Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще оправдае ли очакванията служебното правителство?

Снимка: БГНЕС

Вече почти седмица държавата се управлява от служебно правителство, след като 45-ото Народно събрание не успя да излъчи редовен кабинет и се разпусна по-малко от месец след като новите депутати положиха клетва. Президентът Румен Радев, изненадващо или не, назначи в служебния министерски съвет експерти от различни политически семейства. Някои анализатори видяха в този ход сигнал към политическия елит, че широка коалиция би могла успешно да управлява държавата. Основната задача на служебното правителство е да подготви и гарантира честни парламентарни избори, но правомощията му не са ограничени само до това. Първите кадрови промени в изпълнителната власт, които направиха новите служебни министри, бяха приветствани от протестно настроените и заклеймени от доскоро управлявалата партия ГЕРБ.

"Няма парламентарен контрол и затова наш ангажимент е да осъществяване някакъв контрол върху служебното правителство". Това каза пред БНР Тома Биков от ГЕРБ. Той подчерта, че критиките на ГЕРБ към кадровите промени в институциите не са заради това, че има скандални назначения: "Нормално е да бъдат сменени политическите екипи, но назначението на директор на НАП е абсолютно скандално и необяснимо, никой все още не носи отговорност за него. Ние бяхме длъжни да го посочим". Има ли участие на Васил Божков в това служебно правителство?", попита Биков.

Преди новите избори от БСП пък видяха безпринципно обединение срещу предложението на левицата за увеличение на пенсиите.

"За пореден път се видя, че всъщност има една нова коалиция между "Има такъв народ", ГЕРБ и ДПС, които в Народното събрание категорично се скриха зад процедурни тарикатлъци, за да не допуснат до второ четене нашето предложение за преизчисляване, за актуализация, за вдигане размера на пенсиите на българските пенсионери", каза Филип Попов от БСП.


Според Андрей Вълчев, народен представител от Враца в 45-ото Народно събрание от "Изправи се! Мутри вън!", парламентаризмът се е върнал на българската политическа сцена, той очаква служебното правителство да продължи да работи по дневния ред на българския обществен интерес:

"Очаквам изпълнителната власт да извърши всички проверки, които са в сферата на нейната компетентност. Служебният кабинет реално, с изключение на невъзможността да се внася актуализация на бюджета, е пълноценен субект на изпълнителната власт и очаквам от всеки един служебен министър да направи така необходимата проверка, ревизия в своето подопечно ведомство. Хората искат да има прозрачност. Най-важното е чувството за справедливост, не може да няма справедливост в нашата държава. Хората са обезверени..."

Бившият втори в ГЕРБ, а сега председател на политическа партия "Републиканци за България" Цветан Цветанов заяви във Видин, че разчита служебният кабинет да върне нормалността в политическите взаимоотношения. Той призова да бъдат преодолени червените линии, които противопоставят различните партии, в името на по-доброто бъдеще на страната:

"Убеден съм, че със служебния кабинет ще имаме една по-голяма гаранция за прозрачността на изборния процес. Убеден съм, че тази невъзможност да се състави правителство в 45-ото Народно събрание не се хареса на избирателите. Постоянно да влизаме в политическа турбулентност на избори не е най-доброто. В сегашния служебен кабинет се залага на експертиза, залага се на хора от различния спектър- ляво, център и дясно, което означава, че трябва да се търсят прагматични решения, обединяване на нацията и връщане към някаква нормалност. За голямо съжаление обаче 45-ият парламент показа невъзможност да се работи прагматично. Най-добре беше подобен кабинет, какъвто беше представен от президента, ако можеше, да бъде формиран с парламентарна подкрепа, защото е необходима актуализация на бюджета, трябва да внесем и плана за устойчивост и развитие..."

"Съставът на служебния кабинет съдържа някакво назидание към предходния парламент, защото показва какво можеше да бъде", това коментира Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл":

"Моделът, който служебното правителство очертава, може да се хареса на хората. Може да им хареса на хората тази формула– след многогодишно управление винаги има нужда от известно освежаване."

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45