Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готови са областните аптечни карти

Има недостиг на фармацевти в Северозапада

От трите областни града денонощна аптека има само във Враца

Снимка: Радио Видин

Малко са аптеките във Видин и Монтана. Във Враца са над необходимия минимален брой, но не са разпределени равномерно, сочат областните аптечни карти. Не достигат фармацевтите, а от трите областни града в Северозапада денонощна аптека има единствено във Враца. Областните аптечни карти са изготвени от междуведомствени комисии и вече са представени в Министерството на здравеопазването. На територията на област Видин работят 32 аптеки, но според картата, която е изготвена, са необходими още десет. Има нужда от двойно повече фармацевти. Трябват още аптеки извън областния град, както и такава, която да работи денонощно във Видин, се посочва в картата. 

"Не може да има областен град без денонощна аптека. До 12 има аптека, после не. Аз съм с малко дете, ако се наложи нещо спешно какво правим?... Не се знае какво може да се случи, не може да се чака до следващия ден", казаха видинчани.

Комисията, изготвила областната аптечна карта, отчита необходимостта от законодателни инициативи, които да насърчават фармацевтите при разкриването на аптеки в по-малките населени места. Не е за пренебрегване и проблемът с липсата на достатъчен брой магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, както и сравнително високата им средна възраст. Аптечната карта не решава проблемите, а дава препоръки и ги очертава, каза председателят на Регионалната фармацевтична колегия във Видин Николай Тодоров:

"Областната аптечна карта мина на обсъждане в Областната управа и беше представен един обобщен анализ от всички източници, които подадоха информация- РЗИ (Регионалната здравна инспекция), РЗОК (Районната здравноосигурителна каса) и Български фармацевтичен съюз, който показа по-малко от необходимите фармацевти на пазара. Концентрацията на аптеките е в областния град и големите центрове. Има няколко общини, които имат потребности от аптеки. Имаше предложение от магистър-фармацевт Мирослав Ненчев да се помоли общината да действа като общинска структура или на някакво друго ниво да се направи договорка за увеличение квотата на фармацевтите в съседната държава, защото се оказа след анализ, че точно тези фармацевти, най-голям процент от тях се задържат на местно ниво като завършат в съседна държава. Това е Румъния. По-общият извод е, че се налага някаква правителствена политика, тъй като от една страна има естествени демографски процеси. Фармацевтите намаляват. Демографската структура показва, че средната възраст на фармацевтите е 50- 60 години. Млади хора има, но не достатъчно. Трудно се подготвят кадри. Обучението е бавно, петгодишно. После имаме и набиране на опит както и необходимите структури, които да ги поемат и да ги обучат. Всичко това изисква някаква намеса на държавата."

Има желание да бъде решен проблемът с откриването на денонощна аптека, коментира Николай Тодоров:

"Винаги се е говорело за този проблем. Винаги се е чувствал. Сега има едно желание да бъде решен. Виждаме, че в някои общини започват да работят чрез намеса на общината, чрез директно финансиране от общините."  

За разлика от останалите два областни центъра в Северозапада, във Враца има денонощна аптека, на обектът се поддържа трудно. Намира се в сградата на общинския Диагностично-консултативен център-1, познат повече като Поликлиниката. 

Денонощна аптека във Враца /"Превента"/ има от почти 5 години. Тя беше открита на 29 януари 2018 г. Зад търговския, а и социален проект, стои личният лекар д-р Даниела Торбова. Само тя се реши да пусне в действие аптека с работно време от 24 часа в денонощието. Този проект нямаше да е факт без съдействието на общинската управа. Факт е, че заплатите на подчинените си обаче плаща д-р Торбова, като затова не ползва допълнителни облаги.

В града под Околчица към настоящия момент има 42 аптеки, като само една от тях е денонощна. Лесно ли е да имаш подобен обект разказва д-р Торбова:


"Продължава да е много трудно първо от към персонал. Изискват се магистри, каквито свободни във Враца няма. Много трудно де намират, на високо заплащане. Нощният труд при магистър-фармацевтите струва скъпо. Плащат се високи пари. Има нелоялна конкуренция. За да бъде денонощна аптеката, та трябва да работи цялата нощ от 20 ч. до 8 ч. и от 8 ч. до 20 ч., но има аптеки, които не са обявили такова работно време, но работят до 23 часа, когато има оборот. Има движение на пациенти, те не плащат за дежурен през нощта, но обират по-голямото търсене. Има нелоялна конкуренция. Липсва персонал. Това са основните проблеми на аптеката. Вече започваме пета година. Упорито издържаме на всички предизвикателства, защото смятаме, че вършим едно много добро дело за сигурността и здравеопазването в град Враца, а и в региона."


Предстои разработването на национална аптечна карта. 

По публикацията работи: Анжела Каменова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45