Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 120 години е традицията да прекланяме глави пред подвига на Христо Ботев и четата му на 2 юни

Прекланяме глави пред подвига на Христо Ботев и четата му от 120 години

6
Снимка: РАДИО ВИДИН

С всенародно поклонение на връх "Околчица" днес отбелязваме 138-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета, и паметта на загиналите за свободата на България.

В 12 часа сирените в цялата страна оповестиха отдаването на всенародна почит към паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата. Със сигурност този исторически път до връх "Околчица" всяка година се изминава с ентусиазъм и преклонение в душите!

120-годишна е традицията да прекланяме глави пред подвига на Христо Ботев и четата му, това разказва пред Жоро Александров, Кирил Андровски, един от най-големите изследователи на делото на Войводата във Врачанско, а и в България от последните години. Бившият журналист и кореспондент на БНР е превърнал в мисия на живота си това да провери всеки миг от великото и страшно пътуване на Ботев от Козлодуйския бряг до неговата Голгота във Врачанския балкан.

Снимка"Отначало тържествата са скромни, съпроводени са с религиозни ритуали, но по-късно прерастват в национални… Непосредствено след Освобождението, на Козлодуйския бряг, там, където е стъпил кракът на Ботев след акостирането на парахода "Радецки", е издигнат каменен кръст. На Милин камък населението от околните села Мраморен и Баница издигат дървен кръст. Но истински всенародни тържества се организират за първи път през май 1884 година. Това става в Пловдив и Враца. В Пловдив инициатор е учителят и журналист Георги Денев. Проява има и във Враца, организира я… "сестрата на Ботевия четник - Георги Обретенов - Петрана, и още един мъж от Русе - Велко Абаджиев. В тържеството се включват много граждани, опълченци, Стефанаки Савов и други Ботеви другари, както и много деца. Следващата 1885 година ситуацията вече е различна, защото в Пловдив - тогавашната столица на васалната на турския султан област Източна Румелия, честването на Христо Ботев изглежда не се е понравило на властта и тя го забранява. Стига се дотам, че участниците в подготвеното предварително тържество биват преследвани, а учениците - наказвани. Захари Стоянов се намесва и връчва протестно писмо срещу гоненията на тогавашния управител на областта Гаврил Кръстевич. Именно Захари Стоянов е човекът, който през 1888 г. организира група, която върви по стъпките на Ботевата чета от Козлодуйския бряг до Врачанския балкан. А на Милин камък произнася слово пред събралите се участници. През 1885 г. тържеството на Милин камък край Враца е много по-добре организирано от предходната година. Участниците се събират предния ден, изпратени са тържествено от Враца. Групите от деца и възрастни са разквартировани в Мраморен и Баница. На следващия ден на Милин камък се получава голямо тържество, на което говори учителят Васил Кънчов… Населението се е подготвяло добре - доста агнета са били опечени, правели са се курбани с овни. Канени са духовници, които са отслужвали заупокойни молитви на загиналите в Балкана. През 1888 г. Захари Стоянов издава своята книга "Христо Ботев - опит за биография"- разказва Андровски.

Две години по-късно, през 1890 година, в центъра на Враца се открива първият паметник на Христо Ботев. На това тържество, което се осъществява на 27 май 1890 година, присъстват княз Фердинанд и Стефан Стамболов, министър-председател по това време. Те са посрещнати предния ден край Враца и участват в откриването на този паметник. По това време вече във всички населени места от Козлодуй до Враца се отбелязва подвига на Ботев и четниците му.

Снимка"През 1901 година, по повод 25 години от смъртта на Войводата, за първи път се организира отбелязване в местността, където е загинал  на Йолковица, а не на Околчица, където се прави сега. След тази година вече и във Врачанския балкан се почитат тези паметни дни. През 1939 година в района е поставен и величествен опълченски кръст. Друга знаменателна дата в честванията на Ботев е 2 юни 1964 година. На 2 юни, след проведеното тържество във Врачанския балкан, на Околчица първите държавни мъже, начело с Тодор Живков, откриват сегашния паметник на Христо Ботев. Това се случва в 16 часа на 2 юни 1964-а", разказва още Кирил Андровски.

Тази година Ботевите тържества във Враца започнаха с църковен ритуал по освещаване на този паметник, който е дело на склуптора Владимир Гиновски.

СнимкаЕдин млад човек от Враца извървява маршрута на Ботевата чета за 10-ти път. Начална скорост да тръгне, както и на много други млади врачани, му дава клубът по туризъм към езиковата гимназия, която е завършил. Мощността на мотивацията да бъдеш част от не само най-масовата туристическа проява у нас, но и от големия патриотичен заряд да следваш Ботевия път, поне за него не отслабва във времето. И сега той предава импулс на младата смяна Ботеви поклонници като помощник на групата походници от врачанското езиково училище. Той е на 24 години, държи да го представим като Венелин Петров - Фенчето и е в състояние да формулира какво е походът за него, дори с една дума.

"Всичко. Защото нямам право на избор. Родолюбието и патриотизмът са най-важните", казва Фенчето пред кореспондента на БНР във Враца Ива Антонова.

Едва ли е подозирал Ботев, когато е писал "Хаджи Димитър", че невероятните му слова: "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира..." през времето ще се увековечат завинаги до неговото име. А 2 юни ще е денят, в който ние- българите- ще почитаме в мълчание и гордост героите си.

Още по темата за Ботев чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45