и се отказва от монашеска служба в името на свободата на своя народ. На Гергьовден същата година той започва работа като първия учител в село Войнягово – малко..

публикувано на 18.07.23 в 04:10