Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реагираме ли адекватно при деца в риск

Снимка: Радио ВИДИН
Хората биха сигнализирали и биха помогнали на дете в нужда, когато живее в нездрава семейна среда или най- общо казано се намира под въздействието на някакви нежелателни фактори, показа анкета сред видинчани.


"Бих сигнализирала на 112 или на полицията. Ако не са гледани добре децата, ако имат проблеми, когато родителите не живеят добре... Ако видя някой по- голям, който е подгонил или грубо се отнася с него. Аз мисля, че никой няма да подмине като види, че нещо лошо се случва с дете. Най- малко бих сигнализирала в полицията... Трябва да му се помогне, когато е дете или да се обърне човек към съответни служби, които могат да помогнат...", заявиха видинчани.

В село Медовница, община Димово, преобладаваща част от населението е ромско и без препитание. Семействата имат две и повече деца. Въпреки трудностите хората не се оплакват, а децата посещават детската градина в съседното село Орешец и училищата в близките населени места.

Снимка"Моите са много, 12 деца. С моята съпруга, мъчим се, работим. Малко е трудно. Аз по принцип съм строител... Две деца сме, аз уча в Ружинци. Справяме се някак си... Уча в Монтана, седим през седмицата там, сега съм болна... Аз и брат ми- двама сме. Нашите се справят, имат хубава работа, работят в гората... Три деца имаме. Гледаме ги, работиме. Тука на 14 дена, мъжът ми работи на Горското. Мъжът ми взима 1000 лева на месец...", казаха жители на селото пред Венцислав Величков.

Кои деца са в риск и в кои случаи може да сигнализираме?

"Дете в риск е дете, чиито родители са починали, неизвестни са, лишени от родителски права или чиито родителски права са ограничени, или детето е останало без тяхната грижа; детето е  жертва на злоупотреба, насилие, експлоатация  или всякакво друго нехуманно или унизително отношение, или наказание в или извън семейството му, трафик на деца също, домашното насилие, което е всеки акт на физическо, психическо, нравствено, интелектуално", обясни директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" във Видин Венцислав Боянов.

В Закона за закрила на детето е записано още, че дете в риск е и това дете, което страда от увреждания, както и от труднолечими заболявания, констатирани от специалист; за което съществува риск от отпадане от училище или което е отпаднало от училище.

СнимкаПри сигнал за дете, жертва на насилие или риск от насилие се създава мултидисциплинарен механизъм за взаимодействие. Целта е сътрудничество между отделните структури- отдел "Закрила на детето", социален работник, полиция, представител на съда. В комплекса за социални услуги във Видин има и "синя стая", в която се разпитват деца, пострадали от насилие.

Всеки сигнал е различен, завежда се в системата, насочва се към социален работник, който поема случая и го проучва. След това се преценява дали да бъде свикан мултидисциплинарният екип.

Когато учителите забележат, че родителите не полагат достатъчно грижи за детето, могат да подадат сигнал в социалната служба. В такива случаи по предложение на директора на училището помощта може да бъде в натура, а не в пари, точно с цел за закупуване на дрехи, обувки и от каквото има нужда самото дете.

Най- общо казано, когато се говори за деца в риск, се подразбира, че такива деца се намират под въздействието на някакви нежелателни фактори, които могат да проработят или да не проработят. В този смисъл рискът означава очаквано неблагополучие. Извън определеното понятие в Закона за закрила на детето за дете в риск, има и други групи деца, които биха могли да попаднат в категорията деца в риск, въпреки, че не са дефинирани в закона.

Мария Митева, педагогически съветник"Това са деца, които се намират в някаква опасност, към които се проявява агресия, които биват неглижирани, които се въвличат в извършване на противообществени прояви, които не живеят в нормална и спокойна семейна среда. Тези деца са лесно манипулируеми, те са по- податливи на чуждо мнение и влияние. Обикновено за такива деца ми сигнализират класните ръководители", заяви педагогическият съветник в ОУ "Любен Каравелов" във Видин Мария Митева.

Законът за закрила на детето ни задължава да сигнализираме за дете в риск. Това заяви д-р Весела Банова от Националната мрежа за децата, клиничен психолог и бивш заместник-председател на Агенцията за закрила на детето. Най- бързият и ефективен начин е да се обадим на 112.

В случай, че сте загрижени и притеснени за благополучието на някое дете и знаете или подозирате, че то е в риск, можете да се свържете и с  Националната телефонна линия за деца- номерът е 116 111, по всяко време на денонощието, без почивен ден.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Милчина лъка - село, откъснато от света

Отправяме се към грамадското село Милчина лъка. Стигаме доста по-бавно от обичайното, защото пътят е разнебитен.  Лошият път се оказва и най-сериозният проблем на хората.  Днес в селото живеят 20 души, толкова са по списък.  Кметският наместник Йордан Стефанов Събев споделя, че много пъти е алармирал за лошия път, по време на избори и преди..

публикувано на 31.05.24 в 12:10

Тома Ушев: Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната днес

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Явор Кирилов: Цар Фердинанд превърна България от кална провинция в силна и модерна държава

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от съвременната ни..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Ще се случи ли исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата?

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то..

публикувано на 29.05.24 в 10:45

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да..

публикувано на 24.05.24 в 11:15
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45