Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъдем ли отново изненадани от зимата

Готови ли са общините за зимата- това проверихме в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН. Община Грамада е подсигурила отоплението за местните училища и детски градини за предстоящия зимен сезон.

"Общината разполага със собствена техника за снегопочистване и не се налага да сключва договори с външни изпълнители", обясни пред Цветомир Цветанов кметът на Грамада Николай Гергов. Не толкова оптимистични са реалностите в най-бедната българска община- Бойница. Там зимите по традиция са тежки, а средствата за снегопочистване не достигат.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Все още не е осигурено и твърдо гориво за училищата, детските градини и социалните заведения",
призна кметът на Бойница Анета Генчева. В СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Ново село има достатъчно запаси от горивни материали. Парното е минало на преглед, назначен е правоспособен работник по поддръжката му и дори се припалва за няколко часа. Това осигурява добри условия за протичане на учебния процес. Директорът на ОДЗ "Акад. Ст. Младенов" подписва последните заповеди за посрещането на зимния сезон. В Ново село детската градина се отоплява с климатична и парна инсталация. Направени са заявките за отоплителни материали и през тази седмица Общината ще осигури дърва за градината и филиалите й в селата. Засега детските заведения се отопляват със запасите, останали от миналата година. Проверява се годността на коминните тела и пожарогасителите.

Новият сезон за художествената самодейност на Народно читалище "Земеделец" в Ново село ще започне в началото на месец ноември в по-приятна обстановка. Влиза в действие парна инсталация, която ще отоплява библиотеката и читалнята. По-приятна ще бъде атмосферата не само за работещите в читалището, но и за децата от Интернет клуба, за самодейците и читателите. След като приключи опазването на гроздоберната кампания без произшествия, Общината насочва своите усилия към подготовката за посрещането на зимните изненади. По традиция ще бъдат отпуснати дърва не само за детските заведения в района, но и за ветераните от войните. Прави се последен преглед на снегопочистващата техника. Начертават се приоритетите при почистването- училища и детски заведения, достъп до амбулатории и магазини, улици и домове, в които живеят болни на хемодиализа или на инсулин, информира сътрудникът ни Светла Бондова.

Договори за доставка на течни и твърди горива са сключени в община Кула, съобщи пред сътрудника ни Христела Александрова кметът Владимир Владимиров:

"В момента на сайта на Община Кула е качена офертата, която е предложена за снегопочистването. До 17 октомври се приемат оферти и след това ще бъде направен избор на изпълнител. В Кула имаме и практика, предшестваща зимния сезон, в която предупреждаваме жителите на общината, сами да почистят, да приберат строителни материали, дърва за огрев и т. н. Това се прави, за да може машините да почистят не само улиците, но и тротоарите. Разчитаме и на аварийните групи, имаме и 1 роторен снегорин, който е за пешеходните зони."

С първите по-значителни застудявания става актуален въпросът за зимното поддържане на инфраструктурата и в Община Лом, предаде оттам сътрудникът ни Владимир Недев. От общинската администрация в града информират, че на този етап всички училища и детски заведения са обезпечени с горива за нормално протичане на учебния процес. Автобусите, извозващи ученици до училищата са снабдени със зимни гуми и вериги. Извършена е проверка на възможността на фирмите да изпълняват ритмично договорните си задължения по отношение на снабдяването с продукти и храна за училищата, детските заведения и домашния социален патронаж. Актуализиран е съставът на общинския щаб за координиране на спасителните и неотложните аварийно-възстановителни работи при усложнена зимна обстановка. Определени са функциите и задълженията на всеки един от членовете му, както и редът за оповестяване и координация. Изготвена е карта на местата, където ежегодно има заледявания и се образуват дълбоки снежни преспи. Инертните материали са доставени, а планът за работа при зимни условия е актуализиран. Предстои да бъдат сключени договори с фирми за зимното поддържане на града и на републиканската пътна мрежа в общината. Финансирането на всички мероприятия по подготовка за зимата, както и необходимите средства за зимно поддържане на пътищата са осигурени от бюджета на Община Лом.

Според заместник- кмета на Берковица Радослав Найденов, общината е готова за предстоящата зима.

"Училищата са готови. Има наличности на нафта, за да може, ако паднат рязко температурите, да се осигури комфортна среда за учебния процес. В момента, в който се понижат температурите ще бъдат доставени и необходимите количества сгъстен газ. За селата и останалите общински мероприятия, които са на дърва- детски градини в селата, читалища и т. н., дърва вече са осигурени."

По най-важния въпрос- зимното почистване, зам-кметът обеща, че до дни ще приключи процедурата за избор на изпълнители по трите обособени позиции и договори с тях ще бъдат сключени своевременно. Това са: Берковица и местните пътища; селата и четвъртокласната пътна мрежа; пътят Берковица- зона Ком. 120 000 лева без ДДС ще бъдат отпуснати за зимно почистване. Сътрудникът ни Петя Генова попита Радослав Найденов, който е и запален сноубордист, каква е оценката му за Зона Ком като турист.

"Като потенциал- много добър. Като развитие в момента- всички знаем на какъв етап сме, за съжаление си остава един и същ в момента. Надявам се скоро да се превърне в атрактивен истински курорт."

Повече за готовността на общините за зимата- чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Лилия Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Партиите са виновни, че голяма част от гражданите не се превръщат в гласоподаватели

Избори. След изборите - отново избори: изречение, което обрисува живота в България през последните четири години. Отличава ли се сегашната надпревара за новата изпълнителна и законодателна власт от предизборните кампании през изминалите години? Какви са изводите и зададени ли са вече следизборните посоки?  Предимствата и недостатъците на..

публикувано на 06.06.24 в 10:00

Работим ли повече от другите европейци?

България е сред държавите с най-дълга работна седмица в Европейския съюз, сочат актуални данни на Евростат. През 2023 г. хората на възраст 20-64 години в ЕС са прекарвали средно 36.1 часа на основната им работа. Работните часове, обаче, варират силно в отделните държави. Най-дългата работна седмица е регистрирана в Гърция (39.8 часа),..

публикувано на 05.06.24 в 10:45

Може ли предприемачеството да бъде социално

Предприемчиви ли са българите? Атрактивност или практичност търсят младите хора при избора на професия? Печалбата ли е всичко или е важен и приносът към обществото? Работещ вариант за изпадналите от трудовия пазар ли е социалното предприемачество? Отговорите търсихме в "Посоките на делника".  Не са малко хората в България, които не работят, не..

публикувано на 04.06.24 в 14:26

Защо има икономически различия между държавите в Европейския съюз

Страните от ЕС имат значителни разлики в стандартите на покупателната способност. Икономически различия съществуват не само между държавите членки, но и между регионите. Значителна финансова подкрепа чрез европейски фондове и програми, насърчава икономическото сближаване, инвестициите, подобряване на качеството на живот.  Различията в икономическото..

публикувано на 03.06.24 в 16:49

Милчина лъка - село, откъснато от света

Отправяме се към грамадското село Милчина лъка. Стигаме доста по-бавно от обичайното, защото пътят е разнебитен.  Лошият път се оказва и най-сериозният проблем на хората.  Днес в селото живеят 20 души, толкова са по списък.  Кметският наместник Йордан Стефанов Събев споделя, че много пъти е алармирал за лошия път, по време на избори и преди..

публикувано на 31.05.24 в 12:10

Тома Ушев: Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната днес

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Явор Кирилов: Цар Фердинанд превърна България от кална провинция в силна и модерна държава

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от съвременната ни..

публикувано на 30.05.24 в 10:00