Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За какво дават пари общините в Северозапада тази година

От къде взеха и къде дадоха пари местните парламенти чрез общинските бюджети тази година- това е основната тема днес в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Във Враца съветниците решиха да намалят парите за култура в бюджета за 2013 година, предаде сътрудникът ни Жоро Александров и продължава:
 
"Така хората, които уж се грижат за бъдещето на града, може да го оставят без най-стария театрален фестивал в България, който се провежда от 35 и повече години без прекъсване, както и без атрактивните патриотични инициативи и рекламни кампании, чрез които общинската управа успя да реализира за година и половина. След 4-часовите дебати на сесията във Враца, с одобрението на 32-ма сенатори, 1 "против" и 1 "въздържал се" беше приет бюджетът. Одобрената финансова рамка е в размер на 42 464 722 лева. По време на обсъждането бяха приети някои промени, които странно защо, не бяха преминали през постоянните комисии преди гласуването на бюджета и оставиха съмнение за задкулисни сделки в навечерието на сесията. Така например, шефът на комисията по спорт Ангел Иванов, който е в явен конфликт на интереси, тъй като има спортен клуб по кикбокс, успя да издейства 10 000 лева за всички спортни дружества във Враца. Парите бяха отклонени от перото за издръжка на пенсионерските клубове. Най-скандално беше решението, с което от годишната издръжка на драматично-кукления театър във Враца бяха отрязани 30 000 лева или около 32% от предвидените 90 000 лева, а отнетата сума беше предвидена за обезпечаване на административно-териториалното присъединяване на квартал "Нефела" към Враца. Но с това странностите по бюджета не свършиха. Още едни 20 000 лева бяха извадени от фонд "Култура" след предложение на Соня Илчева, а ДКЦ-1 и Радио-телевизионен център "Вестител" получиха подаръци от по 10 000 лева, като и трите предложения бяха внесени и гласувани на самата сесия."

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

В Монтана, общинският съвет с пълно мнозинство прие бюджета за 2013 година. Общината започва годината с 28 380 000 лева. 54 процента от приходите в местната хазна ще дойдат от държавата, останалите 46 процента- Монтана ще трябва да осигури сама. Новият момент в тазгодишния бюджет е заемът от близо 11 милиона лева, които трябва да се осигурят за изпълнението на големите европроекти в града.

"Бюджетът е единственият възможен"- така коментира Бюджет 2013 в разговор с Цветомир Цветанов, председателят на Общинския съвет в Монтана Иво Иванов:

"Миналата година имахме огромно несъбиране на такса "Смет". Надяваме се тази година хората да имат повече пари, да извършат повече сделки с имущество. Така ще има повече постъпления в бюджета и да попълним приходната част на в сектора "Местни данъци и такси", което е голямо перо. ... Бюджетът така е направен, че ако кметът иска нещо да направи, ще трябва да използва средствата от европейските програми. Миналата година беше шокова за капиталовите разходи, които се превеждат от държавата. Нивата им бяха като тези от началото на века- около 200 хиляди лева. Тази година има увеличение- около 400 хиляди лева. ... Общината е натоварена с все повече функции. ... Друг проблем е, че заплатите в местната администрация са замразени от години."

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

От къде взеха и къде дадоха пари местните парламенти чрез общинските бюджети тази година- по тази тема Пламен Коцев разговаря с Мая Занева, председател на Общинския съвет в Козлодуй:

"Община Козлодуй приключи добре 2012-та година като резултат от финансовата дисциплина. Имаме преходен остатък от около 700 хиляди лева. ... Социалните услуги са едни от приоритетите на Общината за тази година. Инвестиционната ни програма се опира главно на средствата по оперативните програми. ... Субсидията от републиканския бюджет е 7 529 271 лева, местните приходи са 6 130 882 лева. Няма промени в местните данъци и такси. В сравнение с миналата година, не се предвиждат съкращения на средствата за различните дейности. Спортните клубове ще бъдат финансирани с около 130 хиляди лева. Читалищата ще получат над 50 хиляди лева за изпълнение на програмите за развитие на читалищната дейност. ... Успяхме да изчистим общинския дълг и Общината завърши годината без задължения или неразплатени сметки."

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Бюджетът на община Видин за 2013 година е на стойност почти 37 милиона лева. 18 млн. от тях ще бъдат отпуснати от държавния бюджет. Очакванията са местната администрация да успее да събере 19 млн. лв. собствени приходи. За кои сфери има повече пари и са определени като приоритети и в кои области има съкращения на средствата- това Лилия Димитрова попита председателя на Общинския съвет във Видин Пламен Трифонов:

"2013-та е година на социалния бюджет. ... Над 1,5 млн. лв. са предвидени за асфалтиране на междублокови пространства и улици в някои от кварталите. Философията е да се започне благоустрояването от кварталите към центъра, а не обратно. ... Около 215 хиляди лева са предвидени за закърпването на дупки по четвъртокласната пътна мрежа, т.е. за пътищата, които водят към селата. Над 180 хиляди лева ще бъдат дадени за общински сгради в населените места, извън Видин- читалища, детски градини, за ремонти на покриви, фасади. ... Около 280 хиляди лева са предвидени за баластриране на улици във всяко едно населено място в общината, извън Видин. ... Около 20 хиляди са отделени за откриване на плувен басейн, който ще бъде до крепостта Баба Вида, на плажната ивица. Мястото трябва да бъде преотстъпено от държавата. ... Около 110 хиляди лева са за ремонт на електричеството на пазара. ... Продължава изплащането на дълговете на Общината."
По публикацията работи: Лилия Димитрова и Пламен Коцев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45