Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Коста Перчово живеят с надеждата за по-добри времена

Снимка: РАДИО ВИДИН

Коста Перчово е село в община Кула, кръстено е на двамата братя партизани Коста и Перчо Йорданови. Не за тях ще  говорим днес, а за живота на малкото останали там /както и в почти всички кулски села/ хора.

Паметникът на Коста Йорданов в родното му село

И така... В Коста Перчово, за разлика от село Големаново, където не видяхме хора /с изключение на бившата кметица и сегашния кметски наместник/, срещнахме двама-трима души. Те не бяха много словоохотливи, единствен Димитър Георгиев се престраши да каже няколко думи за живота в селото. Пред Йорданка Герасимова мъжът сподели, че най-големия проблем е безпаричието и липсата на работа. Има човек, който отглежда овце, преди са гледани и крави, но тук проблема е, че не изкупуват млякото. Заради това, вероятно, в селото има една-единствена крава. Не, че няма животни- кучетата са повече от хората.

Срещнахме се и с кметския наместник на Коста Перчово Георги Левчев. Кое му тежи най-много, от какво е доволен, останала ли е поне капчица надежда животът в малките населени места да се подобри? Все важни въпроси, на които очаквахме да получим отговор.

"Трудно се живее тук. Магазинът ни вече 4 години не работи, хляба ни го карат от общинския център Кула. В селото живеят около 80 души, половината от тях са на възраст над 80 години. Доволен съм, че имаме осветление нощно време, че имаме вода. Авариите обаче са чести- по 5-6 на седмица, защото водопроводът е от 1956 година. И с транспорта не сме много добре, защото за Кула нямаме нито един автобус, така е вече 2 години. Всичко опира до пари, а тях ги няма", разказва кметският наместник.

Това, с което може да се похвали, са 8-те души по временната заетост, които са изчистили канавките и двата гробищни парка. Георги Левчев съжалява за това, че в Коста Перчово никога не е имало църква, че училището е закрито, че читалището не е действащо...

"Много искам селата да се съживят, защото и в тях има качествени хора, които могат да работят", казва в края на разговора ни кметският наместник.

А хората в Коста Перчово /малкото останали/ живеят с надеждата за по-добри времена.

Още за живота във видинското село чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Лилия Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08