Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще спре ли изборният туризъм след поправките в закона

Снимка: БГНЕС
В обществено-политическия час в "Посоките на делника" този вторник говорим за това дали ще спре изборният туризъм след поправките в закона. През изминалата седмица парламентът окончателно даде възможност за спирането му. Кметовете ще трябва да заличат всички адресни регистрации, за които се докаже, че са направени с цел регистрираният да гласува в съответната община на местния вот. Това предвиждат поправки в Закона за гражданската регистрация, които бяха приети окончателно миналата седмица.

Преди повече от месец от Министерството на регионалното развитие разпространиха данни за бум на новорегистрирали се в малки населени места. Сред тях е видинското село Киреево, където жителите "са се увеличили" два пъти, научихме от репортажа на Анжела Каменова. Според експерти, ако всички новодомци гласуват по настоящ адрес на местния вот, това ще повлияе сериозно на резултатите.

Разговаряхме и с един от кметовете- Венцислав Евгениев, на монтанската община Медковец, защото в тридневен срок от влизането в сила на закона кметовете на общини издават заповед за определяне на комисия, която да извърши проверка за спазване на изискванията на извършените адресни регистрации за периода 01.07.2014 - 30.04.2015 година.

"При нас в общината има вътрешно движение, но нямаме регистрации отвън, от други общини, през този период. Всичко това се случи, защото законът го позволяваше. Същият този български парламент е приел този "цирк" да се случва на територията на държавата и сега кметовете да заличават. Тази форма на движение на избирателите е повече от уродлива, нечестна, но законът го допускаше. Според мен обаче поправките в Закона за гражданската регистрация ще останат пожелателни. Докато политиците продължават да се месят в местните избори, ще има единствено само изкривени резултати", заяви кметът на община Медковец.  

Успяхме да разговаряме и с двама от народните ни представители от Северозапада- Явор Хайтов, от Български демократичен център и Филип Попов от БСП.

"По този начин, с т.нар. изборни туристи, се рушат устоите на демокрацията, защото, особено в едно малко населено място, където кметовете се избират с няколкостотин гласа, няколко десетки гласа могат да преобърнат вота. Това, което направи Народното събрание- промяна в Закона за гражданската регистрация, ми се струва абсолютно навременна и резонна. Нека хората, които наистина живеят в своите собствени населени места, сами да определят кой ще бъде техният кмет", каза Явор Хайтов.

"Промените, които се гласуваха в Народното събрание, според мен, са един нелош опит да се спре изборният туризъм. Въпросът е на практика дали това ще се случи. Сегашните промени имат за цел да дисциплинират и кметовете на съответните общини, и кметства. Трябва да се започне от някъде, за да се спре този изборен туризъм. Друга стъпка, това е промяна в изборния кодекс, но дали ще се стигне дотам, не се наемам да прогнозирам", подчерта Филип Попов.

Още по темата за евентуалното спиране на изборния туризъм след поправките в закона чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45