Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хоспис за възрастни хора- мечтата на новия кмет на Винарово

Гинко Петров замени училищната скамейка с кметския стол- пак ще работи за хората

Снимка: радио Видин
Село Винарово се управлява от нов кмет. На местните избори хората гласуваха доверие на Гинко Петров- филолог по образование и учител, сега се е нагърбил и с решаването на хорските проблеми. Усилията си ще съсредоточи върху улиците. Както сам казва:

"Не може в 21 век да има село само с една асфалтирана улица!" Ще работи усилено и за разкриването на хоспис за възрастни хора, който ще е от голяма полза за застаряващото население, а и ще отвори някое и друго работно място за по-младите.

Снимка"Ще търсим съдействие и за разкриването на повече работни места за младите хора. Имаме идея да разкрием хоспис за възрастни хора, който да реши проблемите на застаряващото население и нуждата от адекватни грижи"- обясни Гинко Петров. Идеята е хосписът да се помещава в затвореното вече училище. Търси се неправителствена организация, с която да си сътрудничат за осъществяването й.

Във второто по големина село в област Видин едва крепят детската градина, защото децата намаляват. Има и с какво да се похвалят- нямат кражби или поне не толкова масово, както в други села от Видинско. Доволни са и от здравното обслужване, а с лекарства се снабдяват от подвижна аптека.

Сградата на закритото училище в с. ВинаровоНовият кмет се надява да отпуснат средства, с които да ремонтира сградата на кметството. Такъв не е правен никога от построяването на зданието.

Село Винарово има интересна история за произхода на жителите си. Етнографите казват, че някои от езическите ритуали, които се практикуват, като баенето и наричанията, са от прабългарския им корен.

"Във всеки втори дом е имало баячка, има няколко жени и сега. Те са на възраст вече, но могат да подготвят млади момичета- свои внучки, за обредите"- казва Гинко Петров.
Славяни, прабългари и траки вероятно участват в генезиса им. Външният вид на хората- скулите и цвета на кожата, както и любовта на местните към конете, говорят за прабългарския им произход. Това потвърди и Благуна Николова, преподавател по история и бивш кмет на Винарово:

Снимка"Мургавината на кожата, скулите, веждите, обичта към конете- почти всяко семейство е имало коне, това говори за прабългарския ни произход. Имаме и стари обичаи- например "Перияник",  древен сватбен ритуал. Сватбеното хоро в събота е уникално. Произходът му се свързва с перата, използвани от прабългарите. Показвали сме го на събора в Копривщица, имаме златен медал."

Старото име на селото било Чунгуруз, по-късно става Винарово заради лозята и хубавото си вино.

Още за Винарово може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45