Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Григоров: "Все повече хора търсят помощ от Българския червен кръст"

Всяка година на 8 май честваме Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец. За първи път датата е отбелязана през 1953 година. Тогава се навършват 125 години от рождението на Анри Дюнан- идеолога и създателя на Международното червенокръстко движение. Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец и Международният комитет на Червения кръст всяка година предлагат специфична тема-девиз за отбелязването на празника. Как ще бъде отбелязан Международният ден на Червения кръст и Червения полумесец по света тази година и ще се включи ли страната ни в инициативата- за това разговаряме с Христо Григоров председател на националния съвет на БЧК в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН.

"Международният комитет на червения кръст тази година отбеляза 150 години от своето създаване. Девизът на организацията за 2013 г. в целия свят е "150 години хуманитарни дейности". Повече от 200 милиона са членовете на Червения кръст и Червения полумесец. В България всяка година правим събиране, на което каним най-големите наши дарители. На този ден ще наградим и медии, които имат най-голяма заслуга, за да може хумаността чрез тях да стигне и до сърцето на хората."
 
Тази година през месец октомври българската организация ще отбележи 135 години от създаването си. Все повече хора се обръщат за помощ към Българския червен кръст, каза още председателят на организацията.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"Миналата година 6400 доброволци на БЧК раздадоха близо 22 милиона килограма храни на 300 хиляди българи по програмата на Европейския съюз. Често пъти, когато отидем в някое село или пункт, идват хора, на които малко не им е достигнало, за да влязат в списъците, които получаваме от Агенцията за социално подпомагане. На базата на тези списъци раздаваме храните. Получава се едно напрежение тогава, питат ни: "Защото давате на тях, защо не давате на нас?" Трябва обаче да е ясно, че БЧК изпълнява само логистиката",
допълни Христо Григоров.

Младите хора имат изключителен принос в подпомагането на организацията на работа на БЧК, за да достига тя ежедневно до най-уязвимите. Те имат ключова роля в изграждането на здрави общности и са носители на новаторски устрем и чист ентусиазъм. Половината от общо 13 милиона доброволци на Червения кръст в световен мащаб са млади хора. Именно те притежават потенциала да предизвикват позитивна промяна в обществото. Какво предвиждат доброволците от БЧК във Враца за днешния ден и каква е ролята на младите доброволци, разказа Гергана Михалчева- директор на областния съвет на организацията:

"Ще съберем ръководството на областно ниво във Враца и както всяка година ще наградим заслужили деятели на движението. Тази година ще имаме "заслужил деятел на червения кръст", няколко "отличници" както и "млади отличници". Последните ще бъдат избрани сред доброволците от младежката структура на организацията във Враца. Цялата седмица е посветена на Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец. На 9 май, Деня на Европа ще продължим фондонабирателната кампания в полза на абитуриентите сираци."

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

На 10 май БЧК ще проведе и областен преглед на ученическите екипи по първа помощ в Младежкия дом във Враца.

"Това е едно направление, в което работим от години. Така поддържаме едно ниво на знание по оказване на първа долекарска помощ сред учащите. През две години се правят общински и областни прегледи. 9 отбора са заявили желание за участие до момента", разказа още Гергана Михалчева. Младежкото движение не е просто част от дейността на БЧК, то е неговият авангард, допълни директорът на областния съвет на организацията във Враца:

"Идвайки при нас, младежите изграждат ценностна система, която ги прави добри и можещи хора!"
По публикацията работи: Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическата криза е на предела си, щетите са за демократичния процес у нас

"Рекордно ниска избирателна активност, нов антирекорд . Отливът на гласоподаватели показва умората и изхабяването, което влияе върху качеството на демокрацията в България. Липсата на голяма политическа алтернатива и търсене на алтернатива в малки политически формации, е друго характерно за тези избори. "Величие" се оказа изненадата на изборите. Но..

публикувано на 11.06.24 в 14:31