Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празничните програми, с които общините ще зарадват жителите си

     Запалването на светлините на коледната елха във Видин.
Снимка: Община Видин

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Проявите за коледно-новогодишните празници започнаха. Инициативите от празничната програма във Видин стартираха в началото на миналата седмица и ще продължат до новогодишната нощ. Общината се стреми да подготви интересна за хората програма, каза старши експертът в отдел "Култура" към местната управа Силвана Сюлейман в разговор с Лора Русинова.

"Всяка година се стремим празничната програма за новогодишната нощ да бъде по-разнообразна и по- интересна за жителите и гостите на крайдунавския град. Много са спортните мероприятия, коледните концерти и театралните постановки тази година."

С много прояви през декември Враца ще посрещне Коледа и Нова година, предаде сътрудникът ни Жоро Александров. Това стана ясно, след като от общинската управа обобщиха събитията, които организират съвместно с културните институции за празниците. Според заместник-кмета Красимир Богданов, "чрез тази програма календарът за месец декември е наситен, като почти всеки ден ще има някаква съществена проява". Началото на празничната програма беше дадено със запалването на светлините на коледното дръвче, което се случи на 2 декември. Какво още да чакат врачани и гостите на града в дните преди Рождество Христово и посрещането на Новата година допълва Красимир Богданов:

"Имаме няколко концерта на Симфониета- Враца, като най-интересният е на 19 декември. В него ще бъдат представени евъргрийни, тъй като нашата Симфониета гледа малко по-различно на класическата музика и се опитва да я популяризира сред хората, за което сме й благодарни. В същото време читалище "Развитие" участва в програмата с четири различни свои формации."

Освен това няколко училища са заявили, че искат в Градската концертна зала да направят своите коледни концерти.

Всеки ще може да усети празничното настроение между 16 и 25 декември, ако премине по централния площад, който ще бъде огласян от коледни песнички. Важен момент в програмата има на 19 декември, допълва още Красимир Богданов:

"От 19 часа на площад "Христо Ботев" ще има голям концерт, в който ще се включат танцови, балетни и музикални формации от града. На финала ще има 3D мапинг, който ще бъде представен върху сградата на Драматично-кукления театър и ще бъде съпроводен от пиротехническо шоу."

Това обаче не е всичко, разкрива още Красимир Богданов:

"На 24 и 25 декември в обедните часове Дядо Коледа ще раздава лакомства, които ще са бонус към пожеланията за здраве и късмет от добрия старец."

Кулминацията е в новогодишната нощ- в полунощ започва концертът, в който ще участва Духовият оркестър към читалище "Развитие", който ще весели множеството със своите изпълнения. Поканили сме и известната народна певица Радостина Паньова, която ще изпее най-известните песни от своя репертоар.

След редица от коледни тържества празничната програма в община Козлодуй продължава и тази седмица. Сътрудникът ни Лора Инджова ни информира за това. Традиционният коледен благотворителен базар за подпомагане нуждите на ученици от общинските училища ще се проведе на 17 декември, вторник, от 16:30 часа във фоайето на Дом на енергетика, а произведенията, които ще се предлагат, са изработени от деца, ползващи социални услуги, възпитаниците на детски градини, училища и Общински детски комплекс. Със същата насоченост е и традиционният коледен благотворителен концерт, чието начало е в 18:00 часа същата вечер.

Общоградското тържество, където всеки ще има възможност да участва в конкурс за питки, баници и домашно вино ще започне в 17:00 часа в петък, 20 декември. Изложените в читалището ястия пък след това ще бъдат предоставени на възрастните хора от социалните институции в селата Гложене и Бутан. В петък приключва и започналата на 17 декември изложба на сурвачки и коледни картички, която ще бъде изложена в читалището. Половин час след посрещането на Новата година кметът на общината Румен Маноев ще поздрави събралите се на площада хора, а забавата ще продължи до малките часове с български хора, вино и фойерверки.

Запалването на светлините на коледната елха даде началото на новогодишната програма в Лом, предаде Владимир Недев. Концерт на Детска вокална група "Шоколадче", традиционната Коледна изложба-базар на сурвачки, картички и пана, дело на ученици от ломски училища, както и благотворителна вечер за набиране на средства, които да бъдат в помощ на талантливи деца, бяха част от културните събития проведени в навечерието на Рождество Христово. Предстои да бъде открита изложба на 16 декември от 17:30 ч. в Общинската художествена галерия "Поломие". В нея ще бъдат показани живописни платна, графики и пластики на местни художници. На 17 декември празничната програма ще продължи с музикално-драматичния спектакъл "Коледа иде". Началото е в 18 часа в голямата зала на Народно читалище "Постоянство". Друг интересен акцент в Коледно-новогодишната програма е концертът на възпитаниците на Обединената школа по изкуствата "Проф. Йордан Гаврилов". Концертът започва в 15 часа в Народно читалище "Постоянство", а на 19 декември е концертът на Ломското вокално студио с начален час 18 часа в голямата зала на читалището.

Пет събития оформят календара на Община Берковица за отбелязването на светлите празници, предаде сътрудникът ни Петя Генова. Предвидените средства за празничните дни са на стойност 4 320 лева. Програмата е следната:

17 декември

17:30 часа - Празничен концерт на школата по изкуства към Народно читалище "Иван Вазов 1872"- Детски център "Камбанка";

20 декември

10:00 часа- Коледен базар с томбола- Общински пазар;

25 декември

10:30 часа- Детско коледно парти- пл. "Йордан Радичков";

27 декември

17:30 часа- Празничен концерт на група за стари градски песни "Сладък спомен"- Детски център "Камбанка";

31 декември

00:30 часа- Новогодишно веселие с участието на Духова музика "Здравец", вино и заря- пл. "Йордан Радичков".

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05