Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За състоянието на общинските културни институти

Снимка: Радио ВИДИН

Как работят общинските културни институти, които разчитат за издръжка, ремонти и за други дейности на Общината? Защото, за да гледаме нови театрални представления, да се радваме на изпълненията на фолклорни ансамбли, на това че има места, където нашите деца в свободното си време могат да учат, спортуват и развиват допълнително своите способности, е необходимо местните културни институти да имат подкрепата на Общината.

Община Видин финансира изцяло Драматичния театър, Градския духов оркестър и Ансамбъл "Дунав". Общината полага усилия да подкрепи и културните институти, които са на държавна издръжка. И тази година съгласно договор с Министерството на културата, Общината ще осигури около 10 000 лева субсидия за тези два културни института.

"Отговорността на Община Видин в това отношение е много сериозна, още повече че, както всички знаем, финансовото състояние не е от най- добрите. Мога да кажа, че финансовият минимум, който е необходим за съществуването на общинските културни институти е осигурен за поредна година", каза Силвана Сюлейман, старши експерт "Култура"в Общината.

Културните институти не могат да се издържат само от участия и от продажбата на билети.
Необходимата издръжка, която Община Видин осигурява всяка година е около половин милион лева.

"Ние сме наясно с всеки един от проблемите, който възниква. Комуникацията е ежедневна. Ние сме партньори, колеги, така че естествено е да знаем какви са проблемите. Най- вече са свързани с материално- техническата база. Основният проблем е липсата на достатъчно финансов ресурс всичко да става така, както те мечтаят. Във Видин вече не говорим последните години за оцеляване на културните институти. Ние говорим за тяхното развитие", допълни Силвана Сюлейман.

СнимкаОбщина Видин има депозирани проекти, по които ще подпомогне културните институти. Единият е по трансграничната програма между България и Румъния "Историята- учител на живота". Той включва основен ремонт на сградата на музей "Конака", на Художествената галерия "Никола Петров" и на Драматичния театър. Когато бъде одобрен, ще се направи основен ремонт, както външен, така и вътрешен. По друг проект със Сърбия, по който Община Видин е кандидатствала, се предвижда закупуване на инструменти за Градски духов оркестър, ансамбъл "Дунав" и Симфониета "Видин". По проект предстои да се ремонтира и сградата на Младежкия дом. Когато се направи ще бъде възстановена и дейността на Младежкия дом във Видин, за да стане място, където децата и младежите от града ще бъдат ангажирани в свободното си време.

"Всички средства се гласуват от Общинския съвет. Стремим се със собствени приходи да покриваме разходите за постановки. Колкото са по- големи нашите приходи, толкова по- голяма възможност ще имаме нашите постановки да имат по- голям бюджет. Ние нямаме на щат режисьор и сценограф, а те са най- важните, когато се прави една постановка, без тях не може. Стремим се да редуцираме разходите- когато правим постановките за деца, например, аз съм режисьор. Това е нещо, което обичам да правя. Аз не взимам хонорар за това и със средствата, които събираме от детските постановки ги влагаме в по- сериозното заглавие. Да се прави театър е много скъпоструващо занятие. Ще продължавам да искам, когато има възможност Общината да ни помага и с постановъчните. Води се диалог с Общината", каза директорът на Драматичния театър Ирина Флорова - Капелова.

В театъра работят на щат 15 души- актьори и технически персонал. Има нужда от поне двама нови актьори. Водени са разговори от следващата година трупата да има нови попълнения.

СнимкаАнсамбълът на народни песни и танци "Дунав", заедно с плевенския са единствените професионални ансамбли в Северозападна България, които са на издръжка на Общината.

 "Ансамбълът е една институция, за която се изразходват наистина средства. Ние се стараем и аз като ръководител полагаме усилия, да имаме някакъв приход, който ансамбълът внася в Общината. Помещаваме се в общинско помещение. Общината освен заплатите, поема разходите за ток и други консумативи. Благодарение на сегашното ръководство станахме колективът, който сме като бройка точно за професионален ансамбъл. Имахме възможността да назначим така важния за нас тамбурист, защото в един оркестър това е нужно. Имаме нужния брой танцьори, музиканти, певци. Нуждаем се поне от още една певица. Надявам се и този проблем да бъде решен", каза ръководителят на ансамбъла Наталия Кирилова.

В момента музикантите от ансамбъл "Дунав" свирят с личните си инструменти. По проект е предвидено да бъдат купени 12 инструмента, които още бъдат първите инструменти, купени на музикантите от създаването на ансамбъла. Тази година предстои да бъде отбелязана 45-та годишнина от създаването на ансамбъл "Дунав". Октомври месец, когато е празникът на Видин, се предвижда юбилеен концерт, на който ще бъдат поканени стари изпълнители, бивши ръководители и музиканти.

Ансамбъл "Дунав" има 16 танцьори, 12 музиканти, трима певци. На работа е и един домакин, който се грижи са костюмите. Участията на ансамбъла зависят от поканите и заявките.

Снимка:Младежки дом- МонтанаМладежкият дом в Монтана е институция с над 40-годишна история. Работи основно в четири сфери- неформално образование, организиране на събития, кампании, партньорства и домакинства.

"Наред с традиционните форми за осмисляне на свободното време на младите сме въвели и нови. Това са певческа група "Пъстренец джуниър", народен хор "Пъстренец", клуб по приложни изкуства, шах, тенис, аеробика, китайска гимнастика и други. Много ми е трудно да изброя наградите им. Всяка година някои от съставите пътуват и в чужбина. Също така ние сме домакини на национални изяви. Ние самите организираме националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада". Тази година ще бъде осмото издание, като сме имали участници от цяла България. Правим и ежегоден конкурс за любителска снимка, като всяка година темата е различна", обясни директорът на Общински Младежки дом- Монтана Асен Асенов.

От общинския бюджет се финансира издръжката на сградата, ремонти, заплати на екипа и частично на самата дейност. Бюджетът за тази година е малко над 130 000 лева. Младежкият дом търси алтернативно финансиране за дейностите. В момента състоянието на сградния фонд е добро, като всяка година Общината прави частични ремонти. Има нужда от ремонт на сценичната механизация, която не е ремонтирана откакто е направен Младежкият дом. Голямата зала на Младежкия дом в Монтана е най- използваната зала в града. На сцената гостуват театрални формации, правят се концерти. На 3 март там ще бъде и празничният концерт. В момента се използва за алтернативно кино.
 
СнимкаОбщинският детски комплекс /ОДК/в Козлодуй е извън-училищна структура, която развива интересите, способностите, потребностите на децата и уплътнява свободното им време под вещото ръководство на педагози- специалисти в съответната област. Дейността на комплекса, освен, че е многостранна в различните области на науката, изкуството и спорта, трябва да се финансира целенасочено и с необходимите средства.

"Общинският детски комплекс се финансира с държавни средства от бюджета на МОН, но те са твърде недостатъчни. Тази година сумата е 38 700 лева. Един Детски комплекс, в който има 30 групи, които работят целенасочено с децата и развиват своята дейност, това са твърде недостатъчни средства. Затова тези държавно- делегирани средства се дофинансират от Община Козлодуй. Дейността на комплекса като цяло за поддръжка, ток, телефон и други дейности се финансира от Общината, тъй като това е общински център. Парите идват от местни дейности. Тази година са твърде оскъдни- в размер на 10 000 лева, които аз и колегите се чудим как да разпределим. Да се надяваме, че със средства от културните, екологичните, спортните и календара за младежки дейности на Община Козлодуй, както със спонсорство и дарения и с помощта на родителите ние ще успеем да имаме качествена и ползотворна учебна година", каза директорът Таня Спасова.

Преподавателите в ОДК , които са на щат са четирима, но има и лектори. Тъй като структурата е Общинска, покрива и села в общината- Хърлец, Гложене и Бутан, където с децата работят лектори. Те се назначават само за съответната учебна година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00