Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво получиха пенсионерите и доволни ли са от обещаното?

Снимка: Радио Видин

В началото на седмицата започна изплащането на февруарските пенсии и добавките към тях. Около 1 милион пенсионери, които през януари получиха по- малка обща сума в сравнение с декември миналата година, трябваше да получат съответната разлика. В това число и т.нар. COVID-19 добавки. От НОИ увериха, че дават възможност за онлайн справка в сайта им. През сайта справката може да се случи само и единствено, ако човек има ПИК код. Ако няма такъв, трябва или да отиде в офис на НОИ, или да го поиска електронно. За това обаче му е нужен и електронен подпис, който повечето пенсионери нямат. Останаха ли доволни пенсионерите и беше ли изпълнено обещаното? Ако пенсиите бъдат преизчислени на база 2021 година, ще спечелят пенсионираните по- рано, обясни преди дни министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. Освен това няма пенсия, която да е по- ниска през януари, спрямо декемврийската, увери социалният министър, като средното увеличение е с 61 лв. Ще има малка група пенсионери, които ще получават по- ниско плащане поради факта, че са преминали от една група телково решение към по-ниска група. Пенсионерите трябва да са наясно, че замисълът на служебното правителство беше да компенсират 50-е лева към COVID-19 добавката, която се даваше към пенсията и тя да стане малко по- голяма. Колко пари и за какво са заделени в крайна сметка- нека си припомним какво заяви на брифинг министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков:

"Предвидени са 750 млн лева- за 6 месеца по 60 лева. В тези пари влиза и възможността да се добави до декемврийската пенсия, така че да не става януарската по- малка от декемврийската. Парите са до юни месец, такова е решението на Народното събрание. Аз не мога да се ангажирам с това да кажа дали ще бъде прекратена COVID-19 добавката и дали ще бъде удължена, защото това всичко зависи от развитието на ситуацията със заболяването. Заради нестабилната политическа обстановка миналата година, добавката не само отпадна, но беше добавена и COVID-19 добавка от 120 лв., която напрегна сериозно социалната система."- поясни социалният министър. Ако не бъде взето друго решение, по закон предстои осъвременяване на всички пенсии от 1 юли с около 6.1%. Социалното министерство ще предложи различни варианти за пенсиите до края на април. След това НС трябва да вземе решение, за да може НОИ да реагира на промените, които ще влязат в сила от 1 юли. 

Какво получиха в крайна сметка пенсионерите през февруари 2022 година- това разясни за радио Видин Пламен Георгиев, директор на Териториалното поделение на НОИ Видин.

"Изплащането на пенсиите и добавките към тях за месец февруари започна на 7-о число и ще завърши на 21.02. Едновременно с тях ще бъдат извършени и някои допълнителни плащания, които по принцип не представляват пенсии или добавки по осигурителното законодателство, но нормативно е установено да се изплащат по реда за изплащане на пенсиите. Такова плащане е добавката от 60 лева, която е отпусната с постановление на Министерски съвет с цел подпомагане на пенсионерите по време на извънредната епидемична обстановка и добила популярност като COVID-19 добавка. Тя ще бъде изплатена на всички пенсионери в еднакъв размер- 60 лева. Другото плащане ще е разликата между дохода от пенсията през януари и дохода от пенсията през декември с включените в него COVID-19 добавки. Тази разлика е изчислена индивидуално за всеки отделен пенсионер в случай, че сумата от месечния размер на пенсията по разпореждане, преизчислена от 25.12.2021 година включително и с COVID-19 добавката от 60 лева се оказва по- малка от сумата от месечния размер на пенсията преди преизчисляването."- обясни Пламен Георгиев, директор на Териториалното поделение на НОИ Видин.

В първия ден за раздаване на февруалските пенсии попитахме пенсионери от Видин, чакащи пред клон на известна банка, доволни ли са от обещаното от новите управляващи и какво може още да се желае:

"Едва ли ще има доволни, ние сме малко над минималната пенсия- не сме много доволни, но пак благодарим, че и толкова са отпуснали ... Не сме дали достатъчно на държавата, заплатите ни са били по- ниски в сравнение със средната за страната и затова бяхме и малко ощетени. Ние сме от "Химията"- работили сме 40 години, но са ни давали ниски заплати и е била ниска осигуровката и затова е така ... Не е това, което казаха, няма 12.5 и няма увеличение. С когото и да говоря нтикой няма 12.5, както бяха обещали, по- малък процент е даден ... Не не съм доволна, казаха ми 120 а ми дават 70 лв ... Абсолютно е точно и съм доволна, миналия месец бях минус 22 лева, сега и те са ми изплатени."- коментираха видинчани.

Обещаваща ли е заявката на новите управляващи и успешни ли са първите ходове на четворната коалиция относно пенсионния модел на страната- това попитахме Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър:

"Едва ли оценката може да е само еднозначна- само с плюс или само с минус. Определено положителното е, че започна един процес, който хората очакваха от десетилетия, а именно това осъвременяване на пенсиите. Това е правилния път и това трябваше да бъде направено, защото в резултат на нарастването на осигурителния доход, станаха много големи разликите между стари и нови пенсии. Само, че ние извървяхме само половината път, защото моделът, който беше избран да се извърши актуализация на базата само на осигурителния стаж всъщност по някакъв странен начин ощетява хората, които са получавали по- големи заплати и са се осигурявали на по- големи заплати, защото вече тежеше много повече стажа, а не размера на осигуровките."

Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика обясни, че отпадането на на добавката към пенсиите заради пандемията през лятото ще нажежи допълнително обстановката и настроенията сред пенсионерите, ако управляващите не предвидят това.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31