Слушайте!

Вицепрезидентът и българите в Скопие положиха цветя пред барелефа на Левски

На връщане от Косово, където беше на официално посещение в ицепрезидентът Илияна Йотова се срещна с представители на македонските българи от  Северна Македония. В сградата на българското посолство в Скопие тя и им благодари за куража да отстояват..

публикувано на 19.02.23 в 09:15

И сънародниците ни в Испания събират средства в подкрепа на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия

В момента Българската асоциация “Рила“ в Испания усилено набира средства в подкрепа на жертвите от унищожителното земетресение в Турция и Сирия. Даренията се  събират в сградата на българското неделно училище "Райна Княгиня" в испанския град Бургос..

публикувано на 18.02.23 в 11:45

Българите желаещи да гласуват в чужбина могат да подават заявления

Вече работи електронната платформата на Централната избирателна комисия – ЦИК за подаване на заявления за гласуване извън страната. Гражданите ще могат да подават заявления за гласуване зад граница до 7 март на адреса -..

публикувано на 18.02.23 в 10:09

Левски живее в сърцата на българчетата зад граница

Велик човек, живял във велико време, посветен на велико дело – така българчета от Великобритания описват най-любимия син на майка България – Васил Левски.   "Няма граници за делото на Апостола. Той е безсмъртен. Той е нашият национален герой", казват..

публикувано на 16.02.23 в 16:14
Иван Николов

Българите в Сърбия искат план за спасяването им

Българските партии да заемат позиция по въпроса за българите в Западните покрайнини и да обединят усилия за формиране на национален и общоевропейски план за спасяването им, призовава в анализ за БГНЕС председателят на Българския културно информационен..

публикувано на 16.02.23 в 09:55

Македонският външен министър се срещна с представители на македонските българи

Външният министър на Северна Македони Буяр Османи разговаря с представители на македонските българи в страната. В срещата участваха Георги Трендафилов от Гражданския демократичен съюз и Люпчо Георгиевски от Културен клуб „Ванчо Михайлов” в..

публикувано на 15.02.23 в 13:55

Българите в Унгария и Молдова също празнуват деня на Свети Трифон

С молитва, традиционно хоро и чаша вино зарязаха лозята в град Тараклия. Българите от молдовския регион се събраха пред Дома на културата. С хляб и сол беше посрещнат и специално избраният за годината  "цар на лозята"  – Трифон, който извърши обреда по..

публикувано на 14.02.23 в 16:59

Силвия Станоева представи в Рим своя “Дневник от войната”

Когато биваме осенени да поемем по някакъв личен път, неговите криволичения, разломи, спасителни пътечки не само вдъхват живот на първоначалното ни намерение, но го наместват в по-голямото пространство на взаимосвързани събития, мисловни връзки, идеи...

публикувано на 13.02.23 в 10:25
Голямото българско хоро в Брюксел, архив 2017 г.

Заради трагедията в Турция и Сирия отменят тазгодишното „Пробуждане с хоро“

Традиционната инициатива "Пробуждане с хоро" за възраждане на българщината, която се провежда на Националния празник 3 март по целия свят, тази година няма да се състои , обявиха организаторите от "Сдружение Азбукари". Причината е трагедията, която..

публикувано на 12.02.23 в 11:17

Български бизнесмен от Чикаго иска да спаси храма “Св. Иван Рилски“

Българският бизнесмен от Чикаго Михаил Михайлов е купил едната ипотека на църквата „Св. Иван Рилски“, съобщи BG Voice . Храмът дължи 370 000 долара на две банки, които водят дело за обявяване на църквата в несъстоятелност. Михайлов ще се присъедини към..

публикувано на 06.02.23 в 12:29