Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По карта разпределят европейските помощи за регионите

Нужно ли е ново райониране

Карта на регионалните помощи за Република България за периода 2022 - 2027 година бе обявена за обществено обсъждане в портала за обществени консултации на Министерски съвет. Документът ще определи разпределението на средствата от Европейския съюз.  В проекта районите за планиране са шест, както и до сега - Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югоизточен, Южен централен и Югозападен. Срокът за мнения и препоръки изтече вчера. Единственото постъпило предложение е от Асоциацията на индустриалния капитал в България, според която границите на сегашните райони не са очертани оптимално и се налага ново разпределение. 

Създава се неблагоприятна ситуация по отношение на регионалните помощи в някои от областите, които попадат в един планов район със столицата. Други два планови района - Северозападният и Северният централен не отговарят на регламента за брой на населението, който трябва да е между 800 хиляди и 3 милиона души, посочват от организацията на работодателите.

"Работата е първо, че има един общоевропейски проблем. Той е, че около 40 на сто са регионите от така наречената категория NUTS, т. е второ ниво на местно самоуправление, у нас такива региони са така наречените планови райони, които са 6 броя в момента, та около 40 на сто от регионите в Европейския съюз на отговарят на изискването за брой на населението - има критерии за долна и горна граница. Те или са над нея, или са под нея. Всъщност става дума не за недоглеждания, а за много прецизно райониране, защото всеки се бори по някакъв начин да нагласи нещата така, че съотношението БВП (брутен вътрешен продукт) към брой жители да бъде такова, че да се получи максимална регионална помощ... У нас в България в момента, както знаем има шест планови района. Два  от тях - Северозападния и Северния централен чисто и просто не отговарят на изискването за население. Те имат по-малко население, отколкото е допустимо за едни планов район от второ ниво. От друга страна области като Кюстендил и Благоевград, и Перник дори страдат тежко от това, че са в компанията на област София-град, защото област София - град има високо ниво на брутен вътрешен продукт на глава от населението и статистически той разваля, така да се каже, картината на останалите области. Знаете, че Благоевград дори е с по-ниска средна работна заплата от област Видин, но ситуацията за регионална помощ е влошена, поради това, че чисто формално се намира в един и същ планов район със столицата София... По тази причина, след като се повдига въпросът за становище, въобще за Европейската карта за регионалните помощи, стартирана е официална процедура, ние бяхме длъжни да дадем мнението си. Това не е за първи път.  Многократно сме пледирали за това, че трябва да се намери начин да се омекоти въздействието на София, която е една относително малка територия, на която е струпано огромно за България население, където също така се произвежда много голям дял от брутния вътрешен продукт на страната" - коментира доцент Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.  

Според асоциацията на работодателите критерият, по който трябва да се определят новите граници на регионите е съотношението на брутния вътрешен продукт на глава от населението, съпоставен със средния за Европейския съюз. Целта трябва да бъде да се постигне съотношение, което да е под 55 на сто, посочват от асоциацията:

"Идеята е, че просто към този Югозападен регион, към който са процъфтяващата Софийска област и страдащите Кюстендилска, Благоевградска и Пернишка, да се добавят още няколко области от така наречения NUTS 3 (областите)- това са Видинска, Монтанска, Врачанска. На първо време би могло на карта да се разиграе вариантът да се добавят към Югозападния регион още Видинска, Монтанска и Врачанска област и така да се получи един регион Запад. От остатъка, от Северен централен и от Североизточен район да се направи един регион Север и да се направи един регион Юг от Южен централен и Югоизточен. Разбира се, при необходимост, ако се нагла, би могло и Плевен да е към регион Запад... Нашето предложение общи взето се свежда до това да има един регион Запад, един Север и един Изток... Това между другото съществува в реалния живот. Това е териториалното разделение на електроразпределителните предприятия в България, което не е случайно. Този Западен район, който чертаем, е горе-долу района, където оперира ЧЕЗ. Северния район е районът, където оперира Енерго-Про и Южния район е районът, където оперира EVN. Това разделение не е случайно, защото когато навремето са разделяли ЕРП-тата, преди да станат частни, отново се е гледало да се балансира население, да се балансират мощности и виждате, че има едно съвпадение между тези показатели- население, БВП на глава от населението и начина, по който са разбити електроразпределителните мрежи. Така че, можем да кажем, че живият живот по един неочакван начин потвърждава тази теоретична конструкция... Просто има всички основания за едно пререгулиране- да се премине от шест планови района на три планови района, които със сигурност ще бъдат много по-добре балансирани като население. Ще отговарят на европейските изисквания и най важното - София няма да влошава така наречената интензивност на помощите за съответния планов район. Между другото има алтернативен вариант- да се направи Черноморски район и съответно  Северен и Южен район, но дори и без да смятам, той изглежда много по-неудачен от този, за който говорим" - обясни доцент Дечев, преподавател по сигурност  и икономика.

Лансираните идеи за обособяването на София - град в отделен район не са особено целесъобразни, защото те не решават въпроса с недостигащото население в Северозападния и Северния централен район. Отделно така силно ще се затрудни отпускането на помощи за инвеститори, в това число и за местни инвеститори на територията на столицата, твърдят от организацията на работодателите.

Картите за регионална помощ на държавите членки на ЕС трябва да бъдат одобрени през настоящата година и да влязат в сила от началото на следващата, което според Асоциацията на индустриалния капитал в България налага спешни действия. Уверяват, че логиката на предложеното райониране е изцяло в полза на регионите и няма да има ощетени. 

Ново форматиране на районите за планиране на този етап не е удачно, коментира кметът на Враца Калин Каменов. Той е и представител на общините от област Враца в Регионалния съвет за развитие на Северозападния район:

"Намеренията за тази промяна са твърде закъснели. Подобни варианти бяха обсъждани последните две години, така че евентуална такава промяна всъщност връща планирането, разпределението на средствата в следващия програмен период с няколко години, което определено ще забави планирането, разпределението на средствата и финансирането на българските общини минимум поне още една година, което ние не можем да си позволим. Не случайно се прави това обществено обсъждане. Всеки има право на мнение как да бъде направено това разпределение, но това не бива да е за сметка на регионалното развитие на българските общини. За мен като кмет е важно новият програмен период да тръгне... Дори за самите вносители е ясно, че това становище е твърде закъсняло и лично според мен това е един луксозен експеримент, който нито един кмет не може да си позволи, имайки предвид вече забавеното стартиране на новия програмен период. Евентуално такова обсъждане може да се направи за следващия програмен период (след 2027-ма година), имайки предвид все пак дългата съгласувателна процедура, която трябва да се спази при разработването и планирането на европейски средства за един програмен период. Евентуално такова прерайониране според мен е възможно реалистично да се обсъжда в следващия програмен период. За сегашния тази реакция е твърде закъсняла и смятам, че едно такова преформатиране и прерайониране ще забави изпълнението, което пряко ще рефлектира върху българските общини, за съжаление негативно."

В Северозападния район за планиране са включен пет области Видин, Враца, Монтана, Плевен и Ловеч. Районът обхваща 17% от територията на страната с подчертано негативни демографски тенденции, се посочва в предложената от Министерски съвет Карта на регионалните помощи за България за периода 2022-ра- 2027 година. Територията е слабо населена, а в определени части и обезлюдена. Делът на брутният вътрешен продукт в Северозападния планов район  за 2019-та година е 6,43% от този на страната. Едва 2,5 % от преките чуждестранни инвестиции в страната са насочени към региона. Реализирани са предимно в областите Плевен и Враца. Окрупняване на районите за планиране в страната не трябва да има и според кмета на Ружинци Александър Александров, представител на общините от област Видин в Регионалния съвет за развитие на Северозападния район:

"Смятам, че не трябва да има уголемяване на районите за планиране, защото така районът става много по-голям, което означава, че разпределението на средствата става по по-сложен начин и по други правила. Когато районът е по-малък, толкова по-голям е шансът тези помощи да достигнат където е необходимо, до проблемните зони и райони... Щом вече сме избрани веднъж петте области да бъдем един район, е добре така да продължим и в бъдеще."

Картата за регионална помощ, според която ще е и разпределението на средствата от Европейския съюз, ще е в сила от началото на следващата година. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00