Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсват противогрипни ваксини в аптеките във Видин

Слушатели: Това е геноцид

Снимка: Радио Видин


За липсата на противогрипни ваксини в аптеките във Видин сигнализира слушател. Според Димитър Тодоров недостиг има и при личните лекари.

"Тръгвам по аптеките. В нито една аптека във Видин няма противогрипна ваксина. Казват, че отдавна нямат и няма въобще да имат. От Министерството на здравеопазването твърдят, че до 15 декември са ваксинациите като ефективност. Знаем, че тези ваксини имат давностен срок като влияние върху организма шест месеца, само че кой е казал, че грипната епидемия има срок на проявление примерно от първи октомври до 31 март. Тя може да продължи и до месец април. Това са неразумни неща. Тук според мен продължават някакви картелни и монополни споразумения във фармацевтичната промишленост и във фармацевтичната дейност. До кога ще търпим това самоуправство? Това е спекула със здравето на хората. Аз твърдя, че при условие, че във Видинска област няма противогрипни ваксини, това е геноцид."

Повечето лекари вече са сложили ваксините. Сезонът реално е приключил и най-вероятно това е причината да ги няма по складовете, коментира Николай Тодоров, председател на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз:

"Противогрипните ваксини обикновено се внасят от доставчиците в началото на сезона и след изчерпването на сезона вече нямат този обществен ангажимент да се внасят, защото повечето лекари вече са сложили ваксините. Сезонът реално е приключил. Възможно е някъде да са се запазили по аптеките, но за нас всяка една индивидуална аптека няма достъп до наличностите в други аптеки, но теоретично в складовете няма. Реално търсенето е намаляло и вносителите не внасят или поне не внасят достатъчно количество, но реално погледнато в момента ги няма. Това е информацията, която се получава от всички системи. Няма количества, защото няма заявки. Има много причини, някои от които не ги знаем, но тази е основната. Когато има сезон, когато има търсене, когато има очакване, че лекарите ще слагат ваксини, тогава тях ги има. Имаше достатъчно за сезона. Ако ги няма по аптеките, хората реално няма как да си ги поставят, евентуално някои от лекарите имат договорка директно с доставчика, защото има и такива варианти."

Ваксините против грип се поставят от личните лекари, като или се закупуват от пациентите от лечебната мрежа, т.е. от аптеките или съгласно приетата още преди четири години Национална програма за подобряване ваксинопрофилактиката на сезонния грип, се поставят безплатно, обясниха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин. 

"Тази Национална програма има определена целева група, а това са именно възрастните хора над 65 години. Заложено е за тези четири години от 2019 до 2022 година имунизационният обхват да достигне до тази 2022 година 25% от всички възрастни хора над 65 години. В РЗИ не са постъпвали сигнали от общопрактикуващи лекари за това, че не са им доставени необходимите или заявените количества ваксини. Може би са постъпвали сигнали в Районната здравноосигурителна каса. РЗИ не получава ваксини от години", каза д-р Пепа Цветанова, директор на Дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ- Видин.

От Радио ВИДИН отправяме въпроса и към Районната здравноосигурителна каса във Видин. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30