Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Липсват противогрипни ваксини в аптеките във Видин

Слушатели: Това е геноцид

Снимка: Радио Видин


За липсата на противогрипни ваксини в аптеките във Видин сигнализира слушател. Според Димитър Тодоров недостиг има и при личните лекари.

"Тръгвам по аптеките. В нито една аптека във Видин няма противогрипна ваксина. Казват, че отдавна нямат и няма въобще да имат. От Министерството на здравеопазването твърдят, че до 15 декември са ваксинациите като ефективност. Знаем, че тези ваксини имат давностен срок като влияние върху организма шест месеца, само че кой е казал, че грипната епидемия има срок на проявление примерно от първи октомври до 31 март. Тя може да продължи и до месец април. Това са неразумни неща. Тук според мен продължават някакви картелни и монополни споразумения във фармацевтичната промишленост и във фармацевтичната дейност. До кога ще търпим това самоуправство? Това е спекула със здравето на хората. Аз твърдя, че при условие, че във Видинска област няма противогрипни ваксини, това е геноцид."

Повечето лекари вече са сложили ваксините. Сезонът реално е приключил и най-вероятно това е причината да ги няма по складовете, коментира Николай Тодоров, председател на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз:

"Противогрипните ваксини обикновено се внасят от доставчиците в началото на сезона и след изчерпването на сезона вече нямат този обществен ангажимент да се внасят, защото повечето лекари вече са сложили ваксините. Сезонът реално е приключил. Възможно е някъде да са се запазили по аптеките, но за нас всяка една индивидуална аптека няма достъп до наличностите в други аптеки, но теоретично в складовете няма. Реално търсенето е намаляло и вносителите не внасят или поне не внасят достатъчно количество, но реално погледнато в момента ги няма. Това е информацията, която се получава от всички системи. Няма количества, защото няма заявки. Има много причини, някои от които не ги знаем, но тази е основната. Когато има сезон, когато има търсене, когато има очакване, че лекарите ще слагат ваксини, тогава тях ги има. Имаше достатъчно за сезона. Ако ги няма по аптеките, хората реално няма как да си ги поставят, евентуално някои от лекарите имат договорка директно с доставчика, защото има и такива варианти."

Ваксините против грип се поставят от личните лекари, като или се закупуват от пациентите от лечебната мрежа, т.е. от аптеките или съгласно приетата още преди четири години Национална програма за подобряване ваксинопрофилактиката на сезонния грип, се поставят безплатно, обясниха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин. 

"Тази Национална програма има определена целева група, а това са именно възрастните хора над 65 години. Заложено е за тези четири години от 2019 до 2022 година имунизационният обхват да достигне до тази 2022 година 25% от всички възрастни хора над 65 години. В РЗИ не са постъпвали сигнали от общопрактикуващи лекари за това, че не са им доставени необходимите или заявените количества ваксини. Може би са постъпвали сигнали в Районната здравноосигурителна каса. РЗИ не получава ваксини от години", каза д-р Пепа Цветанова, директор на Дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ- Видин.

От Радио ВИДИН отправяме въпроса и към Районната здравноосигурителна каса във Видин. 


Вижте още

Екоклуб „Детелини“ от Враца отбеляза Световния ден на влажните зони

Ученици от екоклуб „Детелини“ към СУ „Христо Ботев“ във Враца отбелязаха Световния ден на влажните зони с посещение в Регионалната инспекция по околната среда и водите в града. Мероприятието е част от програмата за работата на еко клуба и е в изпълнение на плана за дейност на Младежки воден парламент, на който екоклубът е член от 2015..

публикувано на 02.02.23 в 17:22

Изложба „Когато момчето става мъж…“ гостува на Видин

Казармата през социалистическия период на България е показана в изложба, открита днес във Видин . Автор на експозицията  „Когато момчето става мъж…“   е д-р Илия Вълев, главен асистент в Националния етнографски музей при Българската академия на науките.  Изложбата е подредена в една от залите на музей „Кръстатата казарма“ във Видин...

публикувано на 02.02.23 в 16:29
Бившето училище в Копиловци

Музейна сбирка разказва историята на Копиловци

Етнографска музейна сбирка ще показва историята на Копиловци . Експозицията ще бъде подредена за постоянно в бившето училище на монтанското село. Тя ще включва предмети от бита, свързани с традиционния поминък в миналото - килимарството и рударството. Копиловци е туристическо селище и е хубаво хората, които посещават населеното място, да научат..

публикувано на 02.02.23 в 14:20

Губим до 70% от пътниците заради нелегалния превоз, алармират от автобусния бранш

Големи загуби заради нелегалните превози на пътници отчитат от автобусния бранш. Сивият сектор е не само при пътническия транспорт в страната, а и към чужбина. През последните години този проблем се задълбочава и застрашава бранша, обясни за Радио ВИДИН Петър Захариев , председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България и..

публикувано на 02.02.23 в 14:00

Изложба показва казармения живот в годините на социализма

Изложбата "Когато момчето става мъж...“ ще бъде представена във Видин. Тя е създадена от Илия Вълев, доктор по етнология и главен асистент в Института по етнография и фолклористика и представя казармата през "онези“ 45 години. Повод за нея става дисертационната работа на Илия Вълев , който я публикува и в книга: „Самата изложба представлява..

обновено на 02.02.23 в 09:38

В "Музикална зона" на 02 февруари 2023 слушаме филмовия композитор Луис Бакалов

Луис Енрикес Бакалов е аржентински и италиански композитор от български произход. Баба му и дядо му са банатски българи, емигрирали в Аржентина. Има и еврейски корени. Различните култури, свързани не само с неговия произход, но и обуславящи го като творец, допринасят за уникалния му музикален стил. Това многообразие се долавя най-вече във..

публикувано на 02.02.23 в 09:00

Изоставените домашни любимци - герои в спектакъл на видинския куклен театър

Какво се случва с домашните любимци, изоставени от своите доскорошни стопани, разказва новият спектакъл на видинския куклен театър "Изгубен в гората". Негов автор е актьорът и режисьор Христо Иванов. Идеята си той черпи от истински истории, които среща в реалния живот:   “През годините идеята узряваше в съзнанието ми, тъй като темата за мен..

публикувано на 01.02.23 в 17:40