Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 октомври- Ден на българската община

Златко Живков: Никоя власт не е така близо до хората, както местната

Снимка: Любо Андреев

За предизвикателствата пред Общините говорим в "Посоките на делника". Поводът е Деня на българската община, който се отбелязва на 12 октомври. 

На тази дата през 1882 година Княжество България има своя първи Закон за общините и градското управление. 12 октомври е избран за празник на работещите в общинската администрация през 1998 г. от делегатите на Общото събрание на Национално сдружение на общините в Република България. 

Как работи местната власт в условията на парламентарна криза, коментира кметът на Монтана Златко Живков, който е член Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България  и представител на местната власт в Европейския комитет на регионите:

"Местната власт като че ли в тези кризисни времена е единствената от държавните институции, която работи непрекъснато не на "тих огън", на "бавен огън", както повечето, чакайки какво ще се случи на едно или друго ниво. Използвам случая да кажа, че тези 28 000 души, които работят в 265 български общини, на практика това е България. Благодарение на тяхната подготовка, ако щете дори и на грешките, и на други неща, които има, ние в момента предоставяме между 70 и 75 % от всички услуги в България. Нито една друга власт, нито Народното събрание, нито Президентството, нито депутатите, нито министрите са толкова близо до хората и до проблемите на хората. Съгласуваме над 500 законови и подзаконови нормативни актове. Това не може да се пренебрегне и тези, които по шаблон смятат, че администрацията обикновено е неподготвена, обикновено е раздута, е хубаво да се каже, че е доста свита на фона на това, което беше в началото на века. Поради тази причина е хубаво на днешния ден да се кажат добри думи, да не се забравя по никакъв начин, че единствената стабилна институция, която работи в момента без притеснения от всевъзможни избори и кризисни ситуации, които ни връхлитат една върху друга през последните 2,3 години, е местната власт".

Според Златко Живков политическата криза води до едни "тих бойкот" на държавната администрация, който пречи и на взаимодействието с местната власт:

"Поради тази причина ние нямаме никакъв избор освен, бидейки близо до хората,  да се опитваме според силите и възможностите да решаваме проблемите"- каза  Златко Живков. 

Извън програмата за храните, патронажната грижа и "Човешки ресурси" има известно забавяне по европейските програми, а същевременно голяма част от облика на българските градове се дължи именно на тях, коментира кметът на Монтана.

На заседанието на Европейския комитет по регионите, което се провежда през тази седмица, са обсъждани войната на Русия срещу Украйна и задаващата се тежка зима, която се очертава, каза Златко Живков:

"Ние сме октомври. Тези шест месеца до края на март са изключително важни и поради тази причина беше добре да има българско правителство, каквото и да е. Иначе оставаме отново и отново със служебни кабинети, служебни правителства, на които ще падне отговорността от тази непредвидима ситуация. Повечето европейски страни предлагат ограничения за зимата, дори най-богатите. Въпросът е ние какво можем да предложим като ограничение, защото и без това сме доста ограничени. В никакъв случай не можем да оставим без защита хората през този период".

Според Златко Живков след обявяването на резултатите от преброяването в страната, предстоят сериозни дискусии както в посока на разпределение на депутатските мандати по региони, така и на преструктурирането на общините. Той допълни, че една трета от общините в България са под 6000 жители, което поставя под въпрос потенциалът и възможностите за осигуряване на услуги на граждани.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Защо има икономически различия между държавите в Европейския съюз

Страните от ЕС имат значителни разлики в стандартите на покупателната способност. Икономически различия съществуват не само между държавите членки, но и между регионите. Значителна финансова подкрепа чрез европейски фондове и програми, насърчава икономическото сближаване, инвестициите, подобряване на качеството на живот.  Различията в икономическото..

публикувано на 03.06.24 в 16:49

Милчина лъка - село, откъснато от света

Отправяме се към грамадското село Милчина лъка. Стигаме доста по-бавно от обичайното, защото пътят е разнебитен.  Лошият път се оказва и най-сериозният проблем на хората.  Днес в селото живеят 20 души, толкова са по списък.  Кметският наместник Йордан Стефанов Събев споделя, че много пъти е алармирал за лошия път, по време на избори и преди..

публикувано на 31.05.24 в 12:10

Тома Ушев: Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната днес

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Явор Кирилов: Цар Фердинанд превърна България от кална провинция в силна и модерна държава

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от съвременната ни..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Ще се случи ли исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата?

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то..

публикувано на 29.05.24 в 10:45

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да..

публикувано на 24.05.24 в 11:15
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10